Haber Merkezi
Yenişehir Belediyesi, kırsal bölgelerde katma değeri yüksek alternatif ürün üretimini teşvik etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hayata geçirilen Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında üreticilere toplamda 640 kilogram safran soğanı hibe edildi. Değirmençay Mahallesi’nde düzenlenen törende üreticilere hibe edilen safran soğanları dağıtıldı. Üreticilere teslim edilen soğanlar daha sonra Başkan Abdullah Özyiğit’in de katılımıyla toprakla buluşturuldu. Safran soğanlarının yanı sıra 100 üreticiye 5 bin 500 litre organik solucan gübresi de dağıtıldı. Başkan Özyiğit, bugüne kadar tüm kırsal mahallelerde Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen 140 bin litre solucan gübresi dağıtımı yaptıklarını ifade etti.
“YENİŞEHİR, SAFRANBOLU’DA OLDUĞU GİBİ SAFRANIN MERKEZİ OLACAK”
Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen Safran Soğanı Dağıtım Töreni’ne Başkan Abdullah Özyiğit’in yanı sıra Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje Koordinatörü Hasan Hüseyim Samyürek, Yenişehir Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri, safran üreticileri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, kırsal kalkınma alanında yaprıkları çalışmaları anlatarak safran üretiminde elde edilen başarıya dikkat çekti. Başkan Özyiğit, dört yıl önce iki üretici ile yol çıktıklarını hatırlatarak “O günlerde bir vatandaşımız bana ‘Başkanım, iki kişiyle proje mi olur?’ demişti. Bugün ise üretici sayımız 20’lere yaklaşmış durumda. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. ” dedi. Safran üretiminde gelinen noktaya dikkat çeken Özyiğit, “ İlk üreticimiz Sayın Ahmet Ata’nın da ifade ettiği gibi burası artık safran memleketi olacak. Yenişehir, Safranbolu’da olduğu gibi safranın merkezi olacak, hatta bir gün Safranbolu’nun önüne geçecek. Bu hızla devam edersek sezon sonunda Türkiye’nin toplam rekoltesinin dörtte birine ulaşacağız. Dünyanın en pahalı baharatını en fazla üreten ilçelerden biri konumuna gelebiliriz” diye konuştu.
“ÜRETİCİMİZİN EMEĞİNE KATKI SAĞLAMAK BİZİM İÇİN EN BÜYÜK MUTLULUK”
Yenişehir topraklarının bereketine de değinen Başkan Özyiğit, “Verimli topraklara sahibiz. Safran kıraç topraklarda yetişiyor, az su istiyor. Tarım alanı sınırlı olan Yenişehir’de pahası yüksek bir ürün olarak safranı seçtik ve alternatif tarım ürünü haline getirdik. Bunu önce Değirmençay’da başlattık, şimdi Uzunkaş ve Emirler’de yeni üreticilerimizle sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Kırsal Kalkınma Müdürlüğü’nün önemine dikkat çeken Özyiğit, “Biz baştan beri üreticimize desteğimizin tam olduğunu söyledik. Bunun için Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüzü kurduk ve her zaman üreticimizin yanında olduk. Kırsal kalkınmanın temeli, çiftçimizin bilgiyle, eğitimle ve doğru desteklerle buluşturulmasıdır.” dedi. Üreticilerle yaşadığı bir anıyı da paylaşan Başkan Özyiğit, “Bir gün İsa kardeşim bana yarım kilo ağırlığında şeftaliler getirdi. Bana, ‘Bu sizin sayenizde oldu. Ziraat mühendisleriniz bize budamayı, ilaçlamayı, seyreklemeyi öğretti. Biz de uyguladık, ürünümüz böyle çıktı’ dedi. İşte üreticimizin emeğine katkı sağlamak bizim için en büyük mutluluk” şeklinde konuştu.
“YAKLAŞIK 20 MİLYON TL DEĞERİNDE SOLUCAN GÜBRESİ DAĞITTIK”
Organik tarım vurgusu da yapan Başkan Abdullah Özyiğit, “Kimyasallardan uzaklaşıp organik tarıma yönelmemiz gerekiyor. Topraklarımız her geçen gün daha çok zarar görüyor. Biz toprağı zehirlemek yerine yaşatmak zorundayız. Bu nedenle solucan gübresi üretimini başlattık. Bugün Yenişehir Belediyesi’nin Kırsal Kalkınma Müdürlüğü tarafından üretilip ücretsiz dağıtılan solucan gübresi miktarı 140 tona ulaştı. Bunun piyasa değeri yaklaşık 20 milyon lira. Yani bu destek doğrudan üreticimizin cebinde kalıyor. Bizim hedefimiz sadece üretimi artırmak değil; aynı zamanda doğayı koruyarak, sürdürülebilir bir tarım modeli ortaya koymak. Organik gübre desteğimizin de temel amacı bu. Toprağı yormadan, doğayı tüketmeden bereketi büyütmek istiyoruz.Biz üreticimizi desteklemeye, toprağımızı korumaya, Yenişehir’i alternatif ürünlerin merkezi yapmaya kararlıyız. ” dedi.
“ARI MERASI İLE ÜRETİCİLERE YENİ BİR GELİR KAPISI YARATACAĞIZ”
Değirmençay’da başlatılan Arı Merası projesinin önemine dikkat çeken Özyiğit, projenin üreticiye yeni kazanç kapıları açacağını söyledi. Başkan Özyiğit, “Değirmençay’daki Arı Merası çalışmalarımız hızla devam ediyor. 3 bin 500 dönümlük bir alanda başlattığımız bu projede bugüne kadar yaklaşık 5 bin adet bitki dikimi gerçekleştirdik. Asıl dikimlerimizi ise önümüzdeki sonbahar ve ilkbahar döneminde yapacağız. Yaklaşık iki ay önce arılarımızı da yerleştirdik ve çok yakında arıcılık eğitimlerimizi başlatıyoruz. Böylece hem bölgemizde bal üretimini artıracağız hem de üreticimize yeni bir gelir kapısı açacağız” ifadelerini kullandı. Arı Merası projesinin kırsal kalkınma hedefleri içinde özel bir yere sahip olduğunu belirten Özyiğit, “Yenişehir’de tarımsal üretimi desteklemeye, köylerimizin kalkınmasına yönelik projeleri büyütmeye devam edeceğiz. ”dedi. Safran üretiminde verilen desteklere de değinen Başkan Özyiğit, “Bu süreçte değerli iş birliklerinden dolayı İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Yenişehir Kent Konseyimize ve gayretle çalışan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü ise toprağa emek veren, alın teriyle bu üretimi mümkün kılan çiftçilerimize ediyorum. Safran soğanlarının bereketli topraklarımızda filizlenmesini, üreticimize bol kazanç, kentimize refah getirmesini diliyorum” diye konuştu.
MUHTAR RIDVAN IŞIK, “BAŞKANIMIZ VERMİŞ OLDUĞU SÖZÜN ARKASINDA DURDU.”
Değirmençay Mahalle Muhtarı Rıdvan Işık, Yenişehir Belediyesinin tarımsal üretime yönelik çalışmalarına değinerek, verilen desteklerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Muhtar Işık, “Başkanımız vermiş olduğu sözün arkasında durdu. Safran soğanlarını hibe etti, uzun zamandır da solucan gübresi dağıtımı yapılıyor. Üretici bir muhtar olarak ben de bizzat yararlandım. Solucan gübresini kısaca özetlemek isterim; normalde kullandığımız ilaçların hepsini bıraktık. Ağaçlarda muazzam bir performans gördük ve bunun sırrının solucan gübresi olduğunu anladık. Yenişehir Belediyesi ekip olarak tarım konusunda çok kıymetli bilgiler aktarıyor, üreticimizin yanında duruyor” dedi. Proje kapsamında üretim yapan ilk üretici olan Ahmet Ata, safran üretiminde geldiği noktayı anlatarak Yenişehir Belediyesine teşekkür etti. Ata, “Dört yıl önce 250 kilogram safran soğanı almıştım. O soğanlar bugün bir tona ulaştı ve hedefimizi tutturduk. Nasrettin Hoca’nın yaptığı gibi göle maya çaldık, işte sonuç ortada. Allah Başkanımızdan razı olsun” dedi. Safran üretiminin verimliliğine dikkat çeken Ata, “Yaklaşık 1 kilo safran elde etmek için 2 dönüm arazi ekmek gerekiyor. Ben şu anda 1 ton safran soğanını 4 dönüm araziye yayıyorum. Muhtemelen 2 kilo 400 gram civarında ürün elde edeceğim. Üç yılda bir söküm yapılacak, o zaman 4 ton soğan alacağız. Bunun 1 tonunu tekrar ekeceğiz, 3 tonunu ise satacağız. Bu da ciddi bir gelir demek. Başkanımızın ilk konuşmasında söylediği bir sözü hiç unutmuyorum: ‘Yenişehir’i safranın merkezi haline getireceğiz’ demişti. O günden bugüne buna inandık. Daha da üstüne koyarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.Konuşmaların ardından proje kapsamında Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu’nu tamamlayan üreticilere sertifikaları verildi.