Mersin Büyükşehir Belediyesi Bellek Ofisi, Mersin'deki gibi bu kez Tarsus'ta TADEKA kurul üyelerinin katılımı ile birkaç defadır tekrarlanan toplantılar gerçekleştiriyor. Kentin ileri gelenlerinin görüşleri alınıyor, kent belleği için bilgiler ve eserler toplanıyor.
”Bir kentin geçmişten geleceğe tüm seceresinin belirlenmesi, toplanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için o kentin belleğinin ortaya çıkarılması, toplanıp kitap veya CD haline getirilmesi” gerçekten çok önemli..
Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi Bellek Ofisi; TADEKA kurul üyelerinin katılımı ile bir kaç toplantı yaptı.. Bilgilendirme toplantısı TADEKA’nın St. Paul kuyusu arkasındaki binasında gerçekleştirilirken kurul üyesi olarak bendeniz de bu toplantılara katıldım.
xx
Toplantılara Kent Ofisi Katılım şube müdürü Başar Akça ile Mersin Büyükşehiri temsilen Mehmet Arıcı, Leyla Epözdemir ve Cihangir Aslan ile Tarsus’tan kurul üyeleri katıldılar. Büyükşehir temsilcileri, Mersin Kent Belleğinin kurulması çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Mersin denilince sadece Mersin merkez değil, Tarsus dahil olmak üzere tüm ilçelerde kapsama alanına alınıyor.
Mersin Bellek Ofisi yöneticileri, bugüne kadar Mersin genelinde ilçeler dahil yürütülen faaliyetler, Kent müzesi kurulumu gibi konularda görüşlerini açıklayıp Tarsus’taki TADEKA Kurul üyelerinin fikirlerini ve önerilerini aldılar.
xx
Mesela basın olarak Gazeteci Uğur Pişmanlık ve bendenizde konuştuk. Tarsus’ta bir Basın müzesi de kurulması, hatta Kent müzesi kurulması için daha önce yaptığımız çalışmalardan örnekler sunduk.
Yapılan sohbet ve konuşmalarda; Bellek ofisinin sözlü tarih çalışmalarını yazıya dönüştürdüğü anlatıldı.
Özellikle yaşlı ve hasta olanlarla daha erken ön görüşmeler yapılıp onlara öncelik verilerek sohbetler ediliyor, görüşleri kayıt altına alınıyor. Bunları yaparken profesyonel bir ekiple çalışılıyor. Bir nevi sıfırdan arşiv oluşturuluyor.
Daha önceki yıllarda İzmir, Ankara, Eskişehir ve en son Mersin’de kent Belleği komiteleri kurulduğunu öğreniyoruz.
Bizlerde basın olarak Kent Belleğine katkı sağlamak adına gazete arşivlerimizi Kent Belleğine açıyoruz. Önümüzdeki süreçte yerel gazetelerin arşivleri tek tek taranacak, CD’lere aktarılacak.
xx
Başar Akça, Mersin Sinema Ofisinin çalışmalarından da bahsetti. Sinema Ofisi, çalışma alanına Tarsus’u da dahil etmiş.
Akça “Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Vahap Seçer’in destek ve direktifleri ile Mersin Bellek adına MEDEKA ve TADEKA ekipleriyle çalışmalar yürütüyoruz. Mersin Sinema Ofisi olarak da bazı filmler çekiyoruz. ÇEKYA ekibi ile 8 bölümlük film çekimlerimizin büyük bölümü yakında Tarsus’ta olacak. Sözlü tarih çalışmalarımızın yanı sıra bu çalışmalar yazıya ve görüntüye dönüştürülüyor. Şu anda elimizde 5 kitap olacak materyaller birikti. Burada ilk hedef 15 kitap ve CD yapmak. Mersin Bellek Ofisi bir ihtiyaçtan doğdu. Şuanda elimizdeki materyalleri depoladığımız 100 m2.lik üç depomuz var. Bu ileride artacak. Yaşlı olan ve Kent Belleği hakkında bilgisi olanları ziyaret ediyoruz. Kendileriyle konuşuyoruz, anlattıklarını görüntülü olarak kayıt altına alıyoruz. Sürekli olarak arşivimizi genişletiyoruz. Bizim gibi Mersin’in dışında İzmir, Ankara, Eskişehir gibi illerde de Kent Belleği kuruldu. Tüm kitapları, yerel gazeteleri tarıyoruz. Profesyonel ekibimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.” dedi.
xx
Ayrıca halkımız arasından tarihi eser veya kalıntı, tarihi başka materyalleri olanlarında bunları vermesi, yada bağışlaması halinde onlardan istifade edilecek.
Burada Tarsuslular olarak hepimize görev düşüyor. Çünkü Tarsus; Mersin’in en büyük ve en önemli ilçelerinden. Yani Kent Belleği bakımından en çok Tarsusluların katkıda bulunacaklarına eminim. Öyle ki; Tarsus kelimesi geçince bu hususta görüşlerini dile getiren Başar Akça “Mersin’e dışarıdan kim gelirse bizlerden bölgeyi gezdirmemizi istediklerinde ilk durağımız ve ilk gezdireceğimiz kent Tarsus oluyor.” diyor. Bu bakımdan herkesin Kent Belleğine ve Kent Müzesinin kurulmasına katkı sunması bir hemşehricilik görevidir diyorum.
xx
Bu arada yakında bir “Kent Belleği” Web sitesi kurulacak. Daha doğrusu şu anda test yayınlarına başlanan Kent Belleği Web sitesinin içi dolduğunda halkın ulaşması ve bilgi edinip buraya bilgi aktarması sağlanacak. Bu bile Mersin Kent Belleğinin oluşturulması bakımından önemli. Bunun içinde Tarsus’unda tarihi ve turistik yerleri, diğer tüm alanlarda Tarsus bilgilerinin olacak olması bizleri heyecanlandırdı.
Yani; bizler Kent Belleği çalışmalarını ilgi ve merakla takip ediyoruz.
Bugüne kadar yapılmamış olan bu çalışmanın başarılı olmasını ve ses getirmesini temenni ediyorum.