image

Okunma : 12  Tarih : 4.05.2025  E-Mail : 

 
Harun Arslan

“MERSİN’de TURİZM” ve BİR UMUT…

Uzun bir aradan sonra, geçtiğimiz hafta Diyarbakır, Urfa ve Mardin’i kapsayan bir Güneydoğu Anadolu gezisi yaptım.

Benzer gezilerde hep bir kıyaslama yaparım ve Mersin’de nelerin ihmal edildiğini fark ederek üzülürüm. Ancak bu kez, bu yakın çevre illerimizde yapılanları, başarıları ve sonuçlarını görünce,  kentim adına çok daha fazla üzüldüm.

Nedenleri elbette çok uzun; ama en azından şu sayısal veriye bakalım lütfen:

Aldığım bilgiye göre o hafta sonu gezdiğim üç ili 500 ün üzerinde tur otobüsü, yalnızca Mardin’i ise 250 tur otobüsü ziyaret etmişti.

Bu yalnızca iç turizmdi  ve yerli turistlerdi.

Bölgeye son gittiğimden beri çok sayıda yeni otel, restoran ve özellikle alışveriş yerlerinin açıldığını gözlemledim.

 

2 gün süren turlarda tabii güzellikler, antik alanlar geziliyor; yöresel hediyelik eşya ve yiyecek alışverişi yapılıyor, yörenin yemekleri tadılıyor, geleneksel bir gece eğlencesi ile tur son buluyor.

Bu anlamda Mersin’i düşünürsek, saydığım vasıflardan hepsi fazlasıyla kentimizde mevcut. Tüm bunlara ek olarak  bizim bir de denizimiz var; kilometrelerce  uzanan kıyılarımız var, cennetten esintilere sahip doğamız var.

 

Yukarda söz ettiğim tur programına göz atalım:

 

Diyarbakır’da bir Kervansarayda  kahvaltı  -  Şehir Surları -  On Gözlü Köprü -  Dört Ayaklı Minare -  Ulu Cami -  Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi -  Hasankeyf -  Eski Midyat Şehir Turu -  Mor Gabriel Manastırı -  Devlet Konukevi -  Telkari Gümüş İşçiliği Çarşısı -Midyat Taşı İşleme Atölyesi - Mardin Ulu Cami -  Ptt Binası -  Kasımiye Medresesi -  Eski Mardin’in Taş Evleri -  Abbara Sokakları -  Dara Antik Kenti - Urfa Sıra Gecesi…

 

Peki böyle bir turu Mersin’de yaptığımızı varsayalım :

 

Arkeoloji Müzesi – Deniz Müzesi – Soli Antik Kenti – Yumuktepe – Balık Pazarı– Katolik Kilisesi- St. Paul kuyusu- St. Paul Kilisesi - Roma Yolu – Tarsus Lezzetleri – Tarsus Şelalesi – Makam Camii – Tarsus Müzesi – Eski Tarsus Evleri –Tarsus Lezzetleri -  Kanlı Divane Antik Kenti – Cennet Cehennem – Kızkalesi – Yöresel Lezzetler – Yörük Çadırında Yörük Kahvaltısı – Karaduvar’da Balık…

(istenirse daha bir çok ilave edilecek yer ve etkinlik)

 

Yazık ki, bugüne kadar iç turizmle ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Turizm dinamikleri yıllarca yurtdışı turizm fuar gezileri yaptılar ve Mersin’e tek bir turist gelmesini sağlayamadılar.

Keza, Kurvaziyer Turizmi (?) için geziler yapılsa da başarılı olunamadı.

Mersin’in turizmde her ilden daha fazla sahip olduğu zenginlikler rağmen, tanıtılmadaki başarısızlığın sebebi o dönemin Ticaret ve Sanayi Odası, Turizm Fakültesi, Turizm Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nden oluşan  dörtlüdür.

Hem uyum içinde bir çalışmaları olamamış, hem de kurumsal  olarak faydalı olabilecek bir çalışma yapmamışlardır.

 

Şimdi bizlere ümit veren yeni bir dönem var: Buradaki dört kurumun  başında  yeni, çalışkan ve  gayretli insanlar var.

Özellikle Turizm Fakültesi Dekanı ve Turizm İl Müdürümüzün somut, başarılı çalışmalarını gözlemliyoruz.

MTSO Başkanımız da yeniliklere açık ve kent için çaba gösteren değerli bir iş insanı. Yine MTSO Meclis Başkanı Mersin turizmine katkı veren bir turizmci.

Mersin için yeni bir şeyler yapabilme gayretinde olan Büyükşehir Başkanımızın da çalışmalara büyük desteği olacaktır.

Yeni MEÜ Rektörümüzün de üniversite içinde turizmle ilgili çalışmaları desteklediğini sevinerek gözlemliyoruz.

 

Bu dört oluşum bazı seyahat acentaları ile anlaşarak Mersin’i kapsayan bir tur programı için gerekli girişimleri yapmalıdır. Gereksiz, anlamsız gerilimler ve tartışmalar için harcanan enerji ve kaynaklar bu somut hedef te buluşmalıdır. Kozmopolit bir zenginliği barındıran sosyo-kültürel yapısı, tertemiz denizi ve sınırsız uzanan sahilleri, doğal ve tarihi zenginlikleri ve inanç turizmi bağlamındaki hazine değerindeki mekânları yanında, gastronomi konusunda farklı kültürlerden miras mutfağıyla Mersin’imiz büyük bir turizm cazibesine sahiptir. Yeter ki önce biz buna inanalım, tanıtalım ve duyuralım.

Bu açıdan ilgili kişi, kurum ve kuruluşların yüz yıllık kış uykusundan uyanması, imkânlarını buluşturması gerekiyor.

Buna bağlı olarak, hemen komşu illerimizdeki başarılı çalışmaların yerinde izlenmesi ve uygulamalarla  ilgili   ders alınması yararlı olacaktır. 

 

HARUN ARSLAN…

 

 

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA