21:40   MEZITLI YENI MAHALLE’DE YOL YENILEME ÇALıŞMASı   21:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ KURSLARı ISTIHDAMıN YOLUNU AÇıYOR   21:33   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU’NDA KOSTÜMLER USTA ELLERDE HAYAT BULUYOR   21:31   TARSUS BELEDIYESI NISAN AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   21:28   “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN “AŞKA TUTUNAN EZGILER”, DENIZ MÜZESI KONSERI”   21:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN BILINÇLENDIREN BULUŞMA   21:24   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HASTALAR ILACA DEĞIL ÇARESIZLIĞE ERIŞIYOR”   21:23   YENIŞEHIR’DE ARACı YOK, ALıN TERI VAR   21:21   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN POLIS HAFTASı MESAJı   21:20   MOBILYA IHRACATıNDA REKABETÇILIK ALARMı  
 
   
 
 

Toroslar’da hedef, gelecek nesillere temiz bir çevre


 

Tarih : 8 Nisan 2026 Çarşamba 21:18

Toroslar Belediyesi, çevre odaklı yatırımları ve sürdürülebilir projeleriyle “Sıfır Atık” yönetiminde örnek bir model ortaya koyuyor. Atık Getirme Merkezi, mobil uygulamalar ve kapsamlı eğitim çalışmalarıyla desteklenen sistem, hem çevreyi koruyor hem de ekonomiye katkı sağlıyor.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın çevre duyarlılığı ve gelecek vizyonu doğrultusunda yürütülen çalışmalar, ilçede yaşam kalitesini artırırken doğal kaynakların korunmasına da önemli katkılar sunuyor.

 

HER ATIK BİR DEĞER

Bu kapsamda, belediyenin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Atık Getirme Merkezi aktif olarak hizmet verirken, ilçe genelinde 8 mahalleye yerleştirilen Mobil Atık Getirme Merkezleri sayesinde vatandaşların geri dönüşüme erişimi kolaylaştırıldı. Kamu kurumları, özel işletmeler ve sitelere yerleştirilen iç mekân ayrıştırma kutuları, geri dönüşüm konteynerleri ve atık yağ bidonları ile atıkların kaynağında ayrıştırılması teşvik ediliyor.

Geri dönüştürülebilir atıkların toplanması ise 2 hidrolik sıkıştırmalı ve 1 mobil toplama aracından oluşan filo ile düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Belirlenen noktalardan ve vatandaş taleplerinden hareketle sürdürülen çalışmalar kapsamında atıklar günlük olarak toplanıyor.

Eğitim faaliyetleri de projenin en önemli ayaklarından biri olarak öne çıkıyor. İlçe genelindeki okullarda öğrencilere sıfır atık bilinci kazandırılırken, site sakinlerine ve mahalle muhtarlıklarına yönelik bilgilendirme çalışmalarıyla toplumsal farkındalık artırılıyor.

 

BİNLERCE AĞACIN KESİLMESİNİN, SU VE TOPRAĞIN KİRLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Toroslar Belediyesi, ambalaj atıkları başta olmak üzere tekstil, bitkisel atık yağ, elektrik ve elektronik atıklar, kağıt-karton, plastik, cam, metal, pil ve akümülatör gibi toplam 14 farklı atık grubunu kaynağında ayrı toplayarak geri kazanım sürecine dahil ediyor. Toplanan atıklar, Atık Getirme Merkezi’nde sınıflandırıldıktan sonra lisanslı geri dönüşüm firmalarına teslim edilerek ekonomiye yeniden kazandırılıyor.

Yürütülen çalışmaların somut sonuçları da dikkat çekiyor. Son bir yıl içerisinde 130 ton ambalaj atığı, 215 ton tekstil atığı, 850 kilogram atık pil ve 250 kilogram bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı. Bu sayede binlerce ağacın kesilmesi önlenirken, su ve toprak kaynaklarının kirlenmesinin de önüne geçildi.

 

GÜCEK: “AMACIMIZ, SIFIR ATIK KÜLTÜRÜNÜN YERLEŞTİĞİ BİR TOROSLAR OLUŞTURMAK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Toroslar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Aslıhan Gücek, “Sıfır Atık” yaklaşımını sadece bir proje değil, bir yaşam kültürü haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Gücek; “Müdürlük olarak amacımız atığın oluştuğu noktada azaltıldığı, geri kazanımın yaygınlaştığı, çevre bilincinin oluştuğu bir Toroslar yaratmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sahada somut ve sürdürülebilir adımlarla yürütmekteyiz. İlçemiz genelinde 8 mahallemize Mobil Atık Getirme Merkezleri kurduk. Kamu kurumları, işletmeler ve sitelerde ayrıştırma ekipmanlarımızı yaygınlaştırdık. Toplama çalışmasında 2 hidrolik sıkıştırmalı araç ve 1 mobil araç olmak üzere 3 araç ile toplamamızı sürdürmekteyiz. Bir yıllık çalışmalarımız sonucunda 130 ton ambalaj atığı, 215 ton tekstil atığı, 850 kilogram atık pil, 250 kilogram bitkisel atık yağı toplayarak geri kazanımını sağlamış bulunmaktayız. Bu çalışmalar sonucunda 2 bin 210 ağacın kesilmesi önlenmiş olup 250 milyon metreküp suyun kirlenmesinin önüne geçilmiş ve 3 bin 400 metreküp toprağın zarar görmesi engellenmiştir. Hedefimiz bu verileri her yıl daha ileriye götürerek çevre bilincinin oluştuğu, sıfır atık kültürünün yerleştiği bir Toroslar oluşturmaktır.” diye konuştu. (Haber Merkezi)

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA