"Yangınların sebebi ihmal!"


Mersin’deki önemli meslek ve sivil toplum kuruluşu, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınında hayatını kaybeden orman işçileri ve arama kurtarma gönüllüleri için derin üzüntülerini belirterek, orman yangınlarının artışında sadece iklim krizinin değil, ihmallerin ve yetersiz politikaların da etkili olduğunu vurgulayan ortak bir açıklama yayınladı.

 

Tarih : 27 Temmuz 2025 Pazar 13:21

Bölge Mersin Eczacı Odası, Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Mersin Diş Hekimleri Odası ve Mersin Veteriner Hekimler Odası'nın ortak açıklamasında, yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı, yangından etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dilekleri iletildi.

 

YANGIN İSTATİSTİKLERİ ENDİŞE VERİCİ

 

Açıklamada, Türkiye'deki orman yangını istatistiklerine dikkat çekildi. 1937-2024 yılları arasında toplam 126 bin 268 orman yangınının meydana geldiği ve yaklaşık 1 milyon 907 bin 265 hektarlık orman alanının yok olduğu belirtildi. Bu verilere göre yangın başına ortalama 15,1 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü vurgulandı. Son 10 yıllık döneme (2015-2024) bakıldığında ise 27 bin 332 orman yangınında 257 bin 622 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü, yıllık ortalama yangın sayısının 2 bin 732, yangın başına düşen tahrip edilen alanın ise 9,42 hektar olduğu açıklandı. Türkiye'de kaydedilen en büyük orman yangınları arasında Mersin Gülnar Pembecik yangınının da 10. sırada yer aldığı hatırlatıldı.

 

"İKLİM KRİZİ YANI SIRA İHMALLER DE ETKİLİ"

 

STK’lar, küresel iklim değişikliğinin orman yangınlarının sıklığını ve yıkıcılığını artırdığına dikkat çekmekle birlikte, bu artışı sadece iklim krizine bağlamanın, ihmalleri ve yetersiz politikaları göz ardı etmek anlamına geldiğini belirtti. Açıklamada, "Bugün yaşanan orman felaketleri, sadece doğanın değil, insan eliyle şekillenen kararların ve tercihlerinin bir sonucudur" ifadelerine yer verildi. "Doğanın çığlığına kulak vermek yerine, 'İklim Kanunu' ve 'Maden Yasası' gibi kritik düzenlemelerin dahi sermaye öncelikli yaklaşımlarla şekillendirilmesi, biyolojik çeşitliliğin zayıflamasına ve doğanın olağan döngüsünün bozulmasına yol açmaktadır. Bu da yaşanan felaketlerin hem sıklığını hem de etkisini artırmaktadır" denildi. STK’lar, iklim krizine karşı verilen bilimsel ve etik mücadelelerin yanında olduklarını ve doğayı korumanın halk sağlığını korumakla eşdeğer olduğunu bir kez daha vurguladı. Son meteorolojik değerlendirmelere göre Mersin'de önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 9 derece üzerine çıkmasının beklendiği belirtilerek, yüksek sıcaklık ve nem oranlarının birleştiği günlerde yangın riskinin daha da artacağı uyarısı yapıldı. Vatandaşlar dikkatli ve duyarlı olmaya davet edildi. Açıklama, "Hayatını kaybeden orman işçilerine ve gönüllülere borcumuz yalnızca yas tutmak değil; bu felaketlerin bir daha yaşanmaması için mücadeleyi büyütmektir" sözleriyle son buldu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA