Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayat bulan; kentin antik tarihi ile günümüzü buluşturan ve doğaseverleri unutulmaz bir yolcuğa çıkaran ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’, bu hafta 4. turu ile devam etti. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde “Tarihe, Doğaya, Kültüre Yürüyelim Arkadaşlar!” sloganıyla; birçok yerel paydaşın yanı sıra Toroslar Belediyesi iş birliğinde gerçekleşen yeni turu, Toroslar’ın göz alıcı eteklerinde gerçekleştirildi. Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar her hafta farklı lokasyonda yürütülen projenin yeni rotasında katılımcılar bu kez, 10 kilometrelik Dümbelek Boğazı ile Arslanköy arasını yürüdü. Yürüyüşe Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın yanı sıra; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz Belediye Meclis Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bürokratları ile birlikte çok sayıda doğa tutkunu katıldı.
BAŞKAN SEÇER’E TEŞEKKÜR
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Kilikya Yolu’nun 5 bin yıl boyunca kullanılan oldukça önemli bir yol olduğundan bahsederek, tarihi önemine dikkat çekti. Bölgede yaşam koşullarının zorlaşmasıyla birlikte bu yolun unutulmaya yüz tuttuğundan söz eden Yıldız, “Buraların tanıtılması lazım. Toroslar çok kadim ve çok güzel bir kent. Daha önce çok fazla bilinmiyordu çünkü yıllardır biraz ihmal edilmiş bir kentti. Biz de her Cumartesi günü hem kentimizi tanıtmak hem de hareketli olmak amacıyla farklı bir kırsal mahallemizde bu tarz yürüyüşler yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’ 5 bin yıl önceki akrabalarımızın izinin yeniden takip edilmesi noktasında yeni bir yol açılmasını sağladığı için teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Orta zorluk seviyesinde değerlendirilen parkur; sarp kayalıkları, endemik bitki örtüsü ve panoramik manzarasıyla dikkat çekti. Yol boyunca bölgenin tarihi hakkında bilgi de alan katılımcılar, doğa yürüyüşünün yanı sıra adeta kültürel bir keşfe de çıktı. Güzergah üzerindeki kırsal mahallelerde kısa molalar vererek esnaftan alışveriş yapan katılımcılar; yöresel tatlar, el işi ürünler ve doğal gıdalarla tanışma fırsatı buldu. Alışveriş sayesinde esnafın yüzü gülerken, doğaseverlerle kaynaşan bölge halkı arasında hem sıcak hem de eğlenceli diyaloglar yaşandı.
“ ‘TARİHİ KİLİKYA YOLU PROJESİ’ ULUSLARARASI BOYUTTA BİR PROJE”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, 17 Mayıs’ta lansmanı yapılan ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin 4. turunu tamamladıklarını, yürüyüşün Toroslar’ın Tırtar Mahallesi’nde başlayıp Arslanköy’de son bulduğunu ifade etti. Yeni etabın Toroslar Belediyesi iş birliğinde gerçekleştiğini belirten Gökayaz, “Bu etabımıza Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Başkanımız da katıldı. Gayet güzel bir gezi oldu. Her bir gezi, bize Toroslar’ın çok farklı bir yüzünü gösteriyor. Dolayısıyla gezilere katılan herkes, bu yürüyüşlerden çok büyük keyif alıyor. Proje kapsamında toplam 38 parkurumuz var ve şu ana kadar 4’ünü tamamladık. Kalan 34 parkuru da aynı şekilde yürümeye devam edeceğiz” dedi. ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin, tüm doğa tutkunlarının ilgisini çekecek uluslararası boyutta bir proje olduğunu kaydeden Gökayaz, “Büyükşehir Belediyesi olarak ‘kilikyayolu.mersin.bel.tr’ adresinde bütün parkurlarımız yer alıyor ve internet sitemizde GPS kayıtlarımız da mevcut. Doğa tutkunu herkes, internet sitemizde yer alan bu parkurları inceleyebilir ve daha sonra bu parkurları gezmek için kentimize gelebilir. Ayrıca ülkemizdeki tüm dağcılık kulüpleri ve seyahat acentelerini de kentimize bekleriz” diye konuştu. Gökayaz, proje ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların ‘Alo 185 Çağrı Merkezi’ ve ‘Teksin’ üzerinden, istedikleri bilgilere ulaşabileceklerini de sözlerine ekledi.
HEM DOĞASEVERLER HEM DE ESNAF MEMNUN
‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin 4. turuna katılan Nilay Genç, geçen hafta da Lamos Kanyonu’nda yürüyüş yaptığını belirterek, “Mersin’in doğal güzelliğinin çok fazla olduğunu biliyordum, ama bu yürüyüşler tarihi güzelliklerin de farkına varmamı sağladı. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne şükranlarımı sunuyorum. Umarım Mersin’in tanıtılması için faydalı olur. Turistlerin de güzel vakit geçireceği bir güzergah olmuş” dedi. Ekrem Yılmaz da temiz havada çok güzel vakit geçirdiklerini söyleyerek, ‘Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin, aynı zamanda güzergah üzerindeki esnafa da katkı sunduğunu ifade etti. Yılmaz, “Alışveriş de onu gösteriyor. Bu kadar insanın gelmesiyle mutlaka alışveriş olur. Bir katkı olur. Bu 3. katılışım. Yeni yerler görmeye devam edeceğiz” diye konuştu. Zaman zaman zorlansa da çok güzel parkurlarda yürüdüğünü söyleyen katılımcılardan İlkim Erim, “Başlangıcı çok güzel ve rahattı. Ama biraz yürüyünce rampalar kısmen bizi yorsa da çok keyifliydi. 5 bin yıl öncesine ait bir yolda yürümek çok heyecan vericiydi. O zamanlarda yaşayan insanların yürüdüğü yerlerden tekrar yürümüş olunca, onlarla konuşuyor gibi hissettim. Çok keyifli ve güzeldi” ifadelerini kullandı. Doğa tutkunlarından Hatice Singin ise, güzel bir havada keyifli bir yürüyüş yaptıklarını anlatarak, “Mersin kültürel bakımdan İstanbul veya Antalya kadar açığa çıkmamış bir yerdi. Başta Vahap Başkanımız ve Zirve Dağcılık’ın sayesinde gün ışığına çıktı. Önümüzdeki senelerde kentimizin daha iyi tanıtılacağına inanıyorum. Geçen hafta da yürüyüşe katılmıştım. Çok keyifli ve güzeldi” dedi. Arslanköy’de esnaf olan İlyas Özdemir, Tarihi Kilikya Yolu’nun Arslanköy’den geçen güzergahı sayesinde işlerinde artış olduğunu belirterek, “Esnaf canlanır. Köyümüz şenlenir. Esnafın cebine de katkı olur” diye konuştu.