11:56   TARSUS TSO’DAN GıDA VE TARıM TEKNOLOJILERI ALANıNDA YENI UR-GE ÇALıŞMASı   11:54   19 MAYıS COŞKUSU SPORLA YAŞANACAK   11:52   TARSUS’TAKI ÖNEMLI KAVŞAKLAR BÜYÜKŞEHIR TARAFıNDAN REVIZE EDILIYOR   11:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ÇOCUKLARı ‘HAYAL DÜNYASı’NıN RENGÂRENK SAHNESINDE BULUŞTURDU   11:48   BÜYÜKŞEHIR’IN ‘ENGELLERI BIRLIKTE AŞACAĞıZ’ MESAJı MERSIN’DEN YÜKSELDI   11:45   MESKİ’DEN SILIFKE’YE TOPLAM 2 MILYAR 255 MILYON TL’LIK YATıRıM   11:42   “ÇIFTÇI ARTıK ÜRETIM DEĞIL, GEÇIM MÜCADELESI VERIYOR”   11:40   MERSIN MARINA DENIZCILIK ŞENLIKLERI ILE SEZONA MERHABA   11:38   TARSUS’TA MAYıS COŞKUSU 4 GÜNLÜK FESTIVALLE YAŞANACAK   11:33   KURBANLıK SATıŞLARı IÇIN TARSUS’TA HAZıRLıKLAR BAŞLADı  
 
   
 
 

Mut’ta aronya hasadı başladı


Mersin’in Mut ilçesinde 70 bin dönüm alanda yetiştirilen aronya hasadı başladı.

 

Tarih : 13 Eylül 2024 Cuma 12:10

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, bu yıl aronyada 20 ton rekolte beklendiğini söyledi. Bayır, "Aronya dünyada gerek gıda tarım alanında, gerek sağlık alanında tercih edilen aranan bir meyvemsi, üzümsü bir meyvemizdir. İlçemizde eksi 35 derecelere kadar dayanıklılığıyla yaklaşık bin 400, bin 600 rakımda bulunan Güme Mahallesi'nde üretimi yapılmaktadır. Burada dönüme ortalama rekoltemiz bin 500 kilogram civarındadır. Burada aronya meyvesinin bitkisinin geri dönüşümünün hızlı olmasıyla sağlık sektöründe, kozmetik sektöründe, süt ürünlerinde aranan bir üzümsü meyve olduğundan dolayı ülkemizde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Buradan hasat edilen aronyalarımızın iç ve dış piyasaya satışı yapılmaktadır" dedi.

Üretici Selami Bulut ise, "Daha önce burada buğday ve nohut yetiştiriyorduk. Ama farklı bir alternatif bulduk. Bu gördüğünüz ana vatanı kuzey Amerika'dan gelen bir bitki türümüz. Daha önce bunu yıllar öncesine tabi Kuzey Amerika'da bunu şifa niyetine hastalandıkları zaman yiyorlarmış ama şimdi günümüzün dünyasında meyve olarak tüketiliyor. Mut'ta yaklaşık 20 bin fidanımız var. Beklentimiz inşallah bitki başı 1 kilo civarı. Tabi ki ileriki yıllarda daha fazla hasat etmeyi düşünüyoruz hem köyümüze hem kendimiz için başka bir alternatif bulduk inşallah" dedi. Hatice Nalban ise "Kalp hastalığıma çare oldu. Ben kalp hastasıyım. Damar yollarım kapalıydı. Aronyadan bir buçuk aydır yiyorum damar yollarım açıldı" dedi. İşçi Hacı Aydın ise, "Aronyanın sağlık açısından çok yararlı olduğunu biliyoruz. Bir günde 25-30 kişi arası çalışıyoruz. İyi bir iş imkanı. Toplaması da zor değil. Oturduğumuz yerden topluyoruz. Çok yararlı bir ürün olduğunu biliyoruz" diye konuştu. (iha)

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA