“Dijitalleşme hayatta kalabilme konusudur”


Dünyanın, merkezinde bilgi ve iletişim teknolojileri, internetle yapay zeka olan teknolojilerle tahmin edilemez bir geleceğe doğru hızla ilerlediğine işaret eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, artık tüm sektörler için dijitalleşmenin hayatta kalabilme konusu olduğunu söyledi. Sanayi devrimi ile kaçırılan yüzyılların eksiğini kısa sürede telafi fırsatı bulunduğunu hatırlatan Çakır, “Ya seyreden ya da işin içinde oyun kurucu olacağız. Ya pazar ya da pazarları yönlendiren olacağız. Tüm bunlar dijitalleşme trenini yakalamaya bağlı” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 23 Mayıs 2024 Perşembe 17:24

Haber Merkezi

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) organizasyonunda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin, Tarsus, Çağ ve Toros üniversiteleri işbirliğinde düzenlenen ‘Mersin E-İhracat Zirvesi’ne katıldı. İki gün süren zirvede Ticaret Bakanlığı ile TİM’e bağlı e-ihracat yetkilileri, alanında önde gelen sektör temsilcileri, Türkiye’nin e-ihracat politikaları, devlet destekleri, e-ihracatta gümrükleme işlemleri, e-ihracatın getirdiği fırsatlarla bu alandaki en iyi uygulamalar, dijital pazarlama ve satış stratejileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

ÇAKIR: “TAHMİN EDİLEMEZ BİR GELECEĞE HIZLA İLERLİYORUZ”

Zirvenin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, sözlerine Mersin’in 175 yıllık ihracat kenti olduğunu hatırlatarak başladı. Ardından kentin dış ticaret rakamlarına değinen Çakır, 2023’te Mersin’in 9.4 milyar dolar ihracatıyla Türkiye’nin 7’inci en büyük ihracat kenti olduğunu söyledi. Sadece Mersin firmaları bazında, kentin toplam dış ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını kaydeden Çakır, “Merkezinde Çukurova Bölgesi Doğu Akdeniz Ekonomi Bölgesi ve dış hinterlandındaki illerle birlikte 70 milyar doları aşan bir dış ticaret bölgesinden bahsediyoruz. Bugün bu rakamlar, küresel ekonomik daralmalar, zorluklar, savaşlar ve ülkelerin korumacılıkları arasında çok da kötü görünmese de çağımızın geldiği sıra dışı dönüşümler noktasında ve gelecek temelinde görünmez bir duvara çarpmak üzereyiz” değerlendirmesini yaptı. Dünyanın, merkezinde bilgi ve iletişim teknolojileri, internet ve yapay zeka olan teknolojilerle tahmin edilemez bir geleceğe doğru hızla ilerlediğine işaret eden Çakır, “Konu artık hangi sektörlerde güçlü olduğumuz değil. Artık ana meselemiz, hangi sektör olursa olsun, bu sektörleri yüksek teknolojiye, dijital dünyaya nasıl entegre edeceğimiz olmalıdır” değerlendirmesini yaptı. Dijital dönüşüm sağlanmazsa en güçlü sektörlerin dahi birer birer elden kayacağına dikkat çeken Çakır, “Bundan dolayı kentimizin omurga sektörlerinden dış ticareti ve buna hizmet veren lojistikten, liman işlemlerine, gümrük müşavirliğinden, depoculuğa, paketlemeden, pazarlamaya kadar her alanı yetkin insan kaynağıyla birlikte bütünsel anlamda dijital dünyaya uyumlu hale getirmek zorundayız” dedi.

“GELECEĞE GEÇMİŞİN PARADİGMALARIYLA ULAŞAMAYIZ”

Bunun bir moda değil zorunluluk olduğunu, hayatta kalabilme konusu olduğunu vurguladığı konuşmasını Çakır şöyle sürdürdü:  “Bu gelecek projeksiyonunda, günümüz klasik dış ticaret mantığı eni sonu yok olacak. Geleceğe,  geçmişin paradigmalarıyla ulaşamayız. Geleceğe, geleceğin bilgisi ile hazırlanabiliriz. İşte bu önemli zirve, özellikle zirvenin program içeriği, firmalarımızı tam da bu geleceğe hazırlamak, farkındalık yaratmanın ötesinde, somut bir adım atmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Ya seyreden ya da işin içinde oyun kurucu olacağız. Ya Pazar ya da pazarları yönlendiren olacağız. Tüm bunlar dijitalleşme trenini yakalamaya bağlı. Ülkemiz sanayi devrimlerinde birkaç yüzyıl kaybetti. Bu sefer yüzyılların eksiğini kısa sürede telafi edecek bir fırsat var. Bu sefer ıskalamayalım. Devlet olarak da firmalar ya da STK’lar olarak da kaynaklarımızı bu işin ekosisteminin kurulmasına ayırmak zorundayız.

GÜRÜZ, İHRACATÇILARI AYLIK DÜZENLENEN E-İHRACAT GÜNÜ ETKİNLİĞİNE DAVET ETTİ

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz ise açılış konuşmasında Türkiye’de yürütülen e-ihracat çalışmalarına ve rakamsal verilerine değindi. Ardından AKİB olarak bu alanda yürüttükleri çalışmaları aktaran Gürüz, “Ticaret Bakanlığımızın yaptığı çalışmalardan üyelerimizi haberdar etmek ve üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim faaliyetlerini düzenlemek amacıyla her ay e-ihracat günü düzenliyoruz. Tüm üyelerimizi bu e-ihracat günü etkinliğine davet ediyorum” dedi. “Diğer taraftan Bakanlığımız tarafından destek kapsamında değerlendirilen e-ihracat projemiz de meyvelerini vermeye başladı” diyen Gürüz, proje kapsamındaki 10 firmadan birisinin ürünlerinin satışını e-ihracat platformundan gerçekleştirmeyi başardığını, ikisinin ise ürünlerini e-ihracat platformuna taşıdığını söyledi. Hedeflerinin 10 firmanın da e-ihracat işlemlerine başlaması ve bakanlık desteklerinden yararlanması olduğunu kaydeden Gürüz, ardından yeni projeler geliştireceklerini söyledi.

ÖNAL: “GELECEĞİN TREND MODELİ SOSYAL MEDYA SATIŞ YÖNTEMİ”

Zirve Ticaret Bakanlığı, İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal’ın sunumuyla devam etti. “E-İhracat Politikaları, Geleceğin Trendleri ve E-İhracat” konulu sunumunda Önal, ihracatını dijital platforma taşımak isteyenlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Pazar yeri üzerinden yapılan e-ihracat yerine firmalara markalaşıp ürünlerini kendi web sayfaları üzerinden satmaları tavsiyesinde bulunan Önal, “Bu sayede müşteri bilgilerini kendi sayfanızda tutmuş olursunuz. Bunu destekleyecek ikinci kanal sosyal medya satış yöntemi. Geleceğin Pazar yeri, trend satış modeli de burası gibi görünüyor” dedi. Teknolojinin ve beraberinde sistemlerin hızla değiştiğine dikkat çeken Önal, web3 ve web4 üzerinde çalışmaların devam ettiğini, web4’ün de hayata geçmesiyle ürünü almadan önce koku ve tadının da duyulabileceğini söyledi. Web5’in ise düşüncelerin interneti olacağını kaydeden Önal, bu sistemin de hiçbir cihaza gerek kalmadan hiç konuşmadan insanlar arası iletişim kurulmasına olanak tanıyacağını aktardı.

“E- İHRACAT SİZİ YENİLİKÇİ YAPAR”

Günümüzde artık mutlaka dijital platformlarda yer alınması gerektiğini kaydeden Önal, “E-ihracat sizi yenilikçi yapar. Pazar kovalayan değil, kovalanan olursunuz” ifadelerini kullandı. KOBİ’lerin neden e-ihracatta başarılı olamadığına da değinen Önal, bunun sebeplerini, “Teslimat süresi, lojistik maliyetleri, ürünün iade süreci, pazarlama maliyetleri, tahsilat ve ödeme yöntemleri, paketleme, şirket kurma ve yerelleşme, mevzuat ve gümrükleme, bilgi eksikliği, yabancı dil bilgisi, yetişmiş insan kaynağı ve bunlardın hepsinin birer maliyet olması” diye özetledi. Başarı için müşteri odaklı çalışıp ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi ve gelecek trendlerin takip edilmesinin riski azaltabileceğini ifade eden Önal, ardından bu alanda verilen devlet desteklerini aktardı. Ticaret Bakanlığı sitesinden detaylı bilgilere ulaşılabileceğini kaydeden Önal, 18 hedef ülke belirlendiğini ve bu ülkelere e-ticaret için kılavuzlar oluşturulduğunu dile getirdi. Bu kılavuzlarda hangi pazarda hangi sosyal medyanın ağırlıklı kullanıldığından hangi dijital ödeme sistemlerinin kullanıldığına, gümrük maliyetlerine kadar her türlü detayın bulunduğunu belirten Önal, ayrıca Amazon, Otto, Etsy, Meta gibi Pazar yerlerine ilişkin kılavuzlara da ulaşılabileceğini ifade edip firmaları bu kılavuzlardan yararlanmaya davet etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA