Mersin’de ’19 Mayıs’ coşkuyla kutlandı


Mersin’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Kutlamalar dolayısıyla düzenlenen törende, gençlerin ve çocukların hazırladığı halk oyunları, tekvando ve cimnastik gösterileri katılımcılardan büyük alkış aldı.

 

Tarih : 19 Mayıs 2024 Pazar 13:51

Necdet TAŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 105. Yıldönümü Mersin’de düzenlenen coşkulu törenle kutlandı. Mersin Cumhuriyet Alanındaki kutlamalara Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Bölge Ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, Burhanettin Kocamaz, Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, merkez ilçe belediye başkanları, Mersin ESOB Başkanvekili Nihat Dağdelen ile STK Temsilcileri, gaziler ve öğrenciler katılım gösterdi. Saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunması sonrası Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, günün önem ve anlamını belirten konuşma yaptı.

“19 MAYIS ŞAHA KALKIŞIN BAŞLANGICIDIR”

“Bugün, Mustafa Kemal'in Samsun'da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 105’inci yıldönümü. O gün Samsun'un vatanperver insanlarını selamlayan Atatürk'ün taşıdığı duygularla, sizleri selamlıyorum. Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır 19 Mayıs” ifadelerini kullanan Demir, “19 Mayıs, sadece Türk millî kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır. 19 Mayıs gençlik, gençlik ise gelecek demektir.. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir. Sevgili gençler sizler,  Spora, teknolojiye,  bilime ve inovasyona büyük ilgi durmalısınız. Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştirerek, uzaya çıkan ilk Türk olan Mersinli astronotumuz Alper Gezeravcı’da Türk milletinin evlatlarının neleri başarabildiğinin açık ispatıdır. Sevgili gençler, Teknolojik altyapınız ve donanımınız ne kadar güçlüyse dünyada sesiniz o kadar gür çıkar. “Yapay Zeka”  da artık dünya genelinde her alanda kullanılan büyük ve güçlü bir teknoloji. Yapay zeka alanında siz gençlerin çok iyi yetiştirileceğini ve Türkiye’nin kalkınmasında büyük rol oynayacağını temenni ediyoruz. Sevgili gençler, sizler en büyük ilham kaynağımızı şanlı tarihimizden ve ecdadımızdan almış bir nesil, tarihi şan ve şerefle yoğrulmuş bir milletin fertleri olarak hareket etmelisiniz. Çünkü siz Sultan Alparslan’ın, Ertuğrul Gazi’nin, Fatih Sultan Mehmet’in ve "Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar" diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün neslisiniz. Sevgili gençler, Temeli 19 Mayıs'ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "Milli Egemenlik" ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir… Unutmayınız ki: her 19 Mayıs'ta, Samsun'dan, elden ele Ankara'ya koşturulan bayrağımız rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır… Unutmayınız ki "Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır" Bu özde duygularla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz kıymetli gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum” dedi. Cumhuriyet Alanındaki Tören Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü judo, kareye ve jimnastik ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.

VALİ PEHLİVAN; “19 MAYIS BİR DÖNÜM NOKTASIDIR”

Tören sonrası günün anlam ve önemiyle ilgili basın mensuplarına konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Aziz ecdadımızın uzun ve meşakkatli tarih yolculuğunda gövdesini siper ederek kazandığı şanlı zaferlerle muhafaza ettiği kutsal vatan toprağı, geçen yüzyılın başından itibaren dört bir yandan kuşatılarak devletimizin ve milletimizin esaret altına alınmaya çalışıldığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkması, milli mücadele meşalesini yakması, Türk tarihi açısından hayati bir dönüm noktasıdır, şanlı tarihimizden güç alarak yeniden dirilip ayağa kalkışın ilk adımıdır. Samsun’da 105 yıl önce başlatılan kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesi dalga dalga tüm yurda yayılmış, milli birlik ve beraberlik duygusu zirveye ulaşmıştır. İşgal amacıyla gelen çok uluslu güçlerin büyük baskılarına, saldırılarına rağmen necip milletimiz, “Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve yok olma vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun temeli özgürlüktür.” diyen Atatürk ve silah arkadaşlarına tereddütsüz destek vermiş, arkasından yürümüştür. Büyük zorluklar, sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, tarifsiz fedakârlıklarla elde edilen Kurtuluş Savaşı zaferi; egemenlik kayıtsız şartsız millettindir anlayışıyla temeli atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile taçlandırılmıştır. Tarihini, milli ve manevi değerlerini idrak ederek, çağın gerektirdiği bilim ve teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten, eser ortaya koyan nesiller olarak yetişen gençlerimiz, güçlü ve mutlu yarınlarımızın en büyük teminatı, ülkemizin sahip olduğu en büyük zenginlik kaynağıdır. Nitekim, gençlere çok güvenen Atatürk, ”Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz” demiştir.  Bu kıymetli emanete sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere en güçlü şekilde bırakmak sevgili gençlerimizle birlikte hepimizin görevi, milli sorumluluğudur. Okuyan, araştıran, seçtiği mesleğin en iyisi olmak için çağın gerekleri doğrultusunda kendini geliştiren ve ter akıtarak, milli ve manevi değerlerin idrakiyle vatanına, devletine, milletine hizmet etmek üzere yetişen gençlerimize çok inanıyor ve gençlerimiz sayesinde geleceğe güvenle bakıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, kurduğu Cumhuriyeti gençlerimize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadele kahramanlarımızı, aziz Şehitlerimizi, Gazilerimizi saygı ve rahmetle yâd ediyor; gurur ve umut kaynağımız olan kıymetli gençlerimizin, değerli Mersinli hemşehrilerimizin, necip milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı içten en iyi dileklerimle kutluyorum” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ KIRATLI; “19 MAYIS, YALNIZCA BİR TARİHSEL OLAYI ANMAK DEĞİLDİR”

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ise, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kıratlı, yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “19 Mayıs, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı olan bu özel gün, Türk milletinin kaderini değiştiren önemli bir dönüm noktasıdır. 19 Mayıs, yalnızca geçmişte yaşanmış büyük bir mücadelenin anılması değil, aynı zamanda gençlerimize ve geleceğimize duyduğumuz güvenin, inancın ve umudun bir sembolüdür. Atatürk'ün de dediği gibi, ‘Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz.’ Bu anlamlı sözler, siz değerli gençlerin omuzlarında yükselen bir geleceğin inşası için ne denli önemli bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu bayram, gençlerimize duyduğumuz sevgi, saygı ve güvenin bir ifadesidir. Sizlerin enerjisi, azmi ve idealleri, ülkemizin yarınlarını aydınlatacak ve daha parlak kılacaktır. Sizlere düşen en büyük görev, Atatürk'ün izinde, Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkmak ve bu değerleri geleceğe taşımaktır. Sporun birleştirici ve geliştirici gücüyle de kendinizi sürekli olarak geliştirmeli, beden ve ruh sağlığınıza özen göstermelisiniz. Bu özel gün vesilesiyle, sporun barış, kardeşlik ve dayanışma ruhunu yüreklerimizde hissediyor, sporun her dalında başarı gösteren tüm gençlerimizi yürekten kutluyorum. Sporun, bireysel ve toplumsal sağlığın korunmasındaki rolünü unutmadan, her birimizin sporla iç içe bir yaşam sürmesini temenni ediyorum. 19 Mayıs, yalnızca bir tarihsel olayı anmak değil, aynı zamanda geleceğe yönelik umutlarımızı tazelemek için de önemli bir fırsattır. Bu bayramı en içten duygularla kutlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bağımsızlık mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

 

Gençlerimizin ve sporcularımızın, bu kutlu yolda, azim ve kararlılıkla yürüyeceklerine olan inancım tamdır. Hep birlikte daha güzel yarınlara, daha güçlü bir Türkiye'ye ulaşma hedefiyle, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum.”

CHP’Lİ KIŞ; “105. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLAMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış da, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı bağımsızlık mücadelesinin 105. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. 19 Mayıs 1919, bir ulusun varlık yokluk savaşı vererek emperyalizme meydan okuduğu, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin dalga dalga tüm yurda yayılarak kurtuluş mücadelesinin zaferle taçlandığı gündür. Türk milleti emperyalist güçlere karşı, birlik ve beraberlik içinde tarihin en büyük kahramanlık destanını yazmıştır.  Türk milleti kendi istiklal ve istikbaline her koşulda sahip çıkmıştır. 19 Mayıs günü bir ulusun istiklal mücadelesinin sembolü olmuştur. Büyük Atatürk, 19 Mayıs’ı gençlere armağan etmenin yanında Cumhuriyetimizi de onlara emanet etmiştir. Bu tarihsel görevin bilinciyle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ilk hedefimiz laik, demokratik, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetidir. Milletin iradesi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına damga vuracaktır.  Hepimize büyük görevler düşmektedir. Umutsuzluk ve karamsarlığa kapılmadan, 105 yıl önceki kararlılıkla, umutla ve heyecanla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kurtuluş savaşının tüm kahramanlarını sevgi, saygı, minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA