image

Okunma : 172  Tarih : 29.02.2024  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

100 İL SEÇİM SONRASI

Hükümet yetkilileri her ne kadar “Yerel seçimlerden önce yeni il yapılması konusu gündemimizde yok” dese de hemen hemen her gün Türkiye’de yeni iller konusu gündeme taşınıyor.

Yani il konusunu konuşmadığımız gün yok gibi..

Çünkü içinde yaşadığımız dünya kenti Tarsus, şu anda Türkiye’de il olmayı en çok  hak eden, ilk sıralarda bu hakkı alması gereken kentlerden biri..

1980’li yıllardan bu yana verdiğimiz uğraşlar,  Ankara’lara gidip gelmeler  il sorunumuza çare olmadı. Siyasiler verdikleri sözleri tutmadılar. Ama tüm bunlara rağmen bizler il olma sevdamızdan, il olma isteğimizden ve il olma mücadelemizden vazgeçmedik.

xx

UMUDUMUZ VAR

Önümüzdeki süreçte il olma umudumuzun en önemli noktası, bu işe MHP lideri sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin el uzatmış olması.. Malumunuz,  sayın Devlet Bahçeli bundan 6 ay kadar evvel yaptığı  bir açıklamada”Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında 100 ilimiz olacak” demişti. Her ne kadar 100. yılımız devam ederken 101.yıla gireceğimiz Ekim 2024’ün öncesinde il olma umudumuz var.

Ancak bu il konusunda hükümet kanadından da yapılan açıklamalarda il olmaya açık kapı bırakılırken “yerel seçimlerden önce il konusu gündemimizde yok” denilmişti. Zaten şurda yerel seçimlere bir ay gibi kısa bir zaman kaldı ve bu bir ay içinde yeni il yapılması konusu ufukta görülmüyor.

Dolayısıyla  şu anda 81 olan il sayımızın 100’e tamamlanması konusu  yerel seçimlerden sonraya kalacak. Sonra yaz döneminde TBMM tatile girdiğinden yeni yasama döneminde, yani Ekim ayı gibi yeni il konusu gündeme gelecektir. Tabi o zamanda yerel seçimler bitmiş,yeni başkanlar koltuğuna oturmuş ve çalışmaya başlamış olacaktır.

xx

TÜİK RAPORU

TÜİK'in  (Türkiye İstatistik Kurumu) geçen gün bir raporu yayınlandı.  Bu rapor ulusal gazete ve TV’lerde haber oldu.

İster istemez TÜİK raporu bizimde ilgi alanımız içine girdiğinden inceleme gereği duyduk. TÜİK güncel raporuna göre il olmaya aday 25 ilçe belirlenmiş. Bu 25 ilçe  arasında Tarsus’ta bulunuyor.

TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) güncel raporuna göre  ülkemiz genelinde Bursa, Mersin, Adana ve Ankara gibi şehirlerde bulunan 25 ilçe, il olmaya aday olarak görülüyor.

Nüfusu en az 100 bin ve il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olmak gibi 8 kriteri sağlayan 25 ilçe tek tek listelenirken,  Tarsus 350 bini geçen resmi nüfusuyla , Bursa İnegöl ise 255 binlik nüfusuyla dikkat çekiyor.

Her ne kadar Tarsus’un il merkezine uzaklığı Büyükşehir yasası ile 27 kilometrenin altına düşürülmüş olsa da diğer kriterler bakımından Tarsus hep olumlu not alıyor. Yani dünya kenti Tarsus kriter bakımından yüzde 99 oranında il olmayı hak ediyor.

xx

Şimdi yerel seçimlerden sonra  il sayısının 100’e çıkarılması gündeme gelecektir.. O zaman Tarsus yeni yapılacak 19 ilçe arasında yer alıyor ve 19 yeni il ile birlikte Tarsus Cumhuriyetin 100. yılında il olma hakkını elde edebilecektir.

Yalnız, ülkemizdeki gerçekleri göz önünde bulundurduğumuzda, Tarsus’un il olma hakkını alabilmesi için 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan  yerel seçimlerin sonucunu da beklemek gerekiyor.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, Ankara’daki merkezi hükümetin tersine muhalif partiler yerelde iktidarı kazandığında Tarsus yine hüsrana uğrayabilir.

Bu örneği daha önce 2-3 kez yaşadığımız için sonucunu da tahmin etmek güç olmasa gerek. Yani seçim sonucunun Ankara’nın tersine çıkması halinde  yaşayabileceğimiz olumsuzluklar gün gibi aşikar..

İnşallah bu kez yanılan ben olurum..

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA