Necdet TAŞ
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, basın mensuplarıyla bir araya gelerek hem ilçede yürütülen çalışmaları paylaştı hem de yakında hayata geçirecekleri Tekstilkent Projesi hakkında bilgi verdi. Proje alanında yapılan inceleme gezisinde, ilçemize istihdam ve üretim açısından büyük katkı sağlayacak olan Tekstilkent’in detayları da basın mensuplarıyla paylaşıldı. Başkan Yıldız, yatırımcılara da çağrıda bulunarak, bu önemli projeye destek vermeye davet etti.
“ÜRETİMİN ÖNÜNÜ AÇMAK İSTİYORUZ”
Toroslar’a yapmayı planladıkları Tekstilkent Projesi hakkında bilgiler veren Başkan Yıldız, “Neredeyse koca koca fabrikalar her geçen gün işçilerini çıkartıp kendi kapısına kilit vurma duruma gelmiş durumdalar. Belediyeler tabii bu konuda çok önemli bir hamle yapamaz. Belediyelerin yapacağı işler planlama, planlama işleri. Bu işler genel ekonomiyi belirleyen, genel politikaları belirleyen hükümet meselesi. Yani ekonominin bu hale gelmesinin sebebi tabii ki belediye başkanları ya da belediye idareleri değil. Ama her şeye rağmen ben, belediyelerin de bir yandan insanların günlük yaşamını düzenlerken yani onların çöplerini toplarken, onların parklarını yatarken, onların yollarını kaldırımlarını yatarken, onların sosyal yaşamlarına destek olurken ki o da mesela belediyelerin birinci görevi değil ve sorumluluk alanına değil ama maalesef ülkedeki yoksulluğun ve yoksulluğun özellikle ilçemizdeki yoksulluğu geldiği nokta itibariyle sosyal destekleri devam ettirirken aynı zamanda eğer mümkünse bence ekonomik hayatın dizayn edilmesi noktasında da kafa yormaları gerektiğini düşünüyorum. Aslında bir anıyla bu görevleri de diyebiliriz. Yani meselenin planlanması, kentin planlanması, kentin bir kimlik edilmesi, bir düzen edilmesi dediğimiz şeydir aslında planlanma meselesi. Ve yıllardır Mersin'in bize maalesef değişik sebeplerden kaynaklı çok ciddi planlanma eksikleri, noksanlıkların olmuştur. Bunun da etrafında hayatta çok ciddi bir darbesi olmuştur. Yani siz bulunduğunuz alanı doğru planlayamazsanız bulunduğunuz alana planladığınız alana yatırımcıları getiremezseniz kentin ekonomisi aslında bir biçimde kendi içine dönüyor ve bildiğimiz küçük esnaf faaliyetlerinin dışında çok fazla bir şey yapma imkanı bulamıyor. Şimdi ne demeye çalışıyorum ben? Dediğim gibi uzunca bir zamanda bu kentte birikmiş bir potansiyel var. Yani nasıl biliyor muydunuz bilmiyorum. Türkiye'de hepinizin giydiği eşofmanların neredeyse tamamı Mersin'de ve Toroslar’da üretiliyor.
“TOROSLAR’DA 30 BİN İNSAN TEKSTİLDEN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
Dünyaya ihracatı gerçekleştirilen tekstil ürünlerinin önemli bir kısmının Mersin ve Toroslar’da üretildiğinin altını çizen Başkan Yıldız, “Her ne kadar ihracatçısı burada değilse de, İstanbul'dan vesaireden ihracat yapılıyor ise de aslında bunların temel üretimi yani bu işi alın teri dökenler, dikişini yapanlar, nakışını yapanlar, terziliğini yapanlar Mersin'deki hemşerilerimiz. Ben geçen basit bir araştırma yaptım. Bu arada hemen sol tarafımda Mersin Tekstil Üreticileri Derneği'nin başkanı Kemal Dede. Burada da yine dostlarımız var. Yönetim kurulu üyeleri. Gerek Toroslar'da gerekse Mersin'de bu tekstil meselesi yıllardan beri çok ciddi güç toplamış bir mesele. Fakat bugüne kadar bir planlama yapılamadığı için bu alanlarda kısmen Serbest Bölge içerisinde bir planlama yapılmış ve orada üretim devam ediyor ama Serbest Bölge dışında çoğunlukla sadece yurt dışına bir gün kadar da ürün dikiyorlar. Ülke içine ürün diken hatta ihracata yine ürün diken de onlarca yüzlerce atölyenin olduğu bir kent aslında Mersin. Mesela sadece Toroslar'da 30 bin tane hemşerimiz var, Tekstil işinde çalışıyor. Yani Toroslar'ın gerçek nüfusu 350 bin olduğunu düşündüğümüzde Toroslar'da yaşayan insanların yüzde 10'u çalışabilir nüfusunun yüzde 20'si aslında tekstil işiyle uğraşıyor. Tekstilde alın teri götürüyor. Oradan hayatlarını kazanıyor. Oradan çocuklarını okutuyor. Oradan evine ekmek götürüyor. Dolayısıyla bu rakamları ben bilerek veriyorum. Hakikaten bizim için çok ciddi anlam ifade eden bir durum Toroslar için tekstil meselesi. Dolayısıyla dedik ya bu yıllardır konuşulan bir mesele. Biz bunu niye realize etmiyoruz? Yani bunu realize etmemizin önündeki engel nedir? Niye bu iş yapılmıyor? Yapılmamasının tek bir sebebi var. Aslında siyasetçinin genel durumu, konuşması ve konuştuğu işi icra edememesi. Maalesef Türkiye'deki siyaset muhalefetinin yani gerek basının gerek toplumsal tüm kesimlerin siyasetçinin söylediği noktada takipçi olmaması. Onun yani ya bunu sorayım da bunu icra etmek noktasında niye bir şey yapmıyorsun? Gibi bir takipçiliğinde zayıf olması” dedi.
“SEÇİM DÖNEMİNDE VERDİĞİM BİR SÖZDÜ”
Yerel seçimlerden önce METÜD ziyaretinde bu mevzuyu konuştuklarını ve planlamayı yaptıklarını kaydeden Başkan Yıldız, “Dedim ki “Bu kentte hakikaten bir ciddi potansiyel var. Hem çok ciddi bir sermaye var.” Bakınız çoğunuz görmemişsinizdir. Ben de seçim kampanyası yaptığım dönemlerde gördüm. Mesela bir apartmana giriyorsunuz. Komşulara merhaba diyeyim diye. Aşağı bir merdiven iniyor. Dur diyorsun şu merdiveni takip edeyim de. Ne var aşağıda? Merdivenden bir 10 basamak aşağı iniyorsun. Önüne bir çıkıyor 350 kişilik bir şey. Çalışan ordusu. Dışarıdan 350 tane makine, 350 kişilik dikiş atıyor. Ve dışarıdan baktığınızda farkında bile değilsiniz orada birilerinin olduğunu. Dolayısıyla hakikaten bu potansiyelin güçlü bir şekilde değerlendirilmesi, bu potansiyelin rekabet gücünün arttırılması da gerekiyor. Bir tane mağazaya girdim. Daha doğrusu böyle bir atölyeye girdim. Yine seçim kampanyası döneminde. Binlerce elbise dikilmişti. Aynı moda. Bizim de yapanız olduğumuz İstanbul'da. Şimdi dedim ya bu ne kadar çok şey dikmişler. Bir tanesini aldım askıdan. Bir tane kadın eteği. Eteği poşetinin içinde etiketi gözüküyor. Etikete baktım 29 avro. Arkadaşlarım da yanımdaydı. Ya dedim tamam Türk Lirası gittikçe değer kaybediyor da bu kadar mı kötü artık mağazalarda avroyla mı şey satmaya başladınız? Elbise satmaya başladığınız zaman güldü tabi ki bu sayı. Hatta işte etiketine kadar yapıştırıp Avrupa'daki mağazalara gönderdik. Yani böyle potansiyeli yüksek, istidam çok yüksek. Şöyle bir tehlikeye de biz karşı karşıyayız. Ülkemizde maalesef tekstil sektörünün rekabet gücü artırılamadığı için, güçlendirilemediği için de ciddi bir şekilde yurt dışında bu konuda kayış var. Bu şöyle bir sorunu da doğuruyor. Bizim yıllardır yaşadığımız, mesela tarımda yaşadık bunu. Bizim gençliğimizde tarımla uğraşırdık. Tarımla uğraşan insanların nüfusu yüzde 40'a yakındı. Şimdi yüzde 5'in altına düştü” şeklinde konuştu.
“TOROSLARIMIZA CİDDİ BİR KATKI SAĞLAMIŞ OLACAK”
Bu durumun diğer sanayi sektörlerine de yansımaya başladığına dikkat çeken Başkan Yıldız, “Yani tekstil sektörünün Toroslar'da kayba uğraması demek demin verdiğim rakam çalışan nüfusun yüzde 20'sinin yani 30 bin insanın ekmeğinden aşından olması demek. Dolayısıyla bu her ne kadar hükümeti şuraya bir ay çok yakından ilgilendiriyor olsa da belediyemizi de yakından ilgilendiren bir şey. Dolayısıyla dostlarımızla aylardır bir çalışma yapıyoruz. Bu tekstil sanayi sitesinin kurulması noktasında ve tekstil ödülünü yapan hemşerilerimizin rekabet gücünün arttırılması, tekstil atölyelerinde, fabrikalarında çalışan hemşerilerimizin de daha konforlu, daha kaliteli ortamlarda üretim yapabileceği bir koşulun yaratılması, aynı zamanda belediyemizin de kaynakları yaratılması noktasında bir çalışmayı 10 ayı aşkın bir zamandır METÜD ile beraber yürütüyoruz, karşılaştıkça istişare ediyoruz ve belli bir noktaya geldik kıymetli dostlarım. Şu anda çalışmalar bir noktaya geldi. 5 binlik plan revizyonlarını yaptık biz. Şimdi şu Büyükşehir Belediye Meclisi son Temmuz ayındaki mecliste son itirazları onayladı. An itibariyle askıda, askısından sonra biz binlik planlarını hazırladık. Biz bitireceğiz ve hızla üretim aşamasına geçeceğiz. Yani 2026 artık bizim için oralarda eğer çok büyük bir aksilik olmasa, bizim başımıza bir kaza bela gelmezse, başka bir ciddi aksilik olmasa, 2026 yılında biz oralarda tekstil sanayi sitesinin artık temellerini atmış olacağız, atmaya başlamış olacağız. Bu da bu kente çok ciddi artı değer sağlayacak diye düşünüyorum ben. En az 20-25 bin insanın çalıştığı, dolayısıyla onun bir sosyal çevre oluşturduğu bir alan olacak burası. Sadece tekstil sanayi sitesi olmayacak orada başka düşündüğümüz sosyal alanlar da yapacağız. Yani hem ciddi bir katkı sağlamış olacak, hem Toroslarımıza ciddi bir katkı sağlamış olacak hem de Mersin'imize ve ülkemize ciddi bir katkı sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.
Başkan Yıldız, ayrıca 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı da kutlayarak, emekleriyle kamuoyunu bilgilendiren tüm basın mensuplarına teşekkür etti.