Haber Merkezi
TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın, Mersin’in özellikle tarım-gıda konusunda lider bir kent olduğunu ve Marmara Araştırma Merkezi-MAM çatısı altında çalışan Gıda Teknolojileri Araştırma Grubuyla yapılacak ortak çalışmaların Mersin tarım ve gıda sanayinde büyük katma değer yaratacağını ifade etti. Aydın, tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlayacak sürdürülebilir çözümler geliştiren ve gıda teknolojileri alanında çalışmalar yapan Gıda Teknolojileri Araştırma Grubuyla, Türkiye’nin ilk ve tek tarım teknoparkı olan Mersin Agropark’la ortak çalışmalara hazır olduklarını belirtti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise Mersin firmalarının TÜBİTAK ile daha etkin çalışması adına her ortak çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.
ÇAKIR; “MERSİN FİRMALARIMIZI TÜBİTAK’IN AR-GE ALT YAPISI İLE BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Halan Sefa Çakır, küresel iklim değişikliğine dikkat çekerek, özellikle Çukurova’da iklimle beraber ürün deseni ve kalitesinin de değişeceğini, bundan dolayı acilen yeni iklime uyumlu, yeni ürün çeşitlemesi çalışmalarının artması gereğini vurguladı. Türkiye’nin ilk ve tek tarım-gıda teknoparkı olan Mersin Agropark’ın bu konuda, bu vizyonçalışmalarının merkezi olduğunu ve özel sektör, akademi dünyası, bilim insanları ve kamu arasında bir köprü oluşturduğunu söyledi. Çakır, TÜBİTAK’ın, özellikle Marmara Araştırma Merkezi-MAM çatısı altında çalışan Gıda Teknolojileri Çalışma Grubunun olağan üstü nitelikli bir ar-ge alt yapısına sahip olduğunu, bu imkanlardan yararlanmaları için Mersin firmalarını Tübitak ile daha etkin şekilde bir araya getireceklerini söyledi. Mersin’de planladıkları bir Gıda Vadisi Projesi ile sektörün yüksek teknolojiye entegrasyonunu sağlayacaklarını ifade eden Başkan Çakır, TÜBİTAK’ın Mersin iş dünyasına verdiği destek ve gösterdiği yakın işbirliğinden dolayı Başkan Aydın’a teşekkür etti.
AYDIN; “MERSİN, GIDA ALANINDA MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNİN EN BÜYÜK PAYDAŞI OLACAKTIR”
Ziyarette konuşan Tübitak Başkanı Orhan Aydın, vizyonlarının Türkiye’nin gıda sektöründeki milli teknoloji hamlesine liderlik etmek olduğunu, yapay zeka, iklim ve sağlık konularına odaklandıklarını söyledi. Çalışmaları hakkında bilgi veren Aydın, AB destekli bir proje olan Türkiye Gıda İnovasyon Platformunu kurduklarını, 184 üyesiyle, platformun bu alanı kapsayan fiziksel alt yapıyı daha iyi hale getirmeye çalıştığını ve hedeflerinin gıdada yenilikçiliği ve sektörel iş birliklerini arttırmak olduğunu ifade etti. Başkan Aydın, dünyada çok az yerde bulunan İnsan Sindirim Sistemi Simülasyon Merkezi ve Gıda Kalıntı Analiz Laboratuvarlarıyla gıda ürünlerinde pilot çalışmalar yaptıklarını, fermente ürünlerden hazır gıdaya kadar ar-ge çalışmalarına ve ürün geliştirme fazlarına devam ettiklerini vurguladı. Yoğurt ve şalgam başta olmak üzere Mersin’in bir çok marka gıdasında TÜBİTAK’ın ortak çalışmaya istekli olduğunun altını çizen Başkan Aydın, ortaya çıkacak yenilikçi tatlarla, yeni coğrafi işaret ve markalarla farklı dünya pazarlarına açılmanın mümkün olabileceğini söyledi.
“TÜBİTAK’IN TÜM AR-GE ALT YAPISI MERSİN FİRMALARININ HİZMETİNDE OLACAKTIR”
Tübitak’ın tüm alt yapı ve araştırmacı insan kaynağının MTSO’nun ve Mersin iş dünyasının hizmetinde olduğunu söyleyrn Başkan Aydın, Mersin tarım ve gıdada büyük bir deneyime sahip olduğunu, tarım teknoparkının bu konuda bir köprü olma gücü olduğunu, Mersin firmalarının yeni ar-ge alt yapıları kurmasına gerek kalmadan tüm Ar-Ge süreçlerini TÜBİTAK çatısı altında yürütebileceklerini, yeni ürünleri birlikte geliştirebileceklerini, tüm iş birliklerine açık olduklarını vurguladı. Başkan Aydın, nazik ziyaretleri ve TÜBİTAK’la olan yakın iş birlikleri ve iletişimlerinden dolayı MTSO heyetine teşekkür etti.
MTSO Heyetinin TÜBİTAK Başkanı Aydın’a yaptığı ziyarette MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut katılırken, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi-MAM Başkanı Burcu Özsoy, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Özgen Ercan ve Gıda Teknolojileri Araştırma Grubu lideri Doç. Dr. İbrahim Sani Özdemir’de eşlik etti.