Şeftali üreticileri isyan etti


Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, şeftali üretim maliyetinin kilogram başına 15 TL’ye ulaştığını belirtti. Yılmaz, bu duruma karşılık meyve suyu fabrikalarının alım fiyatının ise sadece 7 TL olduğunu vurgulayarak, "1 kilo şeftali satarak sadece yarım ekmek alınabiliyor" sözleriyle üreticinin yaşadığı mağduriyeti gözler önüne serdi.

 

Tarih : 22 Temmuz 2025 Salı 14:22

 

Necdet TAŞ

 

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Mersin, şeftali üretiminde ülke genelinde ilk sırada yer alıyor. Nisan ayında başlayan ve Ekim’e kadar süren hasat sezonu boyunca binlerce ton şeftali, meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Ancak artan girdi maliyetlerine rağmen, fabrikaların belirlediği düşük alım fiyatları üreticiyi ekonomik çıkmazın eşiğine sürükledi. Bu duruma tepki gösteren çok sayıda şeftali üreticisi, Mersin Ziraat Odası’nda bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştı. Üreticiler, meyve suyu fabrikalarının ürün alım fiyatlarını protesto ederken, yetkililerden acil çözüm talep etti.

“MALİYET 15 TL, ALIM FİYATI 7 TL”

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, yaşanan sorunların temelinde kontrolsüz fiyat politikalarının yer aldığını belirtti. Yılmaz, “Şu anda 1 kilo şeftali üretmenin maliyeti 15 TL’ye ulaştı. Ancak meyve suyu fabrikaları bu ürünü yalnızca 7 TL’den almak istiyor. Üretici 1 kilo şeftali satarak sadece yarım ekmek alabiliyor. Bu sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı. Artan gübre, mazot, ilaç ve işçilik maliyetlerinin üreticiyi ciddi biçimde etkilediğine dikkat çeken Yılmaz, bu maliyetlerin TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyonun çok üzerinde seyrettiğini söyledi. Destek verilmediği takdirde birçok çiftçinin üretimden vazgeçmek zorunda kalacağını vurgulayan Yılmaz, “Bu sadece üreticinin değil, ülke tarımının geleceğini ilgilendiren bir krizdir. Meyve suyu fabrikaları kar marjını artırma uğruna üreticiyi iflasa sürüklüyor. Devletin bu konuda acilen devreye girmesi gerekiyor. En azından şeftali gibi işleme sanayisine yönelik ürünlerde bir taban fiyat uygulanmalı” dedi. Yılmaz ayrıca, üretici örgütlerinin sürece daha aktif dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. “Fabrika yetkililerini vicdanlı olmaya, devlet yetkililerini ise üreticinin feryadına kulak vermeye çağırıyoruz. Bu insanlar aylarca emek veriyor, alın teri döküyor. Emeğin karşılığının bu olmaması gerekir. Lütfen bu sese kulak verin” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA