Haber Merkezi
Yüksek enflasyon karşısında alım gücü düşen vatandaşların yaşadığı zorlukların etkisini azaltan sosyal projeleri kararlılıkla sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentte dayanışmayı büyütmeye ve vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Başkan Vahap Seçer’in göreve gelmesiyle birlikte hayata geçirilen ‘Mahalle Mutfakları’ projesi; özellikle ihtiyaç sahibi, öğrenci, yaş almış, engelli ya da yemek yapma imkanı bulunmayan vatandaşlara önemli bir destek sunuyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde aile ekonomisine katkı sunan Mahalle Mutfakları’nda her gün binlerce vatandaşa, 3 çeşit yemek yalnızca 25 TL gibi sembolik bir ücretle ulaştırılıyor.
KORAÇ: “MAHALLE MUTFAĞI SAYIMIZ İL GENELİNDE 57’YE ULAŞTI”
Ekonomik zorlukların gölgesinde, uygun fiyatla sıcak yemeğe erişimi kolaylaştıran Büyükşehir; Mersin’in birçok ilçesinde hizmet veren mutfakların sayısını artırıyor. Projenin en yaygın uygulandığı ilçelerden biri olan Tarsus’taki mevcut 17 Mahalle Mutfağı’na, Fevzi Çakmak ve Yeni Mahalle olmak üzere 2 yeni nokta daha eklendi. Böylece ilçedeki Mahalle Mutfağı sayısı 19’a yükselirken, kent genelinde hizmet veren mutfak sayısı ise 57’ye ulaştı. 5. yılına giren Mahalle Mutfakları projesinden şu ana kadar yaklaşık 3,5 milyon vatandaş faydalandı. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarsus Aşhanesi’nde görevli Cansu Koraç, 2020 yılında Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi’nde başlayan Mahalle Mutfakları hizmetinin, bugün Mersin’in birçok noktasında verildiğini belirtti. Mersin merkezin yanı sıra Erdemli ve Tarsus’ta da Mahalle Mutfakları’nın bulunduğunu dile getiren Koraç, “Mahalle Mutfaklarımızın bulunduğu yerler; mahallenin ihtiyaç seviyesine, konumuna ve nüfus oranına göre tespit edilerek hizmete açılıyor. Bugün itibarıyla 34’ü merkez, 19’u Tarsus, 4’ü de Erdemli’de olmak üzere toplam 57 Mahalle Mutfağı il genelinde hizmet vermektedir. Vatandaşlarımıza protein içeriği yüksek 3 çeşit yemeği 1 adet ekmek ile birlikte, 25 TL gibi sembolik bir fiyata satışa sunuyoruz” diye konuştu.
“BÜYÜKŞEHİR, GÜNLÜK 3 BİN KİŞİLİK YEMEĞİ VATANDAŞLA BULUŞTURUYOR”
Hafta içi her gün 3 bin kişilik yemeği vatandaşla buluşturduklarını kaydeden Koraç, günümüz ekonomik koşullarında vatandaşların alım gücünün çok düştüğünü anlatarak, “Mahalle Mutfakları başladığı günden bu yana, yaklaşık 3,5 milyon kişiye hizmet verdi. Günümüzde ekonomi çok kötü ve mutfaklar yangın yeri. Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımıza bir nebze de olsa destek olabilmek adına Mahalle Mutfakları sayımızı artırmaya devam ediyoruz” dedi. Tarsus Fevzi Çakmak Mahallesi sakinlerinden Şaban Deri; yaşlı, yemek yapamayan ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Mahalle Mutfakları’nın ihtiyaçtan çok öte bir proje olduğundan söz ederek, “En azından hazır yemek ayaklarına geliyor. Parası da çok cüzi. Bugün dışarıda bir dürüm yemenin maliyeti 200- 300 lira. Biz Mahalle Mutfakları’nda 4 kişilik yemeği 100 TL’ye alıyoruz. Bu yemeği kendim yapacak olsaydım; malzemesi, tüpü, suyu, sabunu, deterjanı derken çok masraflı olacaktı” ifadelerini kullandı. Vatandaşlardan Hatica Aykanat da Mahalle Mutfakları menüsünde çok güzel yemekler olduğundan bahsederek, “Evde 2 kişi yaşıyoruz. Verilen yemekleri evde yapmaya kalksam 500- 600 lira maliyeti olacaktı. Oysa 2 kişilik yemeği Mahalle Mutfağı’ndan 50 TL’ye aldım. Bugün mutfaklar gerçekten yangın yeri. Başkanımız her kesimi düşünüp, mahallemize de Mahalle Mutfağı kurdu. Evde yemek yapamayanı, hastası, yaşlısı olanlar var. Bu yüzden çok güzel bir hizmet” diye konuştu. Mahalle Mutfakları’nda sunulan yemekleri lezzetli ve ücretini oldukça uygun bulan Salih Koca, “Fiyatı görünce ben önce ekmek satılıyor zannettim. Sonradan yemek olduğunu gördüm. 50 TL’ye 2 kişilik yemek aldım. Tam dört yol ağzında, konumu da çok güzel. Vahap Başkanımız halkçı bir başkan” dedi. Mahalle Mutfakları’ndan çok memnun olduğunu dile getiren Burhan Kaya, “Ben tek yaşadığım için yemek ihtiyacımı sürekli buradan karşılıyorum. Ekonomik yönden de çok memnunum. Yemekler hem lezzetli, hem de ucuz” dedi.