Necdet TAŞ
Mersin Ekonomi Zirvesinin sonuç bildirgesinin ilan edildiği toplantıya katılan Mersin Valisi Atilla Toros ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kentteki yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanı Ömer Polat’ın da katıldığı toplantıda, Mersin’deki belediye yatırımlarıyla ilgili bir sunum yapan Başkan Seçer, “Hem merkezi yönetimle, bağlı kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle bir arada olmanın Mersin gibi bir kente çok önemli sinerji katacağının farkında olan bir belediye başkanıyım. Bu nedenle, belediye başkanlığını siyaset üstü görüyorum. Belediye başkanı sandıktan çıkana kadar partisinin temsilcisidir. Ama şehriyle ilgili konularda şehrinin temsilcisidir. Bu kimlikle burada konuşacağım. Mersin, Türkiye’nin kasasına 6. sırada katkı yapan çalışkan bir kent. Mersin güçlü bir kenttir. Belediyesi de güçlü bir belediyedir. Altıncı sırada vergi ödüyorsanız merkezi bütçeden gelen payınız da ona göre belirlenir. Önemli olan israf etmeden, yanlış yatırımlara gitmeden, yanlış işlere sapmadan saptırmadan bu bütçeyi sizin adına kullanmak” ifadelerini kullandı.
“PAMUKLUK PROJESİ İÇİN DSİ’YE AYRILAN KAYNAK ARTIRILMALI”
İmar olmadan hiçbir şey olmayacağına işaret eden Başkan Seçer, “4 merkez ilçede planlar bitti. Anamur ve Silifke’nin bir kısmında planlar bitti. İmar olmazsa fabrika yeri olmaz, imar olmazsa konut ihtiyacı var, konut yeri olmaz. İmar çalışmalarıyla 4 merkez ilçede 2.5 milyon insana yetecek konut alanı oluşturduk. Limanın karşısında özel proje alanımız var. Biz orayı kurgularken, Mersin bir ticaret merkezi. Orada devlet kurumları da var, TMO, TRT birçok kurum var. Orayı ticaret ve turizm ağırlıklı düzenlemeyle imar çalışmalarını bitirdik. İstiyoruz ki o bölge bir ticaret merkezi haline gelsin. Oradaki kurumları da düşündük, kuzey Mersin’de resmi hizmet alanları yeterli ölçüde işaretledik” dedi. MESKİ’nin altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Seçer, 84 milyon avroluk altyapı yatırımlarının Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alındığını belirterek teşekkür ederek, “Cumhurbaşkanlığı ile merkezi hükümetle, uluslararası bankalarla iletişim kurarak, derdimizi anlatarak birçok sorunu çözdük, uluslararası kuruluşlardan krediler aldık. Tüm tarihlerinin en büyük MESKİ yatırımlarının olduğu dönem. Buradan sayın bakanımıza özel istirhamımızdır. Pamukluk barajı içme suyu projesini DSİ yapıyor. Bunun hızla gerçekleşmesi için buraya aktarılacak kaynakların artırılması lazım. Bu projeler tamamlandıktan sonra borcuyla beraber DSİ bize devrini yapacak. Çünkü biz bulduğumuz uluslararası hibeyi kullanamadık çünkü afet bölgesi ilan edilmediğimiz için 100 milyon avroluk hibeyi alamadık. Varsın böyle olsun. Biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. Mersin trafiği şikayet konusu oluyor. Yol çalışmalarımız devam edecek. 2. Çevreyolu batı yönünde, Çeşmeli otoban çıkışına kadar 9.2 kilometre. Yaklaşık 2 kilometresini tamamlamıştık. 3.Çevreyolu ve 4. Çevreyolunda yenileme çalışmaları bitti. 4. Çevreyolu hem batı aksında hem doğu aksında Müftü Deresini viyadükle geçerek Şehir Hastanesine bağlayacağız. Şu anda viyadük çalışmaları devam ediyor. 2. Çevreyolunda katlı kavşak çalışmaları devam edecek. Hal katlı kavşağı, Saya katlı kavşağı ve Kuyuluk katlı kavşağı 4 yıl içinde tamamlanacak” dedi.
RAYLI SİSTEM KREDİYE TAKILDI
Metro ve tramvay projeleriyle ilgili de konuşan Başkan Seçer, “Mersinliler başkan metro sözü verdi ama yerine getirmedi serzenişlerinde bulunuyorlar. Biz de yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Ancak 2022 yılında temelini attığımız metro projesi akamete uğradı. Bizim dış kredi kullanım iznimiz uzun süre onaylanmadı. Seçime yakın onaylandı. Bu kez de uluslararası finans kuruluşları dedi ki seçim geliyor, şu anda bu talebinizi onaylayamayız. Yeni bir talep açtık. Yaklaşık 100 milyon avro. Sayın bakanla görüştük bunu. Sayın bakan şunu söyledi: Türkiye’nin ve dünyanın bu ekonomik konjonktürde bırakın belediyeleri, birçok kamu kurumlarının, finans kurumlarına borçlanmalarını arzu etmiyoruz. Bu nedenle bu talebinizi şimdilik karşılayamıyoruz. Projeniz de 1 milyarlık bir proje. Bunu revize etmeniz lazım. Biz hepsini yaptık. Projeyi küçülttük. Bunun yanı sıra 2 tramvay projesi hazırladık. Yine aynı gerekçeyle yatırım programına alınamayacağı haberini alınca her ikisini de askıya aldık. Buradan Mersinlilere sesleniyorum. Dış krediye ulaşmamıza izin verilirse biz de bu projeleri yaparız” ifadelerini kullandı.
VALİ TOROS; “MERSİN’İN MARKA DEĞERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Mersin’in ekonomik geleceğini şekillendiren, uzun soluklu bir sürecin ver dönüm noktasında olduklarını kaydeden Mersin Valisi Atilla Toros ise, “Bölgesel Güçten Küresel Oyunculuğa” uzanan bu yürüyüşte önemli bir adımı, birlikte atıyoruz. Bu buluşma, ortak aklın ve vizyoner bakışın eseridir. Bir şehrin kendi potansiyeline olan inancının ve geleceğini, birlikte inşa etme kararlılığının, göstergesidir. Mersin, tarih boyunca; limanıyla, üretim gücüyle, ticaret kültürüyle ve girişimci ruhuyla, Akdeniz’in kalbinde, öncü bir şehir olmuştur. Mersin bugün de, Anadolu’yu Akdeniz’e ve küresel ticaret yollarına bağlayan, önemli bir geçiş kapısıdır. Aynı zamanda, üretim ve ticaretin merkezi olarak, güçlü bir ekonomik, aktördür. Mersin sadece konumuyla değil, vizyonuyla da stratejik bir şehirdir. Lojistikte önemli bir geçiş noktası, tarımda bereketin kalbi, sanayide üretimin gücü, turizmde ise parlayan bir yıldızdır. Bu potansiyel ve sektörel çeşitliliği ile Mersin, Cumhuriyetimizin ikinci asrını, Türkiye Yüzyılı olarak taçlandırma yürüyüşünün, en ön saflarında yer almaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, her alanda hayata geçirilen yatırımlarla, Mersin, gücüne güç kattı. Bu süreçte tamamlanan 2 bin 555 proje, devam eden 346 yatırım ve doğrudan desteklemelerle birlikte devasa bir kaynak, Mersinimize tahsis edildi. Bu yatırım ve destekler, bu şehre verilen büyük değerin kanıtı. Mersin; barajlardan tarımsal sulamaya, havalimanından otoyollara, hastanelerden spor tesislerine, organize sanayi bölgelerinden lojistik altyapısını güçlendirmeye kadar, tüm sektörlerdeki yatırımlarla, her geçen gün marka değerini, yükseltti. Bu vesileyle, ilimize kazandırılan her bir yatırım ve güçlü destek için, Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha şükranlarımızı arz ediyoruz” şeklinde konuştu.
“MERSİN ORTAK PAYDASINDA BULUŞTUK”
Bir şehrin; stratejiyle bütünleşen irade, bilgiyle şekillenen ortak akıl ve inançla yürütülen icraat ile büyüdüğünü ifade eden Vali Toros, “Mersin Ekonomi zirvesi, işte bu anlayışın ürünüdür. Bir istişare ve istikamet buluşmasıdır. Her paydaş bu sürece gönül verdi, emek verdi, akıl verdi. Tüm dinamiklerde, Mersin’in sahip olduğu potansiyeli, performansa dönüştürme iradesi vardı. Mersin ortak paydasında buluşmanın ve birlikte büyümenin, inancı vardı. Yalnızca sorunlar konuşulmadı. Gerçekçi tespitler yapıldı. Uygulanabilir çözümler üretildi. Konuşulan her başlık; Mersin’in bir gerçeğine, ama aynı zamanda geleceğine işaret etti. Sanayi ve Teknoloji, Tarım, Lojistik ve Turizm, dört temel kalkınma odağı olarak belirlendi. Bu alanlar, Mersin’in kalkınma genetiğinin kodlarıdır. Mersin’in can damarlarıdır. Bu damarları besleyen ise, siz değerli paydaşların katkısıdır. Mersin Ekonomi Zirvesi kapsamında yapılan her çalışma; aylar süren emeğin ve fikir alışverişinin, ürünüdür. Her konferans, her çalıştay, her odak toplantısı; şehrin geleceğini mayalayan birer fikre dönüştü. Bu çalışmalarda yer alan her madde, sahadan gelen her bilgi, akademik değerlendirme, özel sektör deneyimi ve kamu vizyonuyla, harmanlandı. Ticaret Bakanımızın öncülüğü, Bakanlığımızın kıymetli bürokratlarının kararlı yönlendirmeleri ve yoğun gayretleriyle artık elimizde net bir yol haritası var. Bu sayede, geleceğe daha sağlam, daha güvenli ve kararlı adımlarla yürüyoruz. Çünkü artık Mersin’in kalkınma yolculuğunu şekillendirecek güçlü bir pusulamız var. Bugün geldiğimiz nokta, daha organize bir kalkınma sürecinin, başlangıcıdır. Bu süreci beraber başlattık. Bugünlere birlikte ulaştık” şeklinde konuştu.
“ATILAN BU KIYMETLİ ADIMI SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMALIYIZ”
Sergilenen bu birlik ve bütünlüğü, bundan sonra da aynı samimiyetle devam ettirmesi gerektiğinin altını çizen Vali Toros, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oluşturduğumuz yol haritasını birlikte hayata geçirmeliyiz. Bütüncül kalkınma perspektifiyle ilerlemeliyiz. Atılan bu kıymetli adımı sürdürülebilir kılmalıyız. Çünkü biz bu şehrin sadece bugününden değil, yarınlarından da sorumluyuz. Bu nedenle Türkiye Yüzyılına yakışan bir ekonomik vizyon, ortaya koyduk. Zira bu ülkenin hedefleri büyüktür. Bu milletin inancı güçlüdür. Ve Mersin, bu büyük vizyonun lokomotif illerinden biri olmaya adaydır. Sanayide daha çok katma değer sağlayan, tarımda daha çok üreten, turizmde daha fazla pay alan, lojistikte dünyayla daha çok entegre olan, bir şehir olacağız. Bunun için vizyonumuz var. İrademiz var. Birliğimiz var. Ve hepsinden önemlisi, bu şehre gönülden inanan, sizler varsınız. Bu sahiplenme ve birliktelik; Mersin’i geleceğe taşıyacak en büyük güçtür. Burada sergilenen sinerji, Mersin’in kalkınma iradesinin yansımasıdır. Bu kararlılık, planlı ve sistematik bir takip mekanizmasıyla pekiştirilmektedir. Her sorunun çözümünden; kimin sorumlu olduğu, ne zaman çözüleceği ve nasıl ilerleyeceği, Eylem Takip Tablosunda açıkça belirtilmiştir. Her hedefin muhatabının, süresinin ve yönteminin belirlendiği, bu yol haritasındaki hedeflere, ulaşma konusundaki çalışmaların, takipçisi olacağız. Mersin Ekonomi Zirvesine destek veren her kurum, bu şehir için bir tuğla koymuş ve katkı sunmuştur. Bu katkının, kalıcı bir yapıya dönüşmesi, ancak ortak akılla, güçlü koordinasyonla ve kararlı bir icrayla mümkündür. Bu açıdan Sayın Bakanımızın öncülük ettiği bu sürecin, Mersin’in önümüzdeki yıllarını da şekillendireceğine inancım tam.”