İş dünyasına ‘Yeşil Dönüşüm’ uyarısı!


MTSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı’na konuk olan IKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa’ya ihracat için yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti. Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum sağlanmaması durumunda Gümrük Birliği’nin kazanımlarının dahi kaybedilebileceğine işaret eden Zeytinoğlu, “Gümrük Birliği sorunlarını çözmek bir yana elimizdekini de kaybetme riskimiz olabilir. Bu nedenle yeşil dönüşüm şu anda çok önemli bir konu” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 1 Mayıs 2025 Perşembe 10:14

Haber Merkezi

İktisadi Kalkınma Vakfı (IKV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, IKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Genel Sekreter Yardımcısı Gökhan Kilit ve Araştırma Müdürü Çisel İleri ile birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı’nın konuğu oldu. Meclis Başkan Yardımcısı M. Mutlu Koyuncuoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda misafirler, Meclis Üyelerini Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ve AB finansal destekleri konusunda bilgilendirdi. Meclis Toplantısı öncesi Zeytinoğlu il ekibi, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve IKV Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır’la bir araya geldi. Bir süre sohbet edip karşılıklı takdim edilen hediyelerin ardından Meclis Toplantısı’na geçildi. Başkanların Meclise hitapları sonrasında söz alan IKV ekibi Avrupa Birliği’ne ticaret, yeşil dönüşüm, finansal destekler gibi teknik konularda bilgiler paylaştı.

,ÇAKIR: “BİRLİKTE OLURSAK HER KONUDA GÜCÜMÜZÜ GÖSTEREBİLİRİZ”

Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır sözlerine IKV’nin 60’ıncı yılını kutlayarak başladı. Ardından nisan ayı içinde yürütülen faaliyetlere değinen Çakır, ilk olarak Suriye’ye yurtdışından ilk resmi iş ziyaretini gerçekleştiren Türkiye heyetine katılımının detaylarını aktardı. Suriye’nin en çok sağlık ve perakende sektörlerinde yatırım beklediğini dile getiren Çakır, gerek Türkçeye hakimiyetleri gerek kültürel yakınlık nedeniyle Suriye’ye yatırımın avantajlı olacağını söyledi. Hükümetlerin yatırımlar konusunda karşılıklı destekler üzerinde çalıştığını da bildiren Çakır, bölgede ortaklıklar kurulup işyeri açılabileceğine işaret etti. Ardından Mersin ve Adana lobisiyle birlikte ay içinde limon ihracat yasağının nasıl kaldırıldığının detaylarını aktaran Başkan Çakır, “Mersin ve Adana beraber olup sesimizi de gür çıkararak sonuç aldık. İşte lobi budur. Birlikte olursak her konuda gücümüzü gösterebiliriz” dedi. Ay içinde Amerika ve Çin pazarlarına yönelik çalışmalar yürüttüklerine de değinen Çakır, “Bundan sonra yurtdışı pazarlara yönelik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bakanlık desteklerinden yararlanarak yalnız meclis üyelerimiz değil, sektör üyelerinin de ilgili yurtdışı pazarlarına ulaşmaları konusunda çalışma yapacağız” dedi.

ZEYTİNOĞLU: “GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDE REVİZYON YAPILMALI”

IKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Türkiye’nin gümrük birliği anlaşmasını ve bu anlaşmadan beklentilerini değerlendirdi. Gümrük Birliği’nin Türk ekonomisinin yapısının, standartlarının ve yasal çerçevesinin modernize edilmesinde itici güç olduğunu kaydeden Zeytinoğlu, başta sanayi sektörü olmak üzere birçok ticari alanda rekabet gücünü artırıp küresel pazarlara açılmasını sağladığını söyledi. Ancak geçen süre içinde Avrupa Birliği’ne geçişin sağlanamamasıyla bazı sıkıntıların ortaya çıkmaya başladığına değinen Zeytinoğlu şunları söyledi:  “Bugün Gümrük Birliğiyle ilgili iki önemli sıkıntı var. Biri AB ülkelerinin 77 tane Türkiye’nin ise 25 tane Serbest Ticaret Anlaşması bulunması. Bu durumda biz o ülkelere mal satarken vergi öderken onlardan AB ülkeleri üzerinden aldığımız ürünleri vergisiz alıyoruz. Bu da haksız bir uygulama oluşturuyor. Diğer bir sorun ise vize. Bırakın vize almayı randevu almak dahi zorlaştı. Bu nedenle gümrük birliğinde revizyon yapılması şart.”

 

“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN KAZANIMLARI DA KAYBOLABİLİR”

AB’nin mevcut durumda yeşil ve dijital dönüşüm üzerine çalıştığını hatırlatan Zeytinoğlu, bu konuyu ise şöyle değerlendirdi: “Bu dönüşümler ileri dönük olarak Türkiye’ye rekabet üstünlüğü sağlayabilir. Mevcut durumda ihracatımızın yüzde 41’ini AB ülkelerine yapıyoruz. Buna İngiltere de eklenirse ihracatımızın yüzde 56’sı Avrupa ülkelerine gönderiliyor. 1996’dan bu yana Gümrük Birliği’ne üyeyiz ve bu nedenle 300 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı veriyoruz. Beklenen ikiz dönüşümleri sağlamamız halinde ihracatta öne geçebiliriz.” Yeşil Mutabakata uyum sağlanmaması durumundaysa Gümrük Birliği’nin kazanımlarının kaybedilebileceğine işaret eden Zeytinoğlu, “Gümrük Birliği sorunlarını çözmek bir yana elimizdekini de kaybetme riskimiz olabilir. Bu nedenle yeşil dönüşüm şu anda çok önemli bir konu. Sınırda karbon uygulamasında sorun yaşayabilecek ülkeler arasında 3. sıradayız. Demir – çelik, alüminyum, gübre, çimento, elektrik bu dönüşüm sürecinden en çok etkilenecek sektörler ve bizim AB ülkelerine yaptığımız ihracatın yarısını bu ürünler oluşturuyor. Ton başına 30 ya da 50 avroluk uygulamalar gelirse ihracatta 2 milyar avroya yakın maliyet artışı yaşayabiliriz. Dönüşüm kaçınılmaz” dedi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA