Haber Merkezi
İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Prof. Dr. Taşkıner Ketenci'nin eğitmenliğinde gerçekleştirilen "Mersin'de Çok Kültürlülük Eğitimi" programına katıldı. Programa; Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Üniversitesi Toplum ve İnsan Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Taşkıner Ketenci, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Karakuş, Mersin Öğretmen Akademileri İl Koordinatörü Mutlu Uygur, akademisyenler, kursiyer ve öğretmen katıldı. Mersin Üniversitesinde düzenlenen programda bir konuşma gerçekleştiren İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş," Güzel şehrimiz Mersin binlerce yıllık tarihi geçmişinde çok farklı kavimlere, inançlara ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam ediyor. Anadolu, tarihten bugüne kadar her alandaki farklılıkları sevgi ve hoşgörü potasında eritmeyi başarmıştır. Farklılıklarımız daima zenginliğimiz olmuş bu bağlamda 3 kıtada her dilden, her dinden ve her kavimden insanların barış ve hoşgörü içerisinde yüzlerce yıl yaşadığı bir imparatorluk inşa edilmiştir” dedi.
“HİÇ KİMSE DIŞLANMIYOR”
Mersin çok farklı coğrafyalardan göç alan bir il olduğu için okullarda ve sınıflarda farklı coğrafyalardan, farklı kültürlerden gelen öğrencilerin bir arada kardeşçe yaşamaları eğitim adına gurur kaynağı olduğunun altını çizen Durmuş, “Hiçbir evladımız hiçbir okulumuzda kültüründen, dilinden ve inancından dolayı herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmamıştır. Zaman zaman bu güzel farklılıklarımız, ülkemizde farklı emelleri olan kötü niyetli kişi ve kurumlar tarafından bizlerin arasına nifak sokma malzemesi yapılmıştır. Ve bu nifak tohumları günümüzde de ekilmeye devam ediyor. Ancak bizler, Anadolu'nun ebru tablosu gibi rengârenk güzellikten oluşan bu birlikteliğimize, "Yetmiş iki millete bir gözle bakmayan/Halka müderris olsa hakikatte âsîdir" anlayışı içerisinde nifak tohumlarının ekilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Güzel ülkemizin ve güzel şehrimiz Mersin'in huzur ve kardeşliğinin sürmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Çok kültürlülük, bir toplumda birbirine paralel olarak ya da birbiriyle beraber hayatını sürdüren farklı kültürlerin birlikte yaşatılması olarak tanımlanmaktadır. Çok kültürlülük, hem modern demokrasilerdeki kültürel çoğulculuk gerçeğine bir cevap, hem de geçmişte kültürel gruplara yönelik yapılmış dışlama, ayrımcılık ve baskıyı telafi etmenin bir yoludur. İşte bu modern sistemin çok kültürlülük diye tanımladığı birlikteliğe bizim inancımız ve kültürümüzde dostluk ve kardeşlik diyoruz. Hiçbir insan, hiçbir millet bir diğerinden üstün olamaz” ifadelerini kullandı.
MERSİN ÖĞRETMEN AKADEMİLERİ AÇILIŞ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Öte yandan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Mersin Öğretmen Akademileri açılış programı kapsamında Müzik Akademisi'nin hazırlamış olduğu "Nefesten Sese" etkinliğine katıldı. Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü Nevit Kodallı konser salonunda düzenlenen açılış programında konuşma yapan İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş: "Biz öğretmenlerin zamanın ruhunu yakalayabilecek öğrenciler yetiştirebilmemiz için önce kendimizin zamanın ruhunu yakalaması gerekiyor. Bu manada Öğretmen Akademileri öğretmenlerimizin hayatına dokunmak adına büyük önem arz etmektedir. Unutmayalım ki Bizans'ı yerle bir eden Fatih Sultan Mehmet'i bir Akşemsettin, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü de bir Mustafa Hoca yetiştirdi. Eğitimle yükselecek olan Türkiye Yüzyılı'na yön verecek olan biz öğretmeneler köklü geçmişimizden aldığımız güç ve enerjiyle güçlü geleceğimizi hep birlikte inşa edeceğiz. "Şüphesiz ben size bir muallim olarak gönderildim." diyen Kutlu Nebi de hiçbir bahaneye sığınmaksızın, karanlığın çöktüğü, insanlığın can çekiştiği Cahiliye Döneminde kendine inana birkaç gençle birlikte dünyayı aydınlatmış ve aydınlatmaya devam ediyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimiz; millî bir şahsiyetin oluşumuna katkı sağlamayı; millî bilince sahip şahsiyetlerden oluşan toplum oluşturabilmeyi; ahlaklı, erdemli, milleti ve insanlık için faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş, beden ve ruh bütünlüğüne sahip bilge nesilleri hedefler. İşte bu bilge nesillerin yetişebilmesi bizlerin mesleki ve kişisel gelişimizin en üst seviyeye çıkmasıyla mümkündür. Öğretmen Akademileri eğitimlerimizin sizlerin mesleki ve kişisel gelişiminize katkı sağlayacağından eminiz, eğitimlerimiz meslektaşlarım için hayırlara vesile olsun. Akademilerimizde görev alan, emek çeken arkadaşlarımıza ve bu eğitimlere gönüllü katılan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır” dedi. Programda Öğretmen Akademisi İl Koordinatörü Mutlu Uygur da bir konuşma gerçekleştirdi. Program, Müzik Akademisi'nin hazırladığı 'Nefesten Sese' müzik dinletisinin icra edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
DURMUŞ, ‘CODEWEEK HAFTASI KODLAMA ŞENLİĞİ’NE DE KATILDI
İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş, ayrıca AB Kod Haftası etkinlikleri kapsamında Akib Zafer Çağlayan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen "Codeweek Haftası Kodlama Şenliği "ne katıldı. İstiklal Marşı'mızın okunması ve saygı duruşunun yapılması ile başlayan programda bir konuşma gerçekleştiren İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş," Hızla değişen, gelişen ve küreselleşen dünyada bütün sektörlerde, her türlü bilginin dijital yansımaları insan yaşamının her alanında kendini göstermeye devam ediyor. Dijital çağın gerisinde kalmadan zamanın ruhunu yakalamak, dijital gelişmeleri ahlakın, toplumun ve dünyanın menfaatleri doğrultusunda gençlerimize sunabilmek vazifesi geleceğin inşasında hayati öneme sahiptir. Mesele sadece dijital dünyanın her alanda içinde olma meselesi değildir; dijital dünyayı yapan, yöneten, pazarlayan ve hepsinden önemlisi bunları yaparken "Dijital dünyada insan kalabilmektir" asıl mesele. Türkiye Yüzyılı'nın mimarları, geleceğimizin dijital Fatihleri olacak tüm gençlerimizin Code Week haftasını kutluyorum. İçerik, dijital pazarlamanın atom parçacığıdır. İçeriğin kalbide kadlamadır. Dünyada son dönemlerde hızla büyüyen dijital pazarlama sektöründe yer alabilmemiz; ne kadar içerik ürettiğimize, her türlü bilgi ve becerilerimizi ne kadar kodlara dökebildiğimize bağlıdır. Bu bağlamda gençlerimizin "Dijital Okur-Yazarlık ve Kod Yazma" konusunda istekli ve kabiliyetli olmaları bizlere umut ışığı oluyor. Sevgili gençler, bu alanda kendinizi bu derece yetiştirmiş olmanızdan dolayı sizlerle gurur duyuyorum. Çağımızın iklimsel, dijital ve biyolojik tehditlerinin konuşulduğu dijitalleşen ve hızla küreselleşen dünyada düzenlenen bu tür etkinlikleri çok anlamlı buluyorum. Sevgili gençler, dijital dünyadan ve teknolojiden uzak olmayacağız. Bilakis dijital dünyanın tam da merkezinde olmalıyız. Ancak bunu bir teknoloji bağımlılığına dönüştürmeden başarmalıyız. Sizler millî şuur ve vatan sevgisini dijital potada eriten, gelişen ve büyüyen Türkiye'nin teknoloji kahramanlarısınız. Köklü geçmişimize yakışan güçlü gelecek hedefimizin, zamanın ruhunu yakalayan, teknolojik ve dijital fetihlerimizin Fatihlerisiniz. Hedefimiz zamanı yakalayabilen, küreselleşen dünyada insanın yerini tartışabilen, sorgulayan ve araştıran nesiller inşa etmektir. Zira bilimin temelinde sorgulama vardır, veri ve veri analizi vardır. Bu bağlamda öğretmen veli iş birliğini çok önemsiyor farklı projelerde velilerimizle de sık sık bir araya geliyoruz. Bir araya gelmeye de devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'mizin öngördüğü "Aile ile güçlü iş birliği, birlikte öğreniyoruz." felsefesi doğrultusunda sıkı ilişkilerimiz devam edecektir. Evlatlarımızı el ele vererek geleceğe hep birlikte taşıyacağız” dedi. Programın devamında Codeweek Haftası Kodlama Şenliği açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, etkinlik kapsamında hazırlanan stantları ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti.