Mecliste ‘Kayyum’ kavgası!


Mersin Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi kayyum tartışmaları damga vurdu. Toplantıda söz alan DEM Partili meclis üyeleri CHP’nin kayyum uygulamasına yeteri kadar tepki göstermediğinden dert yandı. Başkan Vahap Seçer’in olmadığı oturumu yöneten Başkanvekili Ali Uyan ise, “Kayyum uygulamasını hiçbir CHP’li belediye başkanı savunmaz ve karşıdır. CHP olarak kayyuma her zaman karşı olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.

 

Tarih : 10 Haziran 2024 Pazartesi 16:29

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Başkanvekili Ali Uyan başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Vahap Seçer’in katılmadığı toplantıda kayyum tartışmaları damga vurdu.

DEM PARTİLİ ÇAĞLAR’DAN KAYYUMA ‘GENÇLİĞE HİTABE’ İLE TEPKİ

DEM Partili Meclis Üyesi Özgür Çağlar da, DEM Parti’nin yönettiği Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını gündeme getirdi. Kayyum atanmasının halk gaspı olduğunu ifade eden Çağlar, “2016 ve 2017’de HDP’nin o zaman 102 belediyesi vardı. Ancak seçimden 3-4 ay sonra kayyumlar atanmaya başladı. Yıl 2024 ve yine bir seçim yaptık ve 78 belediye kazandık. Ancak yeniden kayyum atamaları başladı. Aslında kayyum atamalarının ne kadar tehlikeli bir süreç olduğunu sadece bir DEM Partililer değil, toplumun tüm kesiminin bunu bilmeli. Anayasamızın 2. Maddesi der ki, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal devlettir” Türkiye Cumhuriyeti kurulurken yasa olarak 4 kolona dayanıyor. Birincisi demokrasi, ikincisi laiklik, üçüncüsü sosyal devlet anlayışı ve dördüncüsü de hukuk devleti olmasıdır. Kayyum uygulaması bu kolonları sarsmak ve çürütmek anlamına geliyor. Eğer bir yapının kolonları çürürse o yapı çok fazla ayakta kalamaz. Bu bir adalet sorunudur. Hukuk sorunudur, hepimizin sorunudur. Gerçekten durum çok vahim. Küçükken öğretmenimiz, ‘4. Sınıfta Gençliğe Hitabe’yi ezberleyin gelin’ demişti. Son güne kadar ezberleyememiştim ancak sabaha kadar ezberleyip okula gittim. Kelimeler biraz Farsça ve Arapça olduğu için tam idrak edememiştim. Gençliğe Hitabe’de yer alan, “Memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-u-zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.” Sözlerinin önemini bugün daha iyi idrak ediyoruz. Durum vahimdir. Siyasal iktidar seçim yapıyor, halk gidip oy veriyor, ancak halkın seçtiğini belediyelere kayyum atanıyor. Bu ciddi bir meseledir. Seçimden 2 ay sonra Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanıyor. Hani saygı? Hani milli irade? Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye başkanı ile ilgili dosyası varmış deniliyor. Arkadaşlar bir insanın dosyasının bulunması o kişinin gözaltına alınıp tutuklanması anlamına gelmiyor. YSK zaten seçime girerken ona o yeterliliği vermiş, seçimi kazandıktan sonra da mazbatayı vermiş. Biz kayyum uygulamasını kabul etmiyoruz ve bununla da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu kayyum zihniyetine karşı bir şey söylediğini görmedim. Yanlışım var ise düzeltin. Hakkari Belediye başkanı ile ilgili ‘dosyası var’ deniliyor. Bir insanın dosyası arken seçime girebilir. Biz kayyum zihniyetini kabul etmiyor, karşısında duruyoruz. Ciddi bir şekilde bununla mücadele edeceğiz, etmeye de devam edeceğiz sizler ide bu kayyum zihniyetinin karşısında durmaya davet ediyoruz” dedi.

UYAN; “KAYYUM ATAMASINA KARŞIYIZ”

CHP’li Başkanvekili Ali Uyan ise araya girerek, “Bu siyasi bir irade, siyasi karar. Elbette ki bizlerde anti demokratik uygulamaların hepsinin karşısındayız. Bu uygulama darbe ise darbe, kayyum ise kayyum, haksız hukuksuz tutuklama ise tutuklama, gazetecilerin, milletvekillerinin içeriye atılmasına karşıyız. Sadece Büyükşehir nezdinde değil bizim CHP genel başkanımızın, milletvekillerimizin, grup sözcülerimizin bu konudaki açıklamalarını, il örgütlerimizin yapmış olduğu nöbetleri dikkate alırsanız CHP olarak haksız tutumlara nasıl bir direnç gösterdiğimizi görürsünüz. Hem CHP’nin hem belediyemizin hakkını verirsiniz” yanıtı verdi.

AK PARTİLİ TUNÇAZ; “KAYYUM BİR NETİCEDİR”

Konuyla ilgili söz alan AK Partili Muhammed Emin Tunçaz ise, “Kayyum bir neticedir. Kayyum neticede terör suçlarından yargılanmakta bulunan bir kamu görevlisinin görevden alınması, belediye başkanlığı için de belediye yasası gereği olarak uygulanmış bir hükümdür kayyum. Kayyum kararından sonra verilen hukuki karar herkesin malumudur. Belki aday olmasına engel olabilecek bir durum söz konusu olmayabilir ancak terör suçlarından yargılanan birinin aday gösterilmesi, kolonları yıkmaya yönelik bir davranıştır. Bir takım mağduriyet yaratma peşinde olan siyasi bir hamledir. Bu konuda spekülasyon yapılmasını doğru bulmuyorum. Belediye başkanı belki süreç sonunda aklanacak. Ancak kayyum atanması hukuka aykırı değildir” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine bir kez daha konuyla ilgili konuşan Uyan, “Ben hukukçu değilim ve dosyanın içeriğinden de haberim yok. Ancak kayyum denen bu illeti kabul etmek olmaz. Kayyum bir neticedir dediniz. Bu neyin neticesi anlamıyorum. Kayyum anti demokratik bir uygulamadır. Bu hangi siyasi partili belediye başkanına yapılırsa yapılsın bu kabul edilemez. Meseleye siyasi değil de biraz da vicdani yönden bakmak lazım” dedi.  DEM Partili Yakup Danış ise, “Biraz samimi olmamız lazım. Uluslararası bir işle çalışıyorum. Türkiye’ye yatırım gelmemesinin sebeplerinden birisi de kayyum atamasıdır. “Bir belediyeye çok kolay kayyum atayan zihniyet benim de şirketime kayyum atayabilir” düşüncesiyle ülkeye yatırım yapmaya korkuyor insanlar. Ben bu gece tüm arkadaşlarımı kayyum nöbetine davet ediyorum” şeklinde konuştu.

MHP’Lİ ÖNGE; “HİÇ KİMSE İHANET VE DALALET İÇİNDE OLAMAZ”

Gülnar Belediyesi’nin MHP Belediye Başkanı Fatih Önge ise, DEM Partili Özgür Çağlar’a yine Gençliğe Hitabe ile cevap verdi. Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı’nın konuşmasını dinlerken hayretler içerisinde kaldığını ifade eden Başkan Önge, “Ben uzun zamandır kendisiyle çelişen bir böyle bir açıklama duymadım. Hele ki böyle bir açıklamayı bir hukukçunun yapması daha vahim. Demek ki hukukçu değilmiş, işine gelince hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyetle yönetilmektedir. Bir devletin yönetiminin Cumhuriyetle yönetilmesi, o ülkeye fütursuzca saldıracağı hakkını da vermez. Evet Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ancak kimse hukuku kendine göre yorumlayamaz. Sayın başkan yardımcısı gençliğe hitabede genel iktidarla ilgili yorumda bulundu ancak o yorum yerel iktidar için de olabilir. Yerel iktidar sahibi de ihanet içinde olabilir” dedi.

DEM PARTİLİ SARIYILDIZ; “

MHP’li Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge’ye yanıt veren DEM Partili Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız da, “Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge’nin belediye başkan yardımcımızla ilgili sözleri kabul edilemez. Sayın belediye başkan yardımcımız oldukça nazik ve kibar bir dil kullandı. Kendisini de bu şekilde hitap etmesini isterdim. Makamına yakışır bir dil kullanması gerektiğini düşünüyorum. Kayyum uygulamasının canımızı sıkan üzen boyutu var. Böyle bir gasp iradesini kimse kabul edemez. Kayyum nerede olursa olsun hukuksuz bir uygulamadır. Kayyum uygulaması adalet duygusunu çiğner, toplumun demokrasiye olan iradesini ve inancını kırar. Siyasal iktidarlar değişir, süreçler yumuşar ya da sertleşir. Ancak böyle hak gaspı sonucunu doğuran demokrasiyi kıran uygulamalar, iktidar dışı uygulamalara dönüşür. Siyasi partilerin genel merkezlerinin gerekli hassasiyeti gösterdiğini hepimiz gördük. Bugün bu mecliste şunu beklerdik; meclis üyesi arkadaşlarımızın, belediye başkanlarımızın böyle bir gasp iradesini olumsuz yönde değerlendirmesini ve hatta bunun bir daha yaşanmaması için Türkiye siyaset tarihine not düşülmesini beklerdik. Fakat bırakalım bununla ilgili bir değerlendirme yapmayı polemik konusu olduğunu gördük. Kayyum nerede hangi belediyeye ilişkin olursa olsun adalet duygusun çiğner, toplumun demokrasiye olan inancını kırar. Bugün hukukçuların bile bazı zamanlarda yargılandıklarını gördük. Bazı insanlar hakkında hukuksuz yargılamalarda bulunan savcı ve hakimleri nasıl yaralandığını gördük. Dönemler değişir ama toplumun adalete olan duygusuna zarar gelmemeli. Bir hukukçu için kendi işine yarayan demek doğru bir tabir değildir. Bizler meclis üyesiyiz, halkları temsil ediyoruz, ona kullandığımız dilin halkları rencide edeceğini bilmeliyiz. Burada bu dil bir daha kullanılmamalı” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili son olarak konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Uyan, “Kayyum uygulamasını hiçbir CHP’li belediye başkanı savunmaz ve karşıdır. CHP olarak kayyuma her zaman karşı olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.

VATANDAŞLARA SU TÜKETİMİ UYARISI

Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Uyan, son bir haftadır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve öngörülemeyen nüfus artışından kaynaklı olarak Toroslar ve Yenişehir ilçelerinin üst kotlarında aşırı tüketimden dolayı su temininde yetersizlikler yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşların suyu tasarruf bilinciyle kullanması çağrısında bulundu. Vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulunan Uyan, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinin üst kotlarında aşırı tüketimden dolayı su temininde meydana gelen yetersizliklere dikkat çekti. İl genelinde son bir haftadır sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve öngörülemeyen nüfus artışından kaynaklı olarak Toroslar ve Yenişehir ilçelerinin üst kotlarında aşırı tüketimden dolayı su temininde yetersizlikler yaşandığını kaydeden Uyan, kar ve yağmur yağışlarının mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle hem yer altı hem de yer üstü kaynaklarda önemli ölçüde azalmalar meydana geldiğine dikkat çeken Uyan, “MESKİ Genel Müdürlüğü, kırsalda küresel iklim değişikliği dolayısıyla yaşanan kuraklığın ve merkez ilçelerde nüfus artışıyla beraber rezervler üzerindeki olumsuzluğun etkilerini azaltmak amacıyla Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi başta olmak üzere, ilave su kaynaklarını devreye almak için çalışmalarına uzun zamandır yoğun bir şekilde devam etmektedir. Dört merkez ilçemiz ve Tarsus’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi ve İsale Hatları tam kapasite ile çalışmakta, işletmeden kaynaklı arızamız bulunmamakta ve karşılaşılan sorun ise aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SU TASARRUFU BİLİNCİYLE HAREKET EDİLMELİ”

Ekiplerin hem sahada hem de SCADA Merkezinden takipte olup, çalışmalarına kesintisiz devam ettiğinin altını çizen Uyan, “Kuraklığın ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık etkileri ile aşırı su tüketimine bağlı olarak su temininde yaşanan olumsuzlukları azaltabilmek adına su tasarrufu bilinciyle hareket edilmesi büyük önem arz etmektedir. Aşırı tüketime bağlı olarak su depolarındaki rezervlerimiz azalmakta, bu nedenle de zaman zaman kesintiler yaşanabilmektedir. Vatandaşlarımızın yaşanan su kesintilerinden dolayı anlayışını bekliyor, insani tüketim amaçlı olarak temin ettiğimiz suyun, bahçe sulama, yüzme havuzları, araç, balkon ve halı yıkama gibi tasarruf bilinciyle kullanılmasının önemli olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Hep birlikte iklim değişikliği ve kuraklığa karşı mücadele ederek gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için suyumuzu koruyalım” dedi.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA