18:42   GENEL MÜDÜR ÇAY: “BASıN CAMIAMıZ IÇIN YAPıCı ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE ODAKLANDıK”   18:40   DOSTLUK KAZANDı, YENIŞEHIR COŞTU   18:39   YENIŞEHIR’DE BAYRAM ÖNCESI SıKı DENETIM   18:28   BAŞKAN SEÇER, ETIK HAFTASı ETKINLIĞINDE BÜYÜKŞEHIR PERSONELI ILE BULUŞTU   18:26   GENÇLERIN BAYRAMı MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN TURNUVASı ILE TAÇLANDı   18:24   MERSIN BÜYÜKŞEHIR ILE MDOB ORTAKLıĞıNDA ÇOCUKLARA ÇEVRE BILINCI AŞıLANıYOR   18:22   YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜ JAPONYA, ABD, MıSıR VE HINDISTAN PAZARLARıNA ODAKLANDı   18:21   19 MAYıS COŞKUSU SOKAKLARA TAŞTı   18:19   AHKİB NISAN IHRACATıNDA 41 MILYON DOLARA ULAŞTı   18:18   BAŞKAN SEÇER, TÜRKIYE HARP MALULÜ GAZILER, ŞEHIT DUL VE YETIMLERI DERNEĞI MERSIN ŞUBESI HIZMET BINASı AÇıLıŞ TÖRENINE KATıLDı  
 
   
 
 

Mersin’de örnek kestane bahçesi


Mersin’in Erdemli ilçesinde susuzluğa dayanıklı alternatif ürün olarak bahçesinde kestane yetiştirmeye başlayan üreticinin, yüksek verim alıp kilosunu 40 liradan sattığı ürünle yüzü güldü.

 

Tarih : 25 Kasım 2021 Perşembe 14:01

Kuraklık sebebiyle 8 yıl önce bahçesine 60 kestane fidanı diken üretici Nihat Teke, bu yıl tam verim aldığı bahçesinde kestane hasadını ailesiyle birlikte yaptı. Yetiştirdiği ürün ise 40 liradan alıcı buldu. Teke, kurak zamanlarda bile haftada yarım saat su verdiği ağaçların belirli bir yaştan sonra da sulamanın gerekmeyeceğini kaydetti.

“KURAKLIĞA DAYANIKLI”

Ağaç sevgisinden dolayı bahçesine çeşit çeşit fidan diktiğini, 2013 yılında da kuraklığa dayanıklı kestaneleri tavsiye üzerine toprakla buluşturduğunu ifade eden üretici Nihat Teke, "Ağaç sevgisi var bende, aklıma gelen ağaçları dikmeyi düşünürüm. Arar bulur bahçeme dikerim. Bahçemde kestane var, kivi var, muşmula var. Ağaç sevgisinden dolayı böyle her bulduğum ağaçları dikip deniyorum. Olup olmayacağını da tecrübe ediyorum. Hem sevdiğim için, hem de millete örnek, çocuklarıma, atama öteme bilinçli bir kazanç diye sevinçle farklı meyve ağaçlarını bahçemde yetiştiriyorum" dedi. Kurak dönemlerde üretime devam edip kazanç sağlamak için arayışa girdiğini ve tavsiye üzerine kestane diktiğini anımsatan Teke, "60 tane kestane ağacım var hasadını da ailecek yapıyoruz. Deneme amacıyla dikmiştim, iyi ki de dikmişim. Bunu akıl eden Zeki Muti beyden Allah razı olsun, şimdi de hasadımıza devam ediyoruz. Kuraklığa dayanıklı çok suyu istemeyen bir ağaç. Haftada yarım saat su veriyorum, belirli yaşı geçtiğinde de zaten suya ihtiyacı kalmıyor" diye konuştu. Teke, siparişle kestanenin kilosunu 40 liradan sattığını, iyi bir kazanç sağladığını kaydetti.

“TESCİLİNİ AKDENİZ KESTANESİ OLARAK ALMAK İSTİYORUZ”

Fidancılıkla uğraşan Zeki Muti ise alternatif ürün arayışı içinde olan arkadaşı Nihat Teke'ye kuraklığa dayanıklı kestaneyi önermesiyle arkadaşının da kestane bahçesi kurduğunu söyledi. Sevinçli ve heyecanlı olduklarını dile getiren Muti, "Erdemli'ye Mersin'e hayırlı uğurlu olsun, mahsulü toplamaya başladık. Kuraklık olduğu müddetçe kestane, badem, üzüm gibi meyvelere dönülecek. Kestaneyi diktikten sonra bir iki yıl sularsın ama beşinci yıldan sonra su vermek pek gerekmez. Karadeniz'de, Zonguldak'ta, Ereğli'de, Bursa'da dağın başında susuz yetişiyor. Artık oralarda olan kestane bizim Mersinimizde de dört dörtlük olur. Daha önceden de bunun ismini Akdeniz kestanesi verdik. Alternatif olarak kurulan bahçelerle birlikte bu kestanemizin tescilini Akdeniz kestanesi olarak almak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA