Anamur’da salep üretimi başladı


Muzun başkenti Anamur’da üreticiler yüksek gelir getiren ürünlere yönelmeye devam ediyor. İlçede ilk kez salep üretimini deneyen Safiye Derya, başarılı oldu. Akarca mahallesindeki 300 metrekarelik bahçesinde salep üretimi yapan üretici Safiye Derya, kar oranı yüksek olan bu üretimin yaygınlaşmasıyla ilçede yeni bir gelir kapısının açılacağını söyledi.

 

Tarih : 11 Mart 2020 Çarşamba 13:01

Adem GÜNEŞ

Özelikle batı Akdeniz, Ege, Marmara ve batı Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilen salep artık Mersin’de de üretilmeye başlandı. Anamur’un Akarca Mahallesi’nde salep ekimi yapan üretici Safiye Derya, bunda başarılı oldu. Konuyla ilgili konuşan Derya, Anamur’da son zamanlarda sel, su baskınları, hortum ve fırtına gibi doğal afetlerde üreticilerin büyük zararlar yaşadıklarını belirterek, “Bu nedenle masrafı az ama getirisi iyi olan bir ürün araştırdım. Salebin nasıl üretilebileceğini ve pazarlamasını inceledim. Edindiğim bilgilerle üretime başladım. Kasım ayında diktiğimiz fidanların kökleri gelişiyor. Bunları nisan ayında hasat edeceğim ve yaklaşık 30 kilogram ürün almayı hedefliyorum. Anamur’da maliyeti düşük, kar marjı iyi olan, alternatif bir ürünü yetiştirmeyi başardım” dedi.

“DEVLET ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ”

Kurulum maliyetinin bir yılda geri alınabileceğini ifade eden Derya, “Salep doğada tek yıllık bir bitki ama yapılan bilimsel çalışmalarla çok yıllık bir bitkiye dönüşebileceğini öğrendim. Salebin tarımsal üretiminin yapılabileceğini gördük. Anamur’da muz ve çilek kadar kar oranı yüksek bir bitki. Yarım dönüm, bir dönüm gibi küçük arazileri olan ve değerlendirmek isteyenler için çok uygun bir ürün. Salep üretimini devlet desteğiyle özellikle kadınlar daha iyi yapabilecek. Devletin bu konuda üreticiyi desteklemesini istiyoruz. Düşük faizli kredi desteği sağlanabilir. Anamur’un ekonomisine ve işsizliğin çözümüne katkı sağlayabilir” şeklinde konuştu.

DONDURMA YAPIMINDA HAMMADE OLARAK KULLANILIYOR

Salep bitkisi dondurma yapımında ham madde olarak kullanılıyor. Özellikle kış aylarında pek çok kişi grip, nezle vb. gibi hastalıklara kolay bir şekilde yakalanabilmektedir. İşte tam bu sırada salep devreye giriyor. Nezle, grip gibi hastalıklara karşı doğal salep tüketilmesi çok faydalı olacaktır. Öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. Hastalığa yakalanmadan veya grip belirtileri  görüldüğü anda salep tüketilirse hastalığın kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Salep aç hissi duymadan rahatlıkla kilo vermenize yardımcı bir sıcak içecektir. Salebin yanında yine sağlığımıza iyi gelen badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerde yine aşırıya kaçmadan tüketebilirler. Bu şekilde tüketim bireyde tokluk hissini sağlar, kan şekerine düzenlenmesine yardımcı olur ve bireyde oluşan tatlı tüketme isteği giderilmiş olacaktır. Salebin yapım aşamasında süt önemli bir besin. İçeriğinde bolca kalsiyum ve protein bulundurması sebebiyle vücuttaki fazla yağların yakılmasında etkilidir. Ayrıca kilo vermenin yanında sağlıklı kasların oluşmasına ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Düşük kaloriye sahip olan ve tok tutabilmesi sayesinde  kule vermeye yardımcı olan salep diyet yapanlar için önerebileceğimiz doğal ve tatlı bir içecektir. Ara öğünlerde salep tüketilirse kilo vermeye yardımcı olacaktır. Şeker eklemeden tüketin.

BAĞIRSAKLARI TEMİZLİYOR

Süt yerine su eklenerek de hazırlanabilen salep bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bağırsaklarda bulunan toksinlerden arınmasına,bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Fazla yiyecek tüketme veya biriken gaz sonucu oluşan şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olur. Salebin sindirim sistemini ve bağırsakları rahatlatması sayesinde şişkinlikler gider. Bireyde oluşan halsizlikleri giderir, yorgunluğun atılmasına yardımcı olur. Hem bedenen rahatlama sağladığı gibi ruhen de bireyin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Kadınların adet düzensizliklerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bireyde oluşan kabızlık veya şişkinlik gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Hemoroid rahatsızlığı yaşayanlar için salep tüketimi faydalı olacaktır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Sindirimin sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Salep tüketimi bireyin hafızasının güçlenmesine ve zihnin canlı kalmasına yardımcı olmaktadır. Üşüdüğünüz zamanlarda salep tüketirseniz vücudunuzun sıcaklığı dengelenecektir, soğuktan korunmanıza yardımcı olacaktır. Öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Baş ağrısı çekenler  salep tüketirse ağrı hafifleyecektir.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA