Böyle giderse 10 TL’ye bile ekmek alamayız!


 

Tarih : 25 Ocak 2023 Çarşamba 13:51

Necdet TAŞ

"İklim Krizi ve Sulama Suyu Fiyatlarına" ilişkin TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Bilim adamları, uzmanlar bas bas bağırıyor, “Küresel iklim değişikliği yaşanıyor. İnsanların doğaya ve çevreye verdiği zarar, ormanların yok edilmesi, karbon salınımının artmasıyla ilgili önlem alınması gerekiyor.” diyor. Bununla ilgili uluslararası anlaşmalar imzalıyoruz ancak AKP anlaşmalarla ilgili bir şey maalesef, yapmıyor. Şu anda bir iklim krizi yaşanıyor. İklim krizi nedeniyle yoğun bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Barajlarımız, su kaynaklarımız, derelerimiz kuruyor, yer altı sularımız çekiliyor. Bu sene kuraklıktan dolayı hububat üreticisi büyük sıkıntı çekiyor. Böyle giderse korkarım ki 10 liraya ekmek bile alamayacağız. Derhâl buna önlem alınması gerek” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DEKİ GÖLETLER NEDEN TAMAMLANMIYOR?”

Öncelikle uluslararası anlaşmalarda taahhüt edilen hükümlerin yerine getirilmesi ve sulama yatırımlarının derhâl tamamlanması gerektiğinin altını çizen Gökçel, “Barajlar, göletler mutlaka yapılmalı ama Cumhurbaşkanı bu konuda kendi sorumluluğunu unutup “Belediyeler baraj yapsın.” diye işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Kuraklık gelmiş, kapıya dayanmış, çare üretmesi gereken Cumhurbaşkanı kalkıyor, maalesef, bunun üzerinden siyaset yapıyor, kınıyorum. Arkadaşlar, bir barajdan bahsedeceğim Mersin’de. Aslında Veysel Bakanım da burada, deyim yerindeyse ben çocuktum “O baraj bitecek.” deniyordu, şu anda da “Pamukluk Barajı 2027 yılında hizmete girecek.” deniyor. Değerli arkadaşlar, barajın maliyeti 2 milyar lirayı buluyor ve 2023 bütçesinden bu baraja 3 milyon lira para ayırıyorsunuz. Yani sizin kuraklıkla ilgili mücadele anlayışınız işte bu. Mersin'de bu inşaatı devam eden, yapılmayan bir sürü göletler var; bunlardan birkaçını söylemem gerekiyorsa Değirmençay Göleti, Kargasekmez Göleti, Fındıkpınarı Göleti… Yani bu göletler orada üretim yapan çiftçilere çok büyük katkı yapacak, bu anlamda bunları söylüyorum” diye konuştu.

“SULAMA FİYATLARI VİCDANLARA SIĞIYOR MU?”

Mersin'de barajlarda su seviyesi düştüğü için aynı zamanda şu anda sulama suyunun çiftçilere verilmediğini ifade eden Gökçel, “Çiftçilerimiz sulama yapmak zorunda. Çiftçilerimiz sulama derdine düşmüşken ve “Belediyelere baraj yapsın.” diyen AKP ne yapıyor biliyor musunuz? Mersin'de geçen yıl bir dönüm sulama ücreti 760 lira iken narenciyede bugün bir dönüm narenciye sulama suyu ücreti bin 824 lira. Muzun sulama ücreti bin 750 liradan 2 bin 760 liraya çıkarılıyor. Bazı çeşitlerde 3 bin lirayı buluyor. Bu, vicdana da sığmıyor, sorumluluk duyan bir anlayışı da kesinlikle yansıtmıyor. Allah aşkına yüzde 150 oranında sulama suyuna zam yapılır mı? Hangi akıl bu? Burada, 396 sayılı Kanun’u görüşeceğiz, bu kanunda kamu alacaklarıyla, kamu borçlarıyla alakalı maddeler içeriyor ama şunu söylemek istiyorum: Kamuda en çok borcu olan, bankalara borcu olan çiftçi kesimi, çiftçi borçları niye yapılandırılmıyor?” diye sordu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA