Mersin’de 13 yılda 650 bin dekar tarım alanı yok edildi


Atıl ve kıraç durumda bulunan Hazine arazilerinde tarımsal faaliyet sürdüren üreticileri meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Mersin’de 2007 ile 2020 arasındaki 13 yılda yaklaşık 650 bin dekar yani 92 bin futbol sahası tarım alanının yok edildiğini söyledi.

 

Tarih : 27 Nisan 2021 Salı 15:25

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, âtıl ve kıraç durumda bulunan Hazine arazilerinde tarımsal faaliyet sürdüren üreticileri meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi verdi. Dr. Rıdvan Turan, kanun teklifinin gerekçe kısmında “Türkiye’de hazine arazilerinde tarımsal faaliyet sürdüren geniş bir üretici nüfus bulunmaktadır. Bu vatandaşlar kimi yerde onlarca, kimi yerde de yüzlerce yıl evvel şu an ikamet ettikleri ve üreticilik yaptıkları alanlara yerleşmişlerdir. Buna karşı devlete ecrimisil ödemektedirler. Çoğunluğu göçebelikten yerleşik kültüre geçmiş olan bu yurttaşlar, uzun yıllar içinde gelip yerleştikleri kıraç bozkırları, bataklık alanları tarıma uygun hale getirmişlerdir. Bu faaliyet Türkiye tarımı açısından son derece kıymetlidir. Ağırlıklı olarak küçük ölçekli üretim yapan bu vatandaşlar, özellikle kurdukları meyve bahçeleriyle, limon, portakal, greyfurt, zeytin başta birçok ürün yetiştirerek, ekonomiye önemli katkılar sağlamış ve istihdam yaratmışlardır. Küçük ölçekli ve polikültür esaslı, daha az girdi kullanarak yaptıkları tarım hem ekolojiyi korumak açısından hem de toprağı rehabilite etmek açısından önemlidir" ifadelerini kullandı. 


TARIM ALANLARI YOK EDİLİYOR

"Gelip yerleştikleri alanların ilk başta kentten çok uzakta olmasına karşın, yıllar içinde kentlerin büyümesiyle birlikte kentler bu tarım alanlarına yaklaşmış, yeni inşaat alanları ihtiyacı artmış, bununla doğru orantılı olarak da toprağın emlak değeri yükselmiştir. Şimdi, üreticinin mülkü olmayan bu alanlar inşaat sektörü için kolay lokma olarak görülmekte, çeşitli yol ve yöntemlerle üreticiler bu topraklardan sürülmek istenmekte, dikili alanlar tahrip edilmek istenmektedir" diyen Turan, kanun teklifinde şu görüşlere yer verdi: "Rantiyeci çıkar şebekeleri, köylü üzerinde terör estirmekle kalmamakta, siyasi uzantıları vasıtasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediyeler üzerinden bu amaçlarına ulaşmak için operasyonlar düzenlemekte ve bunda başarılı da olmaktadırlar. Bunun karşısında atadan dededen oralı olmuş olan, emeğini alın terini toprağa verip orayı yurt edinmiş olan insanlar bölgeden sürülmekte, işsizliğe mahkûm edilmekte ve yaşamlarını artık tüketici olarak sürdürmeye mecbur bırakılmaktadır. Ayrıca ülkemizde son 18 yılda 3 milyon hektardan yani iki Trakya’nın tarım alanından daha fazlasının, kentleşme başta tarım dışı faaliyetlere kurban edildiği düşünüldüğünde bu gidişatın gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesi açısından taşıdığı riskin düzeyi görülebilir. Seçim bölgem olan Mersin ilimizin 2007 ile 2020 arasındaki 13 yılda yaklaşık 650 bin  dekar yani 92 bin futbol sahası tarım alanının yok edildiği dikkate alındığında, şu anda 3 milyon 296 bin dekar olan tarım alanının bu hızla gidilirse 67 yılda tüketileceği, tarım için bir saksı toprağın dahi kalmayacağı söylenebilir. Kimseye bir zararı olmayan, ülkeye ve yaşadıkları bölgeye sayısız faydası olan insanlara yapılan bu zulmün durdurulması gelecek kuşaklara karşı vazifemiz olmalıdır.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA