Ne emekli memnun ne de memur!


TÜİK’in Aralık ayı enflasyon oranını açıklamasıyla birlikte emekli ve memurlara yapılacak zam oranı da ortaya çıktı. Yeni yılda memurlara, memur emeklisine, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranları belli oldu. Enflasyon, Aralık 2020’de yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 14,60 oldu. Enflasyona göre memurların maaşına yüzde 7.36 oranında zam yapılacak. Emekliler, Ocak-Haziran döneminde maaşlarını yüzde 8.36 zamlı alacak. Zamla birlikte ek ödeme de artacak ancak bu rakam ne emeklileri ne de memurları memnun etti.

 

Tarih : 5 Ocak 2021 Salı 13:28

Adem GÜNEŞ

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından binlerce memur ve emekliye yapılacak zam oranı da netleşti. Buna göre Yeni yılda memurlara, memur emeklisine, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranları belli oldu.  Enflasyon, Aralık 2020'de yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 14,60 oldu. Enflasyona göre memurların maaşına yüzde 7.36 oranında zam yapılacak. Emekliler, Ocak-Haziran döneminde maaşlarını yüzde 8.36 zamlı alacak. Zamla birlikte ek ödeme de artacak ancak bu rakam ne emeklileri ne de memurları memnun etti.

EMEKLİLERİ ZAMI YETERSİZ BULUYOR

Yapılan zamların yetersiz kaldığını değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz,“Yüzdeli zamların emeklilerimizi korumadığından seyyanen zamların yapılmasını ve gerçekçi bir asgari emekli aylığının tespit edilmesini istiyoruz. Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin Ocak aylıklarına yüzde 3 zam uygulanacak. Yüzde 3'lük zamma ek olarak yüzde 4,37'lik enflasyon farkı ile birlikte memur emeklilerinin aylıkları yüzde 7,36 artacaktır. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam ise, son altı ayda gerçekleşen tüfe oranı olan yüzde 8,36 olarak uygulanacaktır. Buna göre; SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam emekli aylığı seviyelerine göre şu şekilde olmaktadır. 1.500 TL aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 125,4 TL; 1.750 TL emekli aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 146,3 TL; 2000 TL emekli aylığı olan bir emeklinin alacağı zam 167,2 TL; 2.500 TL aylık alan bir emeklinin aylığında ise 209 TL artış yansıyacaktır.  Emekli aylıklarına yüzdeli zamlar düşük olduğu gibi, kendi içinde de adaletsiz bir dağılım göstermektedir. Türkiye Emekliler Derneği, altı aylık tüfe artışına endeksli zam sisteminin değiştirilmesini savunmaktadır. TÜİK, yüzde 90’ı emeklinin harcaması olmayan 418 madde üzerinden yaptığı araştırmayla, genel enflasyonu hesaplamaktadır. Bu hesaplama yönteminin değiştirilmesi ve emeklilerin gerçek harcamaları üzerinden bir hesaplanma yapılması gerekmektedir. Emeklinin yaşam ücreti belirlenerek emekli aylıklarında iyileştirmelere gidilmelidir. Öncelikle, emeklilerin mutfak ve konut giderlerindeki yüksek artışların emekli aylıklarına yansıması sağlanmalı ve emeklilerimize daha fazla destek olunmalıdır. Ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde alın teri; vergi ve sigorta primleriyle devletine destek olan emeklilerimize insanca yaşamaya yetecek bir aylığın ödenmesi, sosyal devletin en öncelikli görevi olarak değerlendirilmelidir” dedi.

YÜCEL: “EN AZ YÜZDE 21 ZAM YAPILMALI”

Memurlar kanadından ise açıklama Eğitim-Sen’den geldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, belli olan memur maaş zam oranlarıyla ilgili olarak açıklamada bulunarak, “Memur zamları öncesi düşen; market zamlarında yükselen enflasyona inanalım mı?” diye sorarak, “TÜİK enflasyon oranını   yıllık bazda yüzde 14,60 olduğunu açıkladı. Bizim bütçemizin yangın hali  bu açıklanan oranın ötesinde bir enflasyon olduğunu söylemektedir. Bu enflasyona göre memura 4.36 enflasyon zammı gelecektir. Yüzde 3 de sözleşme zammı alacak memur ve memur emeklileri toplam yüzde 7.36 ocakta zam alacaklardır. Bozdur bozdur harca. Çarşı ve pazarın gerçek enflasyonu TÜİK in rakamlarından yüksek olduğunu bizler çok iyi bilmekteyiz. Kamu emekçilerine reva görülen hayat, enflasyonun altında ezilmektir. Zaten 2021 kuru ekmek -acı reçete bütçesi toplumun geniş kesimleriyle birlikte ücretli kesimlere daha fazla sefalet, daha fazla işsizlik, daha fazla vergi olarak yansıtılmıştı. Kamu emekçileri adına masaya oturan ve her seferinde ortaoyununun başka sahnesini sergileyen Memur Sen' in imzası olan yüzde 3’lük  zam vergi dilimleriyle geri alınacaktır.  Memurlar, emekliler ve onların ailelerini sormaktadırlar: Sadece sıvı yağa yüzde 100 zam gelen ülkemde, yıllık enflasyon yüzde 14,6 olarak açıklanmış. İnanalım mı? Temel tüketim ürünlerinde yüzde 35 zam yapılırken elektrik,su, doğalgaz,internet faturalarına yansıyan zamlarda bırakın zammı maaştan götürmeye devam ediyor.Toplu sözleşme revize edilmelidir. Seyyanen zam yapılması gerekmiyor mu? Enflasyon yüzde 14.60 ise köprülere neden yüzde 26 zam yapıldı? Nasıl bir hesap bu? Etkisiz ve yetkisiz sendika öngörüsüz imzasına nasıl sahip çıkacaktır? Pandemi öldürmedi enflasyon öldürecek diyen emekliler bu zam ile nasıl yaşayacaktır? Kuraklığın etkisinin daha  gıda fiyatlarına yansımadığı bir süreçte kuru ekmeği bile arayacağız. Acilen en az yüzde 21 zam talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA