image

Okunma : 101  Tarih : 2.05.2024  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

MİY VE TİY KULÜPLERİNİN KADERİ

Mersin İdman Yurdu ve Tarsus İdman Yurdu Spor  kulüpleri bölgemizin iki güzide spor kulübü..

Maalesef son yıllardaki hatalı yönetim ve transferler nedeniyle önce MİY, sonra TİY kötü zamanlar yaşadılar. Önce MİY takımı amatöre kadar düştü, şimdi de TİY aynı kaderi paylaştı..

MİY amatöre düştükten sonra Mersinli işadamları ve Mersin halkı kulübü yeniden sahiplenip ayağa kaldırdı. Bugünlerde MİY eski günlerine dönmek için çabalıyor ve çıkışını da sürdürüyor.

GELELİM TİY EKİBİNE!

Tarsus İdmanyurdu kulübü de  son yıllarda inişli çıkışlı bir grafik yaşamıştır.

Ama Tarsus İdmanyurdu gibi, Cumhuriyetle yaşıt bir kulübün bugün içine düştüğü durum hiç de iç açıcı değil. Üstelik kabul edilebilir bir durumda değil.

1923 yılında Atatürk gibi bir dünya liderinin verdiği  300 TL ile kurulan ve 1986 yılında şimdiki süper  ligin kapısından son saniyede dönen bir spor  kulübü ne yazık ki, şimdi amatör lige düşmüş durumda.

Elbette bir kulübün (takımın) amatör lige düşmesi hoş olmasa da dünyanın da sonu değildir. Hatırlarsanız, 3. ligin olmadığı yıllarda  Tarsus İdmanyurdu kulübü de 2. ligden amatör kümeye düşmüş ve bir yıl Mersin Amatör birinci küme futbol ilginde oynamıştı. Sonrasında yeniden ayağa kalkarak iyi transferler ve iyi bir yönetimle sarı lacivertli kulüp geldiği yere geri dönmüştü.

Tabi  bu bahsettiğim 1985-1990 yılları arasındaki dönemde yaşanmıştı. O zamanlar Erkut Kuzeyman gibi  zengin bir işadamımız ve zengin bir kulüp başkanımız vardı. Kuzeyman , iyi para harcayarak yeniden bir takım kurup iyi bir teknik direktörle takımımızı yeniden 2. lige çıkartmıştı.

O zamanlarda takımımızın küme düşmesine üzülmüştük. Ama üzülmeyle ele bir şey geçmiyor veya üzülmek çare olmuyor.

Önemli olan hataları tesbit edip, gidermek, parasal açıdan destek bulup iyi transferler ve iyi bir teknik direktörle lige yeniden başlayıp şampiyon olabilmektir.

xx

Ve…. bugünlere dönüyoruz.

Tarsus İdmanyurdu, 100. yılında şampiyonluk amacıyla yola çıkıp 1. ligi hedeflerken maalesef  2.  ligden de 3. lige düştü.   Cem Kavalcı’dan önceki yönetimlerin yaptığı hatalar zincir gibi birbirine eklene eklene takım uçuruma doğru yuvarlanmaya başladı. Cem Kavalcı’nın takımı sırtlamasına rağmen ne yazık ki o dönem kimseler bu takıma destek vermedi. Nedense sonradan o dönemin belediye başkanı Haluk Bozdoğan, maaşından destek vererek (kendi söylemine göre) takımın deplasmanlara  gitmesini, BAL liginden oyuncu alınabilmesini sağladı. Çünkü transfer tahtası kapalı olduğu için profesyonel oyuncu alamıyorduk. Amatörden alınan oyuncular profesyonel yapılıp  en azından lig maçlarına çıkabildik. Yalnız alınan gençlerin gücü ve kapasitesi 3. ligi kaldıracak durumda değildi. Zaten bu yüzden bu gencecik çocuklar çok çalışıp çırpınsa da takımın küme düşmesine engel olamadı. Cem Kavalcı başkan ise oluşturduğu yönetimlerin desteği ile takımı ligde tutabildi uzun süre.

Sonrasında bu şehir, bu takıma sahip çıkmadığı için acı sonu yaşadık yine.

Ve 100 yıllık kulüp 101. yılında 3. ligden amatör lige düştü.  Şimdiki adıyla BAL liginde (Bölgesel Amatör Lig) mücadele etmek durumunda kalıyoruz. Bu tür maddi ve manevi soruları yaşayan sadece Tarsus İdmanyurdu değil elbet. 10 yıl önce süper ligde şampiyon olan bir Bursaspor bile ardı ardına kötü günler yaşayıp alt liglere düşmedi mi? Timsahlar bu sezonda 2. ligden 3. lige düşüşü önleyemedi. Süper kupayı alan bir Akhisarspor da bugün BAL ligine düşmüş durumda. Buna benzer birçok örnek sayılabilir.

Bunları mazeret olsun veya Tarsus teselli bulsun diye yazmıyorum.

Bunlar acı gerçekler.

Acıyı yaşadığımız gibi, doğruyu güzellikleri ve sevinci de tekrar yaşayabiliriz.

xx

Peki bundan sonra ne yapacağız?

Bence Cem başkan yeniden olağanüstü bir kongre kararı alıp bu takıma daha çok destek verecek insanları getirmeli. Bu kentin yeni belediye başkanı Ali Boltaç ve  Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanla görüşüp bu takıma destek vermelerini sağlamalıdır.

xx

Düne kadar bu kulübe iyi veya kötü hizmet verenler oldu. Hatalı yönetim gösterenler oldu. Bu takıma son iki senede sahip çıkmayarak düşmesine neden olanlar oldu. Tüm bunları artık bir kenara bırakıp bugünden başlayarak yeni bir oluşumla bu takıma sahip çıkmalıyız. İyi bir yönetim ve kalıcı gelirlerle iyi bir kadro kurup BAL liginde yer alacağımız ilk sezonda diriliş sezonunu yaşayıp şampiyon olarak yeniden 3. lige dönmeliyiz.

Bunu Mersin İdmanyurdu başardı. Kırmızı şeytanlar süper ligden amatör kümeye kadar düşerken yeni bir oluşumla Yeni Mersin İdmanyurdu’nu yaratarak bugün 2. ligde play offa kalıp birinci lige yükselmeye çalışıyor.

Mersin bunu başardı, Tarsus neden başarmasın?.

Yeter ki gönülden isteyip destek verelim.

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA