Orman yangınlarından ve bunun da ötesinde, can kayıplarımızdan dolayı ülke olarak çok üzgünüz. Aziz kayıplarımızı saygı ve şükranla anarken, hiç olmazsa bundan sonra böyle, benzer acılar yaşamamak için kişisel, kurumsal ve ülke düzeyinde gereken dersleri alırız.
Mersin Bölgemiz de orman yangınları açısından çok hassas bir bölgedir. Torosların tamamına yayılan zengin orman varlığımız, aynı yoğunlukta yangın riskleri taşımaktadır.
Önceki yıllarda bölgemizde de ciddi orman yangınları oldu.
Ancak bu yıl, geçmişe oranla bölgemizde önemli bir orman yangını olduğunu söyleyemeyiz; ancak bu yazıyı yazarken, Silifke’de başlayan bir yangın haberi ulaştı. Umarım ve dilerim hızla müdahale edilir ve kontrol altına alınır.
Ben, bu güncel sorunumuz bağlamında, bazı bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum.
Bugüne kadar başta Orman Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere diğer kurumlarımızın yangınları önleme açısından yaptıkları ön çalışmaları hatırlayalım:
Orman Bölge Müdürlüğümüz yangın risklerine karşı sürekli çeşitli eğitimler ve çalışmalar düzenlediler, uyarılarda bulundular. Yangın önleme çalışmaları aralıksız devam etti. Kaldı ki, Orman teşkilatımız yangınla mücadeleye dönük araç, gereç, ekipman ve koruma açısından aralıksız çalışıyor.
Geçtiğimiz dönem bölgemizde önemli yangınlar yaşadık;
*Bölge Müdürümüz sürekli sahadaydı;
*Orman İşletme Müdürlükleri ile Jandarma ekiplerinin yangınları önlemeye yönelik ortak çalışmaları oldu;
*Yine Jandarmamız çeşitli önlemler aldılar ve yangın çıkaran bir şahsı yakaladılar.
*Mersin Üniversitesinden bir öğretim üyesi yayınladığı bildiri ile orman yangınları konusunda uyarılarda bulundu.
Yangınların çıkış nedenlerini ve yangın anında yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi.
*Mersin Milli Eğitim Müdürlüğümüz de yangın konusunda hem öğrencilere hem de velilere bilgiler verdiler çeşitli afişlerle konuyu anlattılar.
Ayrıca yangınları önleme açısından ormanlık alanlarda mıntıka temizlikleri yaptıklarını biliyorum.
*Yangın mevsimi öncesi Sn.Valimiz de ilgili kurumlarla yangına karşı önleme toplantıları düzenlediler.
Sonuç olarak, bölgemizdeki kurumlarımızın mükemmel işbirliği, bu yılın riskli yangın dönemini şimdilik ciddi bir sıkıntı yaşamadan geçirmemizi sağladılar.
Umarım bundan sonra da herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz; Silifke’den de kaygı verici haberler almayız.
Hemen not edilmelidir: Ülkemizdeki orman yangınları %85 oranında insan kusuruna bağlıdır; özellikle piknik ateşlerinin başlattığı örtü yangınları, hızla tepe yangınına dönüşmekte ve ülkemiz ormanları bu basit ihmalle günlerce yanmakta; yangınla mücadele ekiplerimizde üzücü can kayıplarına neden olunmaktadır.
En azıdan bu konudaki yasaklara ve tembihlere uyulmalıdır; mahalli olarak da yangınla mücadele çalışmalarına gönüllü destek olunmalıdır.
Bu bağlamda Mersin’deki kurumsal işbirliğindeki başarıya dikkat çekmek istedim; ancak her bir hemşerimiz de konuya ilgi duymalı, gerektiğinde uyarılarıyla ve gönüllü katılımıyla bu mücadeleye destek olmalıdır. Sonuçta bu da bir vatan toprağı savunmasıdır; ülkemizi tehdit eden bir büyük belâ karşısında ortak savunma hattıdır.
Ben, yakından izlediğim bu başarılı koordinasyon ve alınan sonuçlar için:
*Başta Sn.Valimiz olmak üzere;
*Orman Bölge Müdürümüz ve Orman Personelimize;
*Mersin Üniversitemize
*Milli Eğitim Müdürlüğümüze;
*Jandarma Komutanlığımıza kentim adına teşekkür ediyorum.
Dilerim bundan sonrasında da büyük acılar yaşamadan ve ciddi yangınlar görmeden sezonu tamamlarız.
Not: Bu vesileyle yangınlarda yitirdiğimiz canlarımız için rahmetler diliyorum; yaralılarımız şifa bulsunlar, emeği geçen her bir insanımıza da saygı ve şükranlarımı sunuyorum.
HARUN ARSLAN…