İŞÇİ ÖLÜMLER KADER DEĞİLDİR!


Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin konuşan Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdusselam Kutlu, “Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları sağlıklı hale getirilmeli, kendilerine güvenceli bir alan yaratılmalıdır. Bunlar yaratılmadığı sürece, bu iş kolunda meydana gelen can kayıpları kader olarak yorumlanmamalıdır” dedi.

 

Tarih : 3 Temmuz 2020 Cuma 15:59

Haber Merkezi

Sosyal yaşamdan izole bir şekilde, çok kötü fiziki koşullarda yaşamak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri yine can kaybetti. Son olarak Konya'nın Yunak ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs ile tırın çarpışması sonucu 2'si çocuk 7 işçi yaşamını yitirdi, 11 kişi ise yaralandı. Ülkenin kanayan yarası haline gelen soruna ilişkin Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdusselam Kutlu açıklamalarda bulunarak, yetkililere çağrı yaptı. Kutlu, “Tarım işçilerinin şartları iyileşirse, ülkenin ekonomisi de iyileşir” diye belirtti.

“TARIM İŞÇİLERİNE GÜVENCELİ BİR İŞ ALANI YARATILMALIDIR”

Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan araçların çoğunun, bu iş koluna uygun olmadığını dile getiren Kutlu, “16 kişilik bir araca kapasite fazlası yüklenmek durumunda kalınıyor.  Yetkililerden tarım işçilerimiz için yarım otobüsler talep ediyoruz. Yaşanılabilecek bir kaza halinde emniyet kemeri ve diğer önlemler açısından daha güvenceli bir taşımacılığa geçiş yapılmış olur. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum:  Tarım iş kolu devletin en önemli ekonomik kapılarından biridir. Dolayısıyla bu iş koluna bakış açısı değişmelidir. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları sağlıklı hale getirilmeli, kendilerine güvenceli bir alan yaratılmalıdır. Bunlar yaratılmadığı sürece, bu iş kolunda meydana gelen can kayıpları kader olarak yorumlanmamalıdır” dedi.

“TARIM İŞ KOLUNU DESTEKLEYEN BİR PROJE YOK”

Türkiye’de ihracatın göz bebeği olarak dile getirilen tarımda, Mersin ve Adana’nın başkentler olduğunu söyleyen Kutlu, “İktidar partisinin yanı sıra büyükşehir belediyeleri de bu iş kolu alanında çalışma yürütmeli. Plaka ve güzergah üretmeleri lazım. Mersin’in güzergah yönetmeliği iki kez değişmiş. Dört bir yana ihracat yapan Mersin’de tarım işçilerini, tarım iş kolunu destekleyen bir proje yok” ifadelerini kullandı.  İktidar partisinin bu iş kolunda gerekli denetimleri yapması gerektiğini kaydeden Kutlu, “Mevsimlik tarım işçilerinin sağlık sigortalarının yapılması gerekiyor. Bunun için de İŞKUR’lar üzerinden çalışmalar yürütülebilir. Öte yandan günlük yevmiyelerinin hak ettikleri tutarda ödenmesi gerek. Bizim tutar konusundaki tavrımız Ziraat Odalarından farklı. Odalar 88 lira üzerinden 80 lira net yevmiye vermekten taraf ama biz net 100 lira yevmiye verilmesi için çalışma yürütüyoruz” diye kaydetti. Her sene Mersin’de yapılan Narenciye Festivali’ne de dikkat çeken Kutlu, “Her sene tonlarca para harcanıyor. Mersin’i, narenciye kimliği ile tanıtmak için. Ama narenciye toplayan mevsimlik işçiler, hiçbir güvenceleri yok. Biz sadece narenciyeyi görüyoruz. Asıl emek boyutunu görmek lazım. Demek istediğim, tarım işçilerine yeteri önem verilmiyor. Bakın, biz bu pandemi de maske dahi bulmak için yana yana dolandık. Düşünün, iş kolunun ne kadar sağlıksız ve güvencesiz olduğunu. Biz dernek olarak, bu iş koluna ilişkin gerekli sağlıklı koşulların yaratılmasını, plaka ve güzergah yönetmeliği üzerine çalışılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA