Necdet TAŞ
Türkiye’nin birçok noktasında etkili olan sıcak hava dalgası ve dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangınları endişe verici boyutlara ulaştı. Özellikle yaz aylarının ortasında artan hava sıcaklıkları ve kuraklık, orman yangınlarının hızla yayılmasına zemin hazırlarken, uzmanlar ve yetkililer vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Yüksek sıcaklık ve düşük nem oranları nedeniyle yangın riski taşıyan iller arasında yer alan Mersin'de de jandarma ve itfaiye ekipleri teyakkuz halinde. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde yangınlara karşı bilgilendirme çalışmalarını sürdürürken, ormanlık alanlara izinsiz girişler denetim altına alındı.
MERSİN DE RİSK ALTINDA
Geçtiğimiz günlerde Antalya, Mersin, Eskişehir, Sakarya, Bilecik ve Bursa başta olmak üzere birçok ilde çıkan orman yangınları, hem doğal yaşamı hem de yerleşim yerlerini tehdit etti. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle büyük bölümü kontrol altına alınan yangınlarda, binlerce hektar ormanlık alan zarar gördü. Tarım arazileri, hayvan barınakları ve bazı evler de alevlerden etkilendi. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yangınlara karşı alınan önlemleri artırırken, yangın söndürme ekiplerinin sayısı ve hava araçları da takviye edildi. Yetkililer, yangın riskinin yüksek olduğu dönemlerde vatandaşların ormanlık alanlara girişlerinde kısıtlamalara gidilebileceğini belirtti. Yangın uzmanları, ormanlık alanlarda en küçük bir ihmalin bile büyük felaketlere yol açabileceğini hatırlatırken, “Her vatandaş kendini bir itfaiyeci gibi sorumlu hissetmeli. Ormana atılan bir cam parçası ya da söndürülmemiş bir izmarit, yüzlerce hektar ormanı yok edebilir” diyerek uyarılarını yineledi.
KIRATLI; “ORMANLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR”
Bu kapsamda bir açıklama yapan AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, orman yangınlarının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, ormanların sadece birer yeşil alan değil; aynı zamanda yaşam kaynağı, binlerce canlıya ev sahipliği yapan ortak mirasımız olduğunun altını çizen Kıratlı, sorumluluk çağrısında bulunarak şunları söyledi; “Ormanlarımız geleceğimizdir. Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları, telafisi mümkün olmayan zararlar doğuruyor. Bu felaketlerin önüne geçmek hepimizin elinde. Ormanlık alanlarda ateş yakmak, piknik sonrası ateşi söndürmeden bırakmak, cam, şişe gibi güneş ışığını yansıtarak yangına sebep olabilecek atıkları bırakmak, sigara izmaritlerini yere atmak, yangınların başlıca nedenleri arasındadır. Dikkatli olalım, sorumluluk alalım. Ormanlarımızı korumak; geleceğimizi, çocuklarımızı ve doğamızı korumaktır.” Kıratlı’nın çağrısı, Mersin ve çevresinde ormanların korunmasına yönelik farkındalığı artırmayı hedeflerken, kamuoyunun da yangınlara karşı daha bilinçli hareket etmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.