İhracatın lokomotifi tarım ve gıda oldu


Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesi’ni değerlendirdi. Özdemir’in açıklamalarına göre, listeye Mersin’den giren 17 firmanın 11’i tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu durum, tarım ve gıdanın Mersin ekonomisi için ne denli kritik bir sektör olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Tarih : 7 Temmuz 2025 Pazartesi 14:01

Haber Merkezi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan “İlk 1000 İhracatçı Firma” listesinde, Mersin merkezli 17 firma yer aldı. Bu firmaların 11’inin tarım ve gıda sektöründe faaliyet göstermesi, Mersin’in bu alandaki gücünü bir kez daha ortaya koydu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir,  “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesi açıklandı. Açıklanan listede, Mersin merkezli olarak 17 firma yer almaktadır. Bu firmaların 11’i tarım ve gıda sektöründe faaliyet göstermektedir. Bu tablo, tarım ve gıda sektörünün ilimiz ekonomisi açısından önemini açıkça ortaya koymaktadır. Mersin, tarım ve gıda sektöründeki güçlü konumuyla Türkiye’nin önde gelen illerinden biridir. Yüzde 12,8’lik payla Türkiye meyve üretiminde birinci, yüzde 5,7’lik payla ise sebze üretiminde dördüncüdür. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Dış Ticaret İstatistikleri (Genel Ticaret Sistemi) verilerine göre, 2024 yılında ilimiz 8,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Türkiye genelinde 7’nci sırada yer almıştır. Bu toplam ihracatın 4 milyar dolarlık kısmı tarım ve gıda ürünlerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla, Mersin’in toplam ihracatında tarımsal ihracatın payı yüzde 48’dir” ifadelerini kullandı.

“BAZI ÜRÜN GRUPLARINDA MERSİN AÇIK ARA LİDER”

 

Diğer yandan, ülkenin 2024 yılı tarımsal ihracatının 32,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Özdemir, “Bunun 4 milyar dolarlık bölümünü yapan Mersinli firmalar, Türkiye’nin tarımsal ihracatında yüzde 12,2’lik paya sahiptir. Ülkemizin bitkisel üretim değerinde olduğu gibi, tarımsal ihracatında da üçüncü sırada yer almaktadır. Ayrıca, yüzde 88’lik payla bakliyat, yüzde 41’lik payla narenciye ve yüzde 27’lik payla yaş meyve-sebze ihracatında ilk sıradadır. Bu veriler, tarım ve gıda sektörünün Mersin için yalnızca bir ekonomik faaliyet değil, aynı zamanda stratejik bir kalkınma unsuru olduğunu ortaya koymaktadır. Öncelikle, Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesi’ne giren tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. İlimizin en önemli ihraç pazarları arasında Irak, Rusya, Mısır, Suriye, Ukrayna ve İran gibi; ya savaş ve çatışma ortamında ya da yeniden yapılanma sürecinde olan ülkeler yer almaktadır. Diğer yandan, başta ABD olmak üzere, küresel ölçekteki belirsizlikler önemli siyasal ve ekonomik riskler oluşturmaya devam etmektedir. Tüm bu koşullar altında yatırım yapan, üreten, ihraç eden ve istihdam sağlayan tüm firmalarımıza özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ortak temennimiz, önümüzdeki yıllarda ilimizin İSO 500 ve TİM 1000 gibi il ve bölge ekonomisi performansının gücünü ve yönünü gösteren listelerde daha fazla firmayla temsil edilmesidir” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA