MANZARA İÇ AÇICI DEĞİL!


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarsus’ta don ve dolu afetlerinden etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunarak üreticilerin taleplerini dinledi. Bölgedeki zararın büyük olduğunu belirten Bayraktar, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve verim düşüklüğü risklerine dikkat çekti.

 

Tarih : 2 Temmuz 2025 Çarşamba 14:37

Necdet TAŞ

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde başlattığı afet bölgesi ziyaretleri kapsamında Mersin’in Tarsus ilçesine gelerek üreticilerin yaşadığı sorunları yerinde inceledi. Camilimanda Mahallesi’ndeki narenciye arazilerinde gözlemlerde bulunan Bayraktar, hem üreticilerin taleplerini dinledi hem de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bayraktar’a ziyaret sırasında Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ile birlikte Mersin’in tüm ilçelerinden gelen Ziraat Odası başkanları eşlik etti. Tarsus Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantının ardından sahaya inen Bayraktar, “Nisan ayında yaşanan don sadece Mersin'i değil, 64 ili etkiledi. Yani 6 Şubat depremi gibi tarım sektöründe büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Don nedeniyle sadece ürünler değil, ağaçların dallarında ve gövdelerinde de ciddi yanıklar ve kuruma var. Birçok bahçe önümüzdeki yıllarda meyve veremeyecek durumda. Bu nedenle üreticiler daha fazla bakım ve masraf yapmak zorunda kalacak” dedi.

“ÖDEMELER BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK”

 Çiftçilerin bu zor dönemde acil nakit desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Bayraktar, “Gerekli bilgileri Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Tarım, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarına ilettik. Nakit destek ödemeleri birkaç ay içerisinde çiftçilere ulaştırılacak. Çiftçimizin tarlada kalabilmesi, üretimine devam edebilmesi, sürdürülebilir üretim noktasında olabilmesi için bir defa çiftçimizin nakit desteğe ihtiyacı var. Bu çok önemli. Bu nakit desteğin an evvel çiftçimize ulaşması lazım. Morali ve motivasyonu çiftçimizin motivasyonu açısından bu önemli. Bununla alakalı bir çalışma başlatıldı. Maliyetler üzerinden bir destek verilecek. Bunun da en kısa zamanda çiftçimize intikali ödenmesi önem arz ediyor. Bu önemli. Şimdi bunun dışında hükümetimizden talep ettiğimiz çiftçilerimizin bugün bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borçları var. Bu borçların yapılandırılması önemli. Çünkü ürünlerimiz zarar görmüş. Yani yüzde 100’ler mertebesinde zarar gören bahçelerimiz var. Paralarımız var. Buradan para kazanamayan üretici bu borcunu neyle ödeyecek? Ödeme kabiliyetini kaybetmiş durumda. Dolayısıyla bu borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KURAKLIK RİSKİ KAPIDA”

Kuraklık riskinin de kapıda olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Türkiye yavaş yavaş su fakiri bir ülke olma yolunda ilerliyor. Bunu net olarak söyleyeyim. Akdeniz Havzası'nda bulunan Türkiye, Akdeniz bölgesindeki ülkelerle beraber beş altı sene sonra su fakiri olabilir. Bununla alakalı da tedbirlerin alınması lazım. Ankara'da ilgili bakanlarımıza hatta cumhurbaşkanımıza da bu sorunu ilettik. Sulama yatırımlarının bitirilmesi, suyun tasarruflu kullanılması noktasında bir takım tedbirlerin alınması bu süreçte önem arz ediyor. Tarımsal sulamada kullanılan su, Türkiye’deki toplam su kullanımının yüzde 77’sini oluşturuyor. Dolayısıyla bu oranın akıllı yönetilmesi gerekir. Ayrıca Tarım Bakanlığı, su kaynaklarına göre daha az su tüketen ve iklim koşullarına dayanıklı ürünlere yönelme planı üzerinde çalışıyor. Bu sürece Ziraat Odaları olarak destek veriyoruz. Bu sürecin doğru yönetebilmesi önemli. Bakın doğru yönetmek çok önemli. Hata yapmadan götürmemiz lazım. Bu konuda gerekli desteği veriyoruz. Vermeyene devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

AVCI; “ÜRETİCİ AFETİN ALTINDA KALDI”

Bayraktar’ın ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirten Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ise bölgede yaşanan sıkıntıları detaylarıyla aktardı. Afetlerin etkilerini anlatan Avcı, “Narenciye üreticimiz, adeta üst üste gelen afetlerin altında kaldı. Genel Başkanımızın burada olması bize güç veriyor. Bu sorunları Ankara’ya taşıyacağından ve çözüm için çaba göstereceğinden eminiz” dedi. Bayraktar’ın incelemeleri sırasında üreticiler de sıkıntılarını dile getirerek, başta kredi borçları olmak üzere destek paketlerinin artırılmasını talep etti. Bayraktar ise üreticinin emeğini korumanın milli bir görev olduğunu vurgulayarak, “Sesiniz, bizim sesimizdir” mesajı verdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA