Necdet TAŞ
BES (Büro Emekçileri Sendikası) Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, Aydıncık Kaymakamlığı’nın kamu personeline başarı belgesi dağıtırken sendikal ayrımcılık yaptığı iddiasıyla güçlü bir tepki gösterdi. Göçmen, özellikle Milli Emlak ve Mal Müdürlüğü’ndeki sendika üyesi çalışanların göz ardı edildiğini söyledi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 122. maddesinde, memurun ödüllendirilmesi hususunda; Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir” ifadelerini kullandı.
“KRİTERLERE UYULMUYOR”
Bu maddeye göre bir malî yıl içinde ödüllendirileceklerin sayısının, kurumun yılbaşındaki dolu kadro mevcudunun binde onunda fazla olamayacağını hatırlatan Göçmen, “Yıl içinde ödüllendirilen personel sayısı kurumlarınca izleyen yılın Ocak ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Başarı Belgesi Verilmesinin Şartları Nelerdir? Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; Kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, Kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir. Üç defa başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilir. Üstün başarı belgesi verilenlere, merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi hâlinde en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) yüzde 200’üne kadar ödül verilebilir şeklinde yasal düzenleme vardır. Aydıncık Kaymakamlığı söz konusu yasal düzenlemede belirtilen kriterleri dikkate almadan, hiçbir kamu kuruluşunda görülmedik bir biçimde memurlar arasında sendikal ayrım yaparak başarı belgesi dağıtmaktadır” şeklinde konuştu.
“ÜYELERİMİZE AYRIMCILIK YAPILIYOR”
KESK’e bağlı sendikalarda üyesi bulunan Milli Emlak Müdürlüğü ve Mal müdürlüğünde üyelerine ayrım yapılarak başarı belgesi verilmediğini öne süren Göçmen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Başarı belgesi şimdilik her hangi bir ücret artışına neden olmasa da kriterlere uygun verilmediği takdirde aynı işyerinde çalışan diğer personeller üzerinde bir değersizlik hissi yaratabilmekte, çok çalıştığı halde bu belgeyi alamayan personellerde tam aksine bir moral bozukluğu yaratabilmektedir. İdarecilerin bu tür belgeleri, keyfi bir şekilde vermeleri 657 DMK 122 Maddesine aykırı olduğu açıktır. Başarı belgesi için olağanüstü gayret ve kuruma somut kazanım sağlanmış olması gerekmektedir. Oysaki Aydıncık Kaymakamlığı’nda böyle bir husus yoktur. Üstelik başarı belgeleri verilirken işyerindeki çabadan çok belirli bir sendika üyeliğinin esas alındığı anlaşılmaktadır. Bu tutum başarı belgesi ile amaçlanan çalışanların verimi artırmak yerine iş barışının bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca başarı belgeleri görevde yükselme sınavlarında puan ve mülakatlar için bir kriter olduğundan hak etmeyen personele verilmesi telafisi mümkün olmayan ayrıcalıklar yaratabilir. Bu nedenle Aydıncık Kaymakamlığı’nın kriterlere uygun olmayan bir şekilde verdiği başarı belgesini tüm personele vererek iş barışını bozan bu uygulamaya son vererek başarı belgesi verilmeyen personelin ilerde yaşayabilecekleri mağduriyetleri önlemesinin talep ediyoruz. Aksi takdirde sendika olarak gerekli hukuksal işlemleri başlatacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.”