Sağlık için ağız ve diş bakımı şart!


Diş Hekimi Buse Öder, ağız bakımının yalnızca beyaz dişler ve ferah bir nefesle sınırlı olmadığını, aynı zamanda genel sağlığın korunmasında da kritik bir rol oynadığını belirtti. Ağız ve diş sağlığına yeterince özen gösterilmemesinin; kardiyovasküler hastalıklar, solunum problemleri, diyabet komplikasyonları ve sindirim sorunları gibi birçok sistemik rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.

 

Tarih : 11 Mayıs 2025 Pazar 14:54

Necdet TAŞ

Diş Hekimi Buse Öder, ağız bakımının sadece estetik kaygılarla değil, genel sağlık açısından da hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Öder, yaptığı açıklamada doğru ve etkili bir ağız bakım rutininin diş eti hastalıkları ve diş çürükleri gibi yaygın sorunların önlenmesinde kilit rol oynadığını belirtti. Aynı zamanda kötü ağız sağlığının kardiyovasküler problemler, solunum yolu rahatsızlıkları, diyabet komplikasyonları ve sindirim sorunları gibi çeşitli sistemik rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti.

DOĞRU AĞIZ BAKIMI İÇİN TEMEL UNSURLAR

Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için günlük ağız bakımının vazgeçilmez olduğunu ifade eden Diş Hekimi Buse Öder, “Ağız bakımı, gerek sağlık açısından gerekse estetik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Beyaz dişler, ferah bir nefes, sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyi beraberinde getirerek estetik bir görünüm sağlamanın yanı sıra ağız bakımının asıl amacı diş ve diş eti sağlığının korunmasını sağlamaktır. Doğru ve etkili bir ağız bakımı rutinine sahip olmak, diş eti hastalıkları ve diş çürükleri gibi sorunları önlemek açısından çok önemlidir. Aynı zamanda kötü ağız sağlığı kardiyovasküler sorunlar, solunum problemleri, diyabet komplikasyonları, sindirim sorunları gibi çeşitli sistemik rahatsızlıklara da neden olabildiğinden iyi bir ağız bakımına sahip olmak genel sağlığımızı da iyileştirerek bizlere sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Bu nedenle ağız bakımının; dişlerin, ağız içinin ve dilin temizlenmesini kapsayan etkili ve doğru fırçalama teknikleri ile ağız ve diş sağlığını korumanın günlük rutin bir işlem haline getirilmesi önerilmektedir” ifadelerini kullandı.

ETKİLİ FIRÇALAMA TEKNİKLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Diş fırçalama alışkanlığının günde en az iki kez, sabah kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere uygulanması gerektiğini belirten Öder,  “Düzenli ağız bakımında kullanılacak temel malzemeler arasında diş minesini onarıp güçlendirmesi ve çürük riskini azaltmasından dolayı florürlü diş macunları, şarjlı otomatik veya manuel bir diş fırçası, diş ipi, ağız duşu ve ağız bakım suyu sayılabilir. Diş ipi kullanımı diş fırçalarının ulaşamadığı diş aralarındaki plak ve yiyecek artıklarının giderilmesinde oldukça önemlidir. Bu nedenle ağız bakımı rutinimizde diş ipi kullanımı da diş etlerimize zarar vermeyecek şekilde yer almalıdır. Ancak diş ipi kullanımı zor olabilir. Bu durumda diş ipi aparatı, ara yüz fırçaları veya ağız duşu gibi alternatifler de tercih edilebilir. Bu yöntemler de diş ipi kullanımı gibi diş fırçalamayla ulaşılamayan bölgelerin temizliğinde etkilidir. Ağız bakım suları da ağızdaki bakterilerin azalmasına yardımcı olması ve nefesimizin taze kalmasına yardımcı olması nedeniyle ağız bakım rutinimize eklenebilir. Diş eti sorunları olan hastalar için alkolsüz ve antiseptik olan ağız bakım suları tercih edilmelidir. Dil yüzeyinde biriken bakteriler, kötü bir nefese yol açabileceği için dil temizleyici aparatların kullanılması da etkili bir ek bakım yöntemi olacaktır” dedi.

AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Diş fırçalama alışkanlığının günde en az 2 kere sabah kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olması gerektiğinin altını çizen Öder, “Her fırçalama süresi 2 dakika boyunca sürmelidir. Fırçalama sırasında dişlerin tüm yüzeylerinin, yanak içlerinin, damak ve dilin de temizlendiğinden emin olunmalıdır. Dişler fırçalanırken diş fırçası 45 derecelik bir açıyla yönü üst dişlerde yukarıdan aşağıya, alt dişlerde aşağıdan yukarıya yani diş etinden dişe doğru olacak şekilde süpürme hareketi şeklinde olmalıdır. Sert fırçalamadan ve sert fırçaların kullanımından uzak durulmalı, mutlaka yumuşak veya ekstra yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir. Diş fırçaları her 3-4 ayda bir veya kılları yıprandığında değiştirilmelidir. Dişlerini düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşu kullanımı haftada bir veya iki kez yeterli olacaktır. Ağız bakım sularını etkili bir şekilde kullanmak için 30 ila 60 saniye boyunca ağzınızda tutmak önerilir. Kahve, sigara, renkli yiyecek ve içecekler gibi dişte lekelenmeye neden olabilecek ve dişlerde çürük oluşumuna sebep olabilecek tatlı ve asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimlerinin hemen ardından fırçalama yapılamıyorsa ağız mutlaka su ile çalkalanmalıdır. Dişlere ve diş etlerine zarar verebilecek kürdan gibi sivri ve sert nesneler kullanılmamalıdır. Halk arasında karbonat, tuz, limon vs. gibi maddelerle diş fırçalamak da oldukça yaygın görülmektedir. Ancak bu maddeleri kullanmak uzun vadede diş ve diş etlerine ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle bu tarz maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA