Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Macaristan Büyükelçiliği, Liszt Enstitüsü ve Türk Macar Dostluk Derneği işbirliğinde ‘Macaristan Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenlendi. Ticaret ve kültürün buluştuğu organizasyon kapsamında ülkenin yatırım fırsatları hakkında bilgi alan yatırımcılar ardından 1914 yılında Mersin’i ziyaret eden iki Macar seyyahın objektifinden yansıyan “Mersin – 1914 Fejes’in Objektifinden” konulu Fotoğraf Sergisi’ni gezdi. Etkinlik öncesinde MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ile bir araya gelen Macaristan Heyeti bir süre sohbet edip Mersin hakkında bilgi aldı. Ardından ülke tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Macaristan Ticaret Ataşesi Peter Kovesci, Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Genel Müdürü Yalçın Orhon, Türk-Macar Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tosun Saral, Liszt Enstitüsü Müdürü Aron Sipos ile Liszt Enstitüsü Müdür Yardımcısı Gergö Kovacs da katıldı. Öte yandan toplantı bitiminde düzenlenen Fotoğraf Sergisini gezenler arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger de yer aldı.
,BUCUGE: “MACARİSTAN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR”
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge Türkiye ve Macaristan’ın aynı kaynaktan beslenen iki nehir gibi olduğunu belirtip, binlerce yıla dayanan ortak bir geçmişe sahip olduklarını söyledi. Ancak ticari açıdan istenen rakamlara ulaşılamadığını kaydeden Bucuge, “Bugüne kadar istenen rakamlara ulaşamamış olmamız önümüzdeki süreç için her iki ülkenin birbirine önemli ticari fırsatlar sunacağını işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı. İlk kez ticaret ve sanatı buluşturan bir etkinlik düzenlemiş olmanın memnuniyetini yaşadıklarına da dikkat çeken Bucuge, işbirliği görüşmelerinin sanatla taçlandırıldığını söyledi. Bucuge organizasyonun düzenlenmesine katkı sunan Ali Morel ve Nihat Taner’e de teşekkür etti. Toplantıda Macaristan Ticaret Ataşesi Peter Kovesci, ülke ekonomisi hakkında bilgi aktarıp yabancı yatırımcılara sunulan imkanlara değindi. Macaristan’da kurumlar vergisinin yüzde 9 ile Avrupa’nın en avantajlı rakamını sunan ülkesi olduğunu belirten Kovesci, bu rakamın belirli sektörlerdeki yatırımlar için yüzde 80’e yakın düşebildiğini belirtti. 24 saat içinde Avrupa’nın her yerine ulaşmanın mümkün olabileceğini de vurgulayan Kovesci, sahip oldukları kaliteli iş gücü ve rekabetçi işçilik ücretleriyle rekabetçi fırsatlar sunduklarını sözlerine ekledi.
MACARİSTAN İLE TEKNOLOJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ TAVSİYE EDİLDİ
HEPA Genel Müdürü Yalçın Orhon iki ülke arasında karşılıklı yatırımları destekleyen bir kurum olduklarını dile getirdi. Macaristan’ın özellikle teknoloji konusunda üstünlükleri olduğuna değinen Orhon, bu alanın iyi değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu. Macaristan’ın 18 adet Nobel Ödülü’ne sahip olduğunu ve özellikle kendilerini tıp, kimya, biyoloji alanlarında geliştirdiğini vurgulayan Orhon, ar-ge ve teknoloji konusunda bu ülkeyle işbirliklerinin öne çıkabileceğini belirtti. Özellikle tarım teknolojileri, kuraklığa çözüm yöntemleri üzerinde güçlü olduklarını, çevre ve su teknolojilerine çalıştıklarını, bilgi iletişim teknolojileri ve sağlık teknoloji alanlarında da önemli fırsatlar sunulduğunu ekledi. Türk-Macar Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tosun Saral ise toplantıda iki ülkenin tarihi yakınlıkları ve dostlukları hakkında bilgi verilip derneğin çalışmalarını aktardı. Toplantı sonrasında sergi katılımcılardan büyük ilgi gördü
MERSİN 1914 – FEJES’İN OBJEKTİFİNDEN FOTOĞRAF SERGİSİ
MTSO Sanat Galerisi farklı bir sergiye evsahipliği yaptı. İki Macar gezgini, Zsigmond Fejes ve Dr.Bela Lakos, 1914 yılında Anadolu’yu ziyaret ederler. Amaçları Anadolu’yu her yönüyle tanımaktır. Özellikle de Kilikya ve hinterlandında Avrupalı gezginlerin henüz ziyaret etmediği bölgeleri görmek, keşfetmek isterler. 7 Temmuz 1914’te başladıkları gezide 1.Dünya Savaşı’nın başladığını ve ülkelerinde genel seferberlik ilan edildiğini 2 Ağustos akşamı Silifke’de öğrenirler. Bölgemizde Pozantı, Adana, İskenderun, Mersin, Silifke, Ermenek, Alanya gibi yerleşim yerlerini ziyaret eden iki Macar gezginin çektiği fotoğraflar o dönemi yansıtan belgeler olarak önem arz etmektedir. Bu Sergiyle anılan 38 önemli eser Macaristan Büyükelçiliği, Türk Macar Dostluk Derneği Liszt Enstitüsü–Macar Kültür Merkezi ile işbirliğinde Mersinli sanatseverlerle buluştu. Sergi 14 Mayıs Çarşamba gününe kadar Hafta içi 08.30 - 17.30 Cumartesi günü ise 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.