Mersin, Suriye’nin imarında liderlik yapacak


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Suriye’deki savaşın ardından Türkiye’nin Suriyeli misafirleri ağırlamasıyla oluşan dostluk ve iş ortaklıklarının, ülkenin yeniden imarı sürecinde önemli bir zemin oluşturduğunu belirtti. Çakır, Mersin ve Türkiye iş dünyasının bu süreçte aktif rol almaya hazır olduğunu vurguladı. Suriye’nin yeniden yapılanmasında Mersin’in potansiyeline dikkat çeken Çakır, iki ülke arasındaki bin yıllık tarihi bağa ve 190 kilometrelik sınıra işaret etti. 2013’teki savaşın ardından bölgenin yoğun göç aldığını ve yaklaşık 12 yıldır Suriyeli misafirlerle birlikte yaşandığını hatırlatan Çakır, bu uzun birlikteliğin önemli bir dayanışma kültürü oluşturduğunu ifade etti.

 

Tarih : 8 Mayıs 2025 Perşembe 15:29

Neşet TORUN

Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde Mersin’in rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Suriye’nin bizim için çok önemli olmasının ana sebebi 1000 yıllık mazimiz olması. İki ülke arasında 190 km’lik sınır var. 2013’te bir savaş yaşandı ve şimdi yeni bir düzen kuruluyor. Biz ve bölgemizdeki 5-6 şehir yoğun göç aldı. Bu süreçte geçici Suriyeli misafirlerimizi ağırladık. Yaklaşık 12 yıldır uzun bir zamandır beraber yaşıyoruz. Suriye’nin yeniden yapılanmasından dolayı geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanımız ve Suriye ile ilgili 6 şehrin ticaret ve sanayi odası başkanlarının yer aldığı heyetle Şam’ı ziyaret ettik. Bu, tüm dünyada Suriye’ye giden ilk büyük ticaret heyeti oldu. Dünyadan giden ilk heyet. Bizden sonra yine bombalar atıldı ama bizim için bu seyahat çok önemliydi. Suriye ile ilişkilerin gelişmesi ve imarı için. Bizlerden ortaklıklar istiyorlar, yatırımlar yapabiliriz diyorlar. Tarım, turizm, sanayi konularında yatırımlar olabilir. Humus’un kuzeyinde sanayi ile ilgili yatırım alanı olduğunu 5 bin kapasite bulunduğunu ancak bin kişiyle çalıştıklarını söylediler. Hastaneler, perakende zincirleri ve inşaat konusunda çalışma istiyorlar” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’NİN İMARINDA MERSİN’DEN, TÜRKİYE’DEN DESTEK İSTİYORLAR”

Suriye imar ve inşasında Mersin’in rolüne dikkat çeken Çakır, “Burada yaşayan Suriyeli arkadaşlarımız, iş ortaklarımız da oldu. MTSO’ya kayıtlı ciddi sayıda iş insanı var. Onlarla toplantı yaptık birlikte neler yapabiliriz konuştuk. Bu toplantıya TEPAV’dan Güven Sak Hoca da katıldı. Birlikte bir organizasyon yaptık. Ne istiyoruz? Geri dönecek misiniz? Birlikte ne yapabiliriz? Mersin ve Suriye iş dünyası birlikte Suriye’yi nasıl imar edebileceğimizi konuştuk. Herkesin Suriye’ye dönme planları var ama Türkiye’deki işlerinin devamını da sağlayacaklar. Biliyorsunuz yakın zamanda Mersin-Tartus arasında bir Ro-Ro seferimiz başlayacak. Bundan sonra zaten çalışmalarımız başlayacak. Bizim bir sorunumuz var Türkiye’den giden TIR’lar Suriye sınırında Suriye plakalı arabalara aktarılması gerekiyordu. Bu sorunu da Ticaret Bakanımızın huzurunda oradaki bakanlara aktardık. Mersin’den, Mardin’den yüklenen Türk TIR’larının Şam’a kadar gidebilmesini sağlamamız gerektiğini söyledik. İkinci talebimiz de bizim iş insanlarımızın Suriye’ye gidip gelmesini çözmemiz, pasaport sorunun çözmemiz gerektiği yönündeydi. Güvenlik sağlanmalı, hukuk düzeni ve bankacılık sisteminin sağlanması gerektiğini söyledik. Onlar da bizden, Bakanımızdan banka şubesi kurulmasını talep etti. Bakan da olumlu baktı. Biz bankacılık sistemini kuracağız onlardan da beklentimiz güvenlik ve hukuk sistemini kurmaları. Şam’a gidince sokaklarda gezerken Türkçe konuşan çok insan gördük. Çünkü Türkiye’de uzun yıllar kaldılar. Bizim kültürümüzden de etkilenmişler. Şu anda Suriye’de burada yaşayanların da gittiğini düşününce 4 milyona yakın Türkçe konuşan bizim kültürümüzü bilen insan olacak. Ortaklık yapabilecek daha samimi bir durum oluştu. Amerika ve İngiltere’nin burada yaptırımları var. Onlar da bizden destek istiyorlar yaptırımların kaldırılması için. Suriye’nin imarında Mersin’den, Türkiye’den destek istiyorlar. Biz de pozitif ayrımcılıkla imarda Türkiye ve bize öncelik verilmesini istedik” şeklinde konuştu.

“SURİYE İLE TİCARET YENİDEN BAŞLAMIŞ DURUMDA”

Suriye’nin yeniden imarı konusunda başka kentlerle işbirliğine hazır olduklarının altını çizen Çakır, “TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan da talep ettik. Başkanım bizim bölge olarak bir planımız olmalı dedik. Birbirimizle rekabet etmeden, destek verip doğru yapılanma sağlanmalıyız dedik. Bölgenin imarıyla ilgili tek bir dil konuşmalıyız dedik. En çok Hatay, Antakya, Adana, Antep, Mersin, Urfa etkilendi. Suriye’nin bu savaşında Suriye’den sonra en çok Türkiye, Türkiye’de de bizim bölgemiz etkilendi. Birlikte hareket edersek biz de Suriye devleti de kazanacak. Bunu talep ettik ve olumlu karşılandı. Şu anda bazı Türk gıda firmalarının orda ofis açıp satışa başladığını duyduk. Bakliyat satışlarının başladığını biliyoruz. Yaş meyve sebze götüren Suriyeli firmalar var. Türk – Suriyeli iş insanlarıyla yakın zamanda bir araya geleceğiz. Adana, Antakya ile birlikte Suriye’de bir temsilcilik nasıl açabileceğimizi görüşeceğiz. Şam’da ataşeliğimiz, ticaret müşavirliğimiz açıldı. Onlarla TOBB’la ortak hareket ederek yakın zamanda, bu yıl içinde ivme kazanacaktır” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA