Haber Merkezi
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz aylarda özellikle Mersin ve çevre illeri etkileyen zirai don felaketini yine gündeme getirdi. Mersin’deki ilgili kurumlarla sürekli iletişim halinde olduğunu belirten Ekmen, “Zirai don felaketini Meclis’te defalarca gündeme getirdim; soru önergeleri verdim, sosyal medya hesaplarımdan açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye ve konunun ciddiyetine dikkat çekmeye çalıştım. Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan da gerek grup toplantılarında gerek açıklamalarında bu konuya dikkat çekti. Bu, geçiştirilecek bir sorun değil; üretici açısından çok ciddi sonuçlar doğuruyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Sayın Musa Yılmaz ile sürekli istişare halindeyiz. Mersin Tarım İl Müdürlüğünün toplantılar yaptığını ve tespitlerin tamamlandığını öğrendik. Ancak yapılan bilgilendirmelerde, üreticilere hangi kriterlere göre ve ne zaman destek verileceğine dair net bir açıklama yok. Çiftçiler, tamamen Tarım ve Orman Bakanlığının inisiyatifine bırakılmış durumda. Bu belirsizlik üreticiyi tedirgin ediyor” dedi.
ÜRETİCİLERİN TALEPLERİ AÇIK VE NET
Mersin’deki saha ziyaretlerinde üreticilerle ve ilgili yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren Ekmen, “Konuyu yerinde inceleyip gözlemliyoruz. Üreticilerin talepleri oldukça açık ve net. Bu talepleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiğim basın toplantısında da dile getirmiştim. İlk olarak, sulama bedellerinin alınmaması gerekiyor. Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’nın kredilerinin ertelenmesi, TARSİM sigortasında yaşanan sorunların çözülmesi, tarım alanlarındaki eski enerji hatlarının yenilenmesi ve üreticilere mazot desteği sağlanması gerektiği ifade ediliyor. Bu beş adım hem üreticilerimizin hem de tüketicilerimizin sorunlarını büyük ölçüde çözebilir. Söylemler değil, somut icraatlar bekliyoruz. Çiftçilere yapılacak yardımların, can suyu niyetine, en az yarısı olayın yaşandığı hafta hesaplarına yatırılmalıydı. Merkez Bankası rezervleri tefecilere değil, çiftçilere ayrılmalı” ifadelerini kullandı.
GIDA ENFLASYONU ÖNÜ ALINAMAYACAK SEVİYELERE ÇIKACAK
Ekmen, “Mersin’de meyve çeşitlerinde şu an yüzde 70’e varan verim kaybı yaşanıyor. Bu kayıp yalnızca erken dikim ürünleri değil, narenciyeyi de kapsıyor. Açık alandaki ağaçlar kadar örtü altı üretimler de ciddi şekilde etkilendi. Örtü altı ürünlerde dahi %20 civarında verim kaybı var. Bu durum, ürünlerin yüksek fiyattan satılmasına neden oluyor ve sonuç olarak meyve-sebze tüketimi tüketici için lüks hale geliyor. Herhangi bir önlem alınmazsa gelecek yıllarda gıda enflasyonu önü alınamayacak seviyelere çıkacak. Emekli, öğrenci, işçi, memur bu yüksek enflasyonda pazar alışverişini nasıl yapacak? Diğer yandan en büyük endişemiz ise narenciyesiyle, sebzesiyle, meyvesiyle verimli bir şehir olan Mersin’de üreticinin, çiftçinin artık kalmaması. Eğer doğru önlemler acilen alınmaz, somut tarım politikaları uygulanmazsa, üreticilerimiz üretimden çekilecek. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere tüm yetkilileri acil aksiyon almaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.