Kocamaz; “Oy tehdidi yasal düzenleme oldu”


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Saadet Partisi Grubunun yerel yönetimlere yönelik vermiş olduğu önerge görüşüldü. İYİ Parti Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Belediyeler ve belediye şirketleri artık Saray’ın onayı olmadan yatırım amaçlı borçlanma yapamayacak” dedi.

 

Tarih : 16 Mayıs 2024 Perşembe 11:08

Haber Merkezi

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Saadet Partisi Grubunun yerel yönetimlere yönelik vermiş olduğu önerge üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler öncesi Hatay'daki aday tanıtım toplantısında  "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez" mesajlı tehdidinin önünün, yasa yoluyla açıldığını ifade etti. İYİ Parti’li Kocamaz,” Sayın Cumhurbaşkanı, Yerel seçimler öncesi Hatay'daki aday tanıtım toplantısında "Merkezî yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma hâlinde olmazsa o şehre herhangi bir hizmet gelmez." ifadesini kullanmıştı. Hatta "Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı." ifadeleriyle "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez." mesajı vererek seçmenleri açıkça tehdit etmişti” dedi.

“BORÇLANMANIN ÖNÜNE GEÇİLEREK YATIRIM YAPILMASININ ENGELLENİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "merkez-yerel" vurgusu üzerinden gerçekleştirdiği "Bizi seçmezseniz hizmet gelmez." tehdidinin ardından belediyelerin borçlanmasının Cumhurbaşkanlığının onayına bağlandığını söyleyen Milletvekili Kocamaz, Belediyelerin yatırımlarını gerçekleştirmek için yurt içinden yapacakları borçlanmanın artık Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının onayı olmadan gerçekleştirilmediğini ifade etti. Milletvekili Kocamaz, Söz konusu bu değişiklikle muhalefet partilerinin kazandığı belediyelerde borçlanmanın önüne geçilerek yatırım yapılmasının engellendiğini ve bunun üzerinden AKP’nin oy devşirmeye çalıştığını ileri sürdü.

“BELEDİYE SİZDE, SİZLER BU KONUDA NE YAPTINIZ?”

Kocamaz konuşmasında seçimden sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığının muhalefetten iktidar partisine geçtiğini vurgulayarak Hatay’da vatandaşların yaşadığı sorunlar için “Belediye sizde, sizler bu konuda ne yaptınız?” diye iktidara sordu. Kocamaz, “Sayın Cumhurbaşkanının Hatay'da yapmış olduğu bu konuşmadan sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı muhalefetten iktidar partisine geçmiştir. Atalarımız ne demişler? Büyük lokma ye, büyük söz söyleme; daha iki gün önce Hatay'da depremzedelerin yaşadıkları konteyner kenti sel bastı, Hatay'a hizmet gitti mi? Şimdi buradan iktidara soruyoruz: Hatay'da vatandaşlar bellerine kadar ulaşan suları kendi imkânlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Belediye sizde, sizler bu konuda ne yaptınız?” diye sordu. Belediyelerin genel bütçeden gelen o cüzi paylarla hizmet üretmeye çalıştığını sözlerine ekleyen Mersin Milletvekili Kocamaz, “Bu pay her ne kadar son dönemde birazcık artırılmış da olsa belediyelerin altyapı problemlerini çözmeye yetecek kadar bir pay değil “diyerek Belediyelerin, bu kredileri alırken de çok zorlanıldığının altınız çizdi.

“BELEDİYELER KREDİ ALIRKEN KIRK DEREDEN SU GETİRİLİYOR”

Kocamaz, “Dolayısıyla, belediyeler mecburiyetten borçlanmak durumunda kalıyorlar. Avrupa'da, gelişmiş ülkelerde altyapı hizmetleri merkezi bütçeden karşılanır ama maalesef bizim belediyelerde her türlü altyapı hizmeti belediyelerin kendi paylarına düşen o cüzi paylardan karşılanmak durumunda oysa genel bütçeden gelen paylar rutin hizmetleri ya da personel hizmetlerini karşılayacak durumda dahi değil birçok belediyelerde. Bu payların biraz daha yükseltilmesi ve mecbur kalmadıkça hiç bir belediyenin büyük projeleri çözmek için alacağı kredilerin dışında rutin hizmetler için kredi almaması gerekiyor” dedi. İYİ Parti’li Burhanettin Kocamaz, Belediyelerin kredi alırken kırk dereden su getirildiğini söyleyerek konuşmasına şu şekilde sürdürdü: “Zira İller Bankasından bir kredi alacağınızda İller Bankası kırk dereden su getiriyor. Bize deniyor ki: "Önce bütçenize bakacağız, bütçenizin durumu müsaitse size kredi verebiliriz." ama bütçeniz müsait olsa da bu sefer deniyor ki: "Çevre Bakanıyla görüştünüz mü?" Çevre Bakanıyla niye görüşeceğiz? İller Bankası Çevre Bakanlığına bağlı olduğu için. Oradan görüşmelerinizi yapıyorsunuz, bu sefer "İçişleri Bakanlığıyla görüştünüz mü?" Belediyeler İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu için bir de onunla görüşeceksiniz. Tabii, görüşebilmeniz için bize söylenen "Bölgeden bir bakan varsa bakanın olurunu alın yoksa bölgeden milletvekilinin devreye girmesi gerekir." yani kırk dereden su getiriliyor” dedi. Konuşmasının sonunda böyle bir ortamda belediyecilik yapmanın gerçekten çok zor olduğunu söyleyen Kocamaz, “Diyoruz ki belediyeler mecbur kalmadıkça borçlanma yoluna gitmesin” dedi ve  büyük projelerin de mutlaka merkezi hükümet tarafından desteklenerek gerçekleştirilmesini söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA