İmar planları gözden geçirilmeli!


Mersin’le ilgili imar planlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “İşte gördük ihmalin sonucu hüsran, gözyaşı ve acı… Gerçeklerden kaçamayız. Artık Mersin’i de deprem bölgesi olarak görmeli ve çalışmalarımızı da ona göre yapmalıyız” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat ise, “Herkes sorunun sadece sahilde olduğunu ifade ediyor ama asıl bizim dikkatleri iç kesimlere çekmemiz lazım. Özellikle de Akdeniz ve Toroslar’a dikkat etmemiz lazım. Bu bölgelerde mühendislik ve mimar yardımı almadan yapılmış binalar var” dedi.

 

Tarih : 8 Mart 2023 Çarşamba 16:39

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi, Başkan Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Toplantının ana gündemi ise deprem ve kentsel dönüşüm oldu.

SEÇER; “İHMALİN SONUCU HÜSRAN, GÖZYAŞI VE ACI”

Konuyla ilgili konuşan Başkan Seçer, “Mersin’de zemin etüdü sorunu var. İmar çalışmalarımızı yeniden gözden geçirmemiz ve imar planlarımızı da oy birliğiyle geçirmemiz lazım. Sahilde ciddi tehlike var. O dönemin teknolojisiyle, zemin etütleri yapılmadan deniz kumundan yapılmış çok sayıda yapı stoku mevcut. Kötü zemin üzerine ve tarım alanlarına binalar yapılmış ve yapılmaya da devam ediliyor. İmara açılmaması gereken yerler imara açılıyor. Deprem bölgesinde değiliz ama yaşadık ve gördük. Eğer 6 Şubat’taki sarsıntı 15 saniye daha sürseydi Mersin’de de çok sayıda bina yıkılacaktı. Deprem olmadan önlem almamız lazım. Elimiz kolumuz bağlı deprem olacak diye beklersek hiçbirimiz güvende değiliz. Deprem olduktan sonra eğer unutursak acısını yaşarız. Çocuklarımız bize intizar etmesin. Uygulamada zafiyet varsa sıkıntı var demektir. Neymiş 1999 depreminden sonra yapılan binalarda sorun yokmuş, bal gibi de sorun var. Çünkü ona göre demir kullanılmamış, zemin etüdü yapılmamış… İşte gördük ihmalin sonucu hüsran, gözyaşı ve acı… Gerçeklerden kaçamayız. Artık Mersin’i de deprem bölgesi olarak görmeli ve çalışmalarımızı da ona göre yapmalıyız” dedi.

TAT; “ASIL SORUN AKDENİZ VE TOROSLAR’DA”

MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat ise, “Acilen almamız gereken tedbirler var. İnşaatlar yönetmeliklere göre belki yapılıyor ama yeni yapılan binaların da yıkıldığını gördük. Türkiye aslında belli aralıklarla büyük depremler yaşayan bir ülke. Depremlerden sonra hep şunu yapacağız diyoruz ama unutuyoruz. Elimizdeki imkanlarla ve alabileceğimiz desteklerle Mersin’i acilen masaya yatırmamız lazım. Mersin belki deprem bölgesi değil ama ciddi sarsıldık. Allah korusun olası bir büyük depremde daha Mersin’de de binalar yıkılabilirdi. Herkes sorunun sadece sahilde odluğunu ifade ediyor ama asıl bizim dikkatleri iç kesimlere çekmemiz lazım. Özellikle de Akdeniz ve Toroslar’a dikkat etmemiz lazım. Şuanda Mersin’de bana göre acilen ele almamız gereken ilçelerimiz Akdeniz ve Toroslar. Elbette Yenişehir ve Mezitli’nin sahil kesimi de sıkıntılı ama asıl sorun bu ilçelerimizde. Bu bölgelerde mühendislik ve mimar yardımı almadan yapılmış binalar var. Oğlu askerden gelmiş üste bir kat çıkmış, kızı evlenmiş bir kat daha çıkmış” dedi.

“BABAYİĞİT MÜTEAHHİTLER OMUZ VERMELİ”

Bu bölgelere acil öncelik verilmesinin altını çizen Tat, “Özellikle 4 ilçe belediyeleriyle birlikte dönüşüm yapılmalı. Bu yapıları biran önce ele almalıyız. Yerel yönetimler olarak bunu yapmak zorundayız. Yenişehir ve Mezitli ilçelerine bakıldığın da özellikle GMK Bulvarında yakın yerlere yapılan bina stoklarında ciddi sorun var. Yenişehir’de Gazi ve Palmiye Mahalleler, Mezitli’de Fatih ve Viranşehir Mahalleleri sıkıntılı. Büyük endişelerimiz bulunmaktadır. Özellikle Tece’deki binalarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Buradaki birçok bina boşaltıldı. Bu şehirde para kazanan babayiğit müteahhitlerimiz var. Onların da bu işe bir omuz vermesini talep ediyoruz. Bu tarihi milat kabul ederek Mersin’deki yapı stokumuzu acilen masaya yatırmamız lazım. Akıl birliğiyle bu işi çözmeliyiz” dedi.

BAŞKAN SEÇER’LE AK PARTİLİ YERLİKAYA ARASINDA ‘TOKİ’ ATIŞMASI

AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Yerlikaya da, “Yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm konusunda TOKİ’ye yardımcı olması gerekir. Bakın bunu Akdeniz Belediyesi yaptı ve Çay, Çilek ve Barış Mahallelerinde dönüşüm başladı” dedi. Araya giren Başkan Seçer, “O bölgelerdeki dönüşümü Akdeniz Belediyesi değil, TOKİ yapıyor” dedi. Bunun üzerine AK Partili Yerlikaya, “Evet TOKİ yapıyor ama belediye ile işbirliği olmazsa bu proje yürümüyor. Bakın ben geçen dönem Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesiydim, orada belediye yönetimi ve belediye meclisi dönüşüme karşı çıktığı için o dönem kentsel dönüşüme başlayamamıştık” dedi. Bunun üzerine bir kez daha araya giren Başkan Seçer, “Peki Yenişehir ilçesine bağlı Eğriçam Mahallesi’ndeki dönüşüm projesini TOKİ neden bekletiyor?” diye sordu. Eğriçam’daki kent dönüşümün bekletilmesinin sebebinin Yenişehir Belediyesi’nin TOKİ’ye dava açması nedeniyle olduğunu iddia eden AK Partili Yerlikaya, “Orada Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, TOKİ’ye dava açmıştı ancak daha sonra bu davayı geri çekti ve şimdi oranın da önü açıldı” şeklinde konuştu.

TOPKARA; “İLÇELERDE KAT YARIŞINA GİRDİK”

MHP Meclis Üyesi Mehmet Topkara ise Büyükşehir Belediye yönetimine kentsel dönüşüm üzerinden yüklenerek, “2012 yılında kurulan Zemin İnceleme ve Araştırma Şube Müdürlüğü 2019 yılında kapanmış, Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü kapanmış, Ruhsat Şube Müdürlüğü kapanmış… Bunun yerine ne yapmışız? Proje ve Ruhsat Zemin İnceleme Laboratuvarı Araştırma Müdürlüğü’nün adını değiştirip, Nazım Planlama ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü yapmışız. Etüt Proje Daire Başkanlığı kurmuşuz. Sonra bu dairenin içini boşalttık. Oysa bunun şimdi ne kadar önemli olduğunu gördük. İlçelerde imar planları yaparken kat yarışına girdik. Gelinen noktada kat yarışlarının bize fayda getirmediğini gördük. 20. Katta, 30. Katta oturuyorum diye hava atanlar şimdi korkutan bahçede yaşıyor” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK; “CHP VE HDP KAÇAK YAPILARDAN YANA TAVIR ALIYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in “Akdeniz’deki kentsel dönüşümü Akdeniz Belediyesi değil, TOKİ yapıyor” şeklindeki sözlerine yanıt veren Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Siyaset algı üzerinden yapıldığı için sustuğunuz zaman sanki birileri hiçbir şey yapmamış gibi lanse ediliyor. Çok ilginçtir HDP’nin bundan önceki Akdeniz Belediye Başkanı ile meclis üyelerinin Çay ve Çilek Mahallelerindeki kent dönüşümle ilgili yürütmeyi durdurma için açtıkları bir dava vardı ve kazanmışlardı. Yani kentsel dönüşüme hayır deyip dava açmışlardı. Daha sonra bizim dönemimizde yapılan kentsel dönüşüm oylamasında CHP ve HDP’li meclis üyeleri hayır oyu kullandı. Daha sonra yapılan Barış Mahallesi ile ilgili oylamada ise bu sefer bu meclis üyeleri evet oyu kullandı. Göreve geldiğimden beri kaçak yapılarla mücadele ediyorum. Kaçak binaları mühürleyip şikayet ediyorum. Kaçak yapı cezalarıyla ilgili CHP’li ve HDP’li Meclis üyelerinin şerhi var. Encümende kaçak yapılardan yana olanlar belli. Yani kaçak yapılardan yana tavır alıyor bu arkadaşlar. Öte yandan kentsel dönüşüm hem belediyelerin hem de TOKİ’nin kendi başına ya da birlikte yapacağı bir proje. Bir siyasetçi olarak risk alıp bu projenin hayata geçmesinde büyük rol aldım. O insanları ikna etmeseydim kimse evini TOKİ’ye vermezdi. Perşembe günü inşallah Çay Mahallesi’ndeki evlerin anahtarlarını onlara teslim edeceğim. Bin konutu tamamlamanın gururunu yaşıyorum. Bugüne kadar yapmış olduğum tüm açıklamalarda oradaki çalışmayı TOKİ ile birlikte yaptığımızı ifade ettim. TOKİ ile birlikte yapıyoruz. Bunu hiçbir zaman tek başıma yapıyorum demedim. Ama burada riski alan ve vatandaşları ikna eden bendim. Yoksa bu proje hayal olurdu. Gelin siz de kentsel dönüşüme destek verin. Birlikte yapalım. Bakın Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar 23 defa imar affı yapılmış. Bu sadece bizim iktidarımızda olan bir durum değil. CHP’li Belediye Başkanlarına sesleniyorum; 20 yıldır Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mezitli, Yenişehir ve Akdeniz ilçe belediyelerini siz yönettiniz. Peki bu kadar kaçak yapıya neden izin verdiniz? Tarih tüm bunları kayıt altına aldı. Kimlerin kentsel dönüşüme karşı olduğunu, kimlerin encümende kaçak yapılara göz yumduğunu tarih kaydetti” dedi.   

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA