BİZİ OYALIYORLAR!


FRIT II kapsamında Mersin’de yaşayan mülteciler fonundan Avrupa Birliği hibe fonu olarak kendilerine verileceği sözü verilen paranın gelmediğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Ankara’da görkemli bir törenle Cumhurbaşkanı Yardımcısının, Sayın Çevre Bakanı’nın, Avrupa Birliği Bakanı’nın olduğu bir yüksek protokolle beraber yapılacak yatırımların sözleşmesini yaptık. Şu ana kadar bize 1 Euro dahi para gelmedi. Müşavir firma bizden bilgileri istiyor, bir türlü bilgilendirme bitmiyor, bir türlü beğendiremiyoruz, bir türlü talepler son bulmuyor. Yani bir yerde bir şey var ya Avrupa Birliği bizi oyalıyor ya İller Bankası işini çabuk yapmıyor ya da başka bir şeyler var” dedi.

 

Tarih : 15 Ocak 2022 Cumartesi 16:26

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 Yılı Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısında MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara’nın Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi’nde kanalizasyon eksikliği bulunduğunu açıklaması üzerine konuşan Başkan Seçer, Kızkalesi’nde yağmursuyu sorunlarının olmadığını, 2020 yılı içerisinde yapılan çalışmayla yağmursuyu kaynaklı temel sorunları ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, “Arıtma zaten eskiden yapılmış. Öyle bir sorunla şimdiye kadar karşılaşmadık, karşılaşacağımızı düşünmüyoruz. Orada biyolojik arıtma var diye biliyorum. Orada kanalizasyon var, daha önceki dönemde yapılmış ama şu anda ciddi bir sorun gelmiyor, kısmi sorunları da muhtelif imalatlarımızla çözüyoruz. Yapalım, yapalım ama bunun bir fizibilitesi var, bir akılcılığı, rasyonelliği olması lazım, yoksa her muhtar kendi bölgesine, mahallesine, hatta her Belediye Başkanı mümkün olsa yeni alt yapı çalışmaları yapar ama bu para işi. Erdemli’de içmesuyu rehabilitasyonu için 32 kilometrelik 25 milyon lira maliyetli bir çalışma yaptık. Kanalizasyon rehabilitasyonu için de 21 kilometre 40 milyon lira; toplam 65 milyon lira. Finansman için İlbank’a bizim başvurumuz var. Bu konuda bize yardımcı olursanız müteşekkir oluruz, o zaman olaya daha farklı bakabiliriz ama siz de takdir edersiniz ki Kızkalesi ölçeği bir noktada herhangi bir afaki bir sorun görünmez iken bizim böyle bir para ayırmamız pek mümkün görünmüyor ama sorun olduğu zaman da hemen müdahale ediyoruz, çözüyoruz” diye konuştu.

“YA AB BİZİ OYALIYOR YA İLLER BANKASI İŞİNİ ÇABUK YAPMIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile ilgili büyükelçilerle yaptığı toplantıda Türkiye’deki başta Suriyeli sığınmacıların olduğu göç sorunu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, “Dedi ki ‘Avrupa Birliği bu konuda bize çok anlamlı destek yapmıyor.  Özellikle alt yapı çalışmalarında kendi gayretlerimizle bizim çabalarımızla bazı sorunları çözme yoluna gidiyoruz.’ Bu bizi de ilgilendiren önemli bir konu. Mezitli İçmesuyu Projesi var, 3. yılına tamamlıyoruz görevin. O günden ‘3 ay içinde biter, 3 ay içinde biter’ bir türlü başlayamadık. 17 milyon 150 bin Euro. Tömük Arpaçbahşiş Erdemli’de hatta Mersin’in en büyük kanalizasyon sorunu orada yaşanıyor. Yoğun bir göç var. 15 milyon Euro. Biz kendi imkanlarımızla 13 milyon lira harcadık oranın içmesuyu problemini bitirdik. Daha çok da kısa bir sürede. Su kaynağımız Elvanlı’ydı. Bir de Akdeniz ilçesine Kazanlı, Homurlu, Toroslar bu mahallelerin ortak kanalizasyon projesi olan projenin 7 milyon Euro’luk tutarı toplam 39 milyon 150 bin Euro. 3, 4 ay önce biz gittik, Ankara’da görkemli bir törenle Cumhurbaşkanı Yardımcısının, Sayın Çevre Bakanı’nın, Avrupa Birliği Bakanı’nın olduğu bir yüksek protokolle beraber bunların sözleşmesini yaptık. Şu ana kadar bize 1 Euro dahi para gelmedi. Şimdi burada Sayın Cumhurbaşkanı’nın değerlendirme önemli bir değerlendirmedir. Bu problem kime aittir ben bilemem. İmza atıldı. Özellikle Mezitli İçmesuyu Projesi 3 yıldır tamam, bugün yarın, bugün yarın. Burada koordinatör kurum İller Bankası, parayı sağlayan Avrupa Birliği. Avrupa Birliği AFD üzerinden Fransız Kalkınma Ajansı üzerinden bunu sağlıyor. Fransız Kalkınma Ajansı ile İller Bankası arasında bir müşavir firma var. Müşavir firma bizden bilgileri istiyor, bir türlü bilgilendirme bitmiyor, bir türlü beğendiremiyoruz, bir türlü talepler son bulmuyor. Yani bir yerde bir şey var ya Avrupa Birliği bizi oyalıyor ya İller Bankası işini çabuk yapmıyor ya da başka bir şeyler var. Bunu buradan ortaya söylüyorum çünkü ben Mersin’i düşünüyorum, Mersinli sorun yaşıyor, Mersinli 400 bin Suriyeli’nin yükünü çekiyor. Bu fon FRIT II kapsamında yani Türkiye’de yaşayan mülteciler fonundan Avrupa Birliği hibe fonu ama ortada herhangi bir gelişme yok” dedi.

“LİMANLA İLGİLİ SÜREÇ SÜRÜYOR”

Mersin Limanı’nın hukuki süreciyle ilgili bazı değerlendirmeler yapan bir Meclis üyesine yanıt veren Başkan Seçer, “Hukuki süreç devam ediyor. Biz tabii ki hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Türkiye’de güçlü bir hukuk sistemi olduğunu düşünüyoruz ve canı gönülden inanıyoruz. Burada hukukun üstünlüğü var, üstünlerin hukuku yok Türkiye’de. Buna da çok canı gönülden inanıyoruz ve bu şehre herkesten çok bu Meclisin sahip çıkma gerekliliğine de inanıyoruz. Çünkü biz burada 2 milyon Mersinlinin iradesini temsil ediyoruz. Onların sözcüsüyüz. Mersinliler de eminim ki şunu söylüyordur; ‘Meclis, Mersin’e sahip çıkmak zorundadır.’ Atatürk’ün dediği gibi; ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız.’ Buraya kadar tamam. Ünzile Hanım hukukçudur. Hukukçu kimliğiyle CHP grup sözcüsü olarak inanıyorum burada CHP dışında; HDP var, İYİ Parti var bağımsız Meclis üyemiz var. Onların da duygularına tercüman olacak şekilde hukuki olarak bu bilirkişi raporunu açıkladı. Niye burayı örnek verdim? Çünkü biz daha önce burada bir Meclis kararı alalım, dedik. Cumhur İttifakı üyeleri bizim gibi düşünmediği için, farklı düşündüğünüzü düşünerek, Ünzile Hanım’ın bu açıklamalarını bu gruba mal ettim. Şimdi burada hukuki olarak ilgimi çeken açıklamanızda, müdahil olarak katılan taraf ilgili firma, bizim davacı olduğumuz Çevre Bakanlığı’nın eğer istiyorsa yapması gereken işi yapıyor. Oysa ortada bilimsel bir rapor var. Firma, ben de inceledim, yaptırdığı bu çalışmada ki bir üniversitenin döner sermayesine para ödenerek bu yapılıyor. Olayın ekonomik boyutunu, kendisi ile ilgili olan ekonomik boyutunu analiz ettiriyor.”

“PARA İÇİN MERSİN’İ SATACAK HALİMİZ YOK”

Başkan Seçer, süreci takip ettiklerini belirterek, “Para diye, ekonomi diye Mersin’i satacak, pazarlayacak halimiz yok. Böyle bir düşüncemizin olabileceğini kimse düşünmesin. Bizim için vatan, memleket her şeyden kutsal kavramlar. Paradan çok çok öte, makamdan çok çok öte kutsal kavramlar. Burada tabii ki biz takip ediyoruz. Mersin halkı takip edecektir. Her şey hukukun içerisinde kalmak zorundadır” dedi. 2007 yılında Mersin limanının 36 yıllığına özelleştirildiğini anımsatan Seçer, şöyle devam etti: “2007 yılında Türkiye’yi yöneten iktidar bu kapsamda, özelleştirme kapsamında, 36 yıllık kiradan kaynaklı rantı Türkiye Cumhuriyeti’nin kasasına aldı ve tüketti. Şöyle düşünün; evinizi kiraya vermişsiniz 10 yıllığına, 5 yıl geçmiş. Kiracıyı çağırıyorsunuz. Neden çağırıyorsunuz? Paraya ihtiyacınız var. Eee 10 yıl almışsınız, tüketmişsiniz. Biz bunu 15 yıl yapalım. O artı 5 yılın kirasını bana tekrar verin. Bunu niye yaparsın ev sahibi olarak? Paraya ihtiyacın olduğu zaman yaparsın? Peki kiracın bunu nasıl kabul eder? Çok cazip şartlarda verirsen kabul eder. Yoksa der ki; ‘benim daha 5 yılım var, hele dur bakalım 5 yıla kim öle kim kala, Allah kerim’ der. Ama şimdi burada… Eğer 2043 yılına kadar olan kiralama süresini, ben Mersin limanını değerlendiriyorum. Bu Türkiye’ye sari bir Meclisten yasa çıktı. Ben milletvekili değilim. Orada olsam Türkiye’ye sari konuşurdum. Ama kendi kentimdeki limanla ilgili de gelişme budur. Yani 2043 yılına kadar olan kiralama süresi 2056 yılına kadar Mersin’de uzatılmıştır. Yani bir 13 yıl daha. Kim o tarihlerde yaşayacak, yaşamayacak bilemiyoruz ama çocuklarımızın geleceği kiraya verilmiştir. Ben olaya böyle bakarım ve buna da şiddetle karşı olduğumu ifade etmek isterim. Evet, ilk hazırlanan bilirkişi raporu bilimseldi ama bence de filmsel raporlar da hazırlanabiliyor. Mersin halkına da‘bu filmi izleyin’ diyenler yanılıyorlar. Biz film falan izlemiyoruz ama Mersin’de gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

MECLİSTE OTOGAR TARTIŞMASI

Öte yandan meclis toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu arasından otogar tartışması yaşandı. Erdemli’ye otogar yapma işinin Büyükşehir’e ait olduğunu ancak Büyükşehir’in bu projeyi bir türlü yapmadığını iddia eden Başkan Tollu, Seçer’i suçladı ve ilçe halkının Seçer’den şikayetçi olduğunu iddia etti. Başkan Tollu’nun açıklamalarına tepki gösteren Başkan Seçer, “Erdemli Belediyesi ile sürekli görüşmelerimiz oluyor. Biz ‘otogar yapmayalım’ demedik. Buraya yapılacak otogar butik bir otogar. Bizim için maliyeti bizi yoracak, çok düşündürecek bir maliyet değil ama bizim sorunumuz yer sorunu. Her yerde de olmuyor, dağın başına otogar yapamazsınız. Lokasyonu iyi seçmeniz lazım. Olması gereken noktalarda yerimiz yok. Kimin var? Erdemli Belediyesi’nin var. Bizim problemli olduğumuz bir yer var. Dava sonucunu bekledik, dava sonucu Erdemli Belediyesi’nin lehine sonuçlandı. Kocahasanlı 9 dönümlük yer, orada biliyorsunuz Kocahasanlı Hali de var. Dedik ki ifraz yapalım. Erdemli Belediyesi bunu kabul etmedi. Erdemli Belediyesi’nin Kocahasanlı’da olduğu gibi yine Alata’da bir yeri var. Biz bunu da talep ettik. Bize ‘bedeli karşılığı verebiliriz’ dendi ve şu anda da biz 4 bin 900 metrekarelik Kocahasanlı’da bulunan Hazine arazisi için Aralık’ın 2’sinde Bakanlık’a bir talepte bulunduk. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ‘Bunu bize tahsis edin. Biz buraya hemen otogar yapalım’ dedik. Otogar hikâyesi bundan ibarettir. Yani biz ‘yapmayalım’ demiyoruz. Ya Kocahasanlı’daki araziyi ifraz edelim ya bize tahsis yapsın Erdemli Belediyesi biz yapalım, şu anda bizim görev alanımız içerisinde ya da Alata’daki yer konusunda bize yardımcı olsun. Yani yer temininde bize yardımcı olan olursa bu Milli Emlak’tır, belediyedir hemen yarın biz yapmaya hazırız, buradan da tüm Erdemlili hemşehrilerime duyurmak istiyorum” dedi.

“DANANIN ALTINDAN BUZAĞI ARANIYORSA BU İŞLER ÇÖZÜLMEZ”

 

Başkan Seçer, konuyla ilgili önceki dönemde belediyelerin mahkemelik olduklarını anlatarak, şöyle devam etti: “Daha önceki Büyükşehir Belediyesi ile Erdemli Belediyesi aynı partiye mensup iki belediye. Birbiriyle mahkemeleşmiş. Gelmiş bizim dönemimize mahkeme sonuçlanmış, biz bu ara Erdemli Belediyesi ile görüşüyoruz, biz de sonuç almaya çalışıyoruz ve Erdemli Belediyesi lehine karar vermiş. Burada bizim de yerimiz var. ‘Burada ifraz yapalım’ dedik. Biz bir an önce buraya bir çalışma yapalım. Cephe tartışması çıktı. Burası bizim olsun, burası sizin olsun. Ufak şeylerde eğer dananın altından buzağı aranıyorsa bu işler çözülmez. İfraz istenmiş. E peki bizim bu ifrazda ön tarafı istememizden doğal bir şey olabilir mi? Çünkü otogar yolun kenarında olmayacak mı? Şimdi bu kadar ufak şeylerin peşinde olan bir anlayışla bizim anlaşmamız zaten mümkün değil. ‘Verin parasını alın’ diyorlar. Tamam o bizde rezerv dursun şimdi. Alata’da da böyle bir tartışma olmuş, yine bizden bedel ödenmiş. Siz ilçe belediyesisiniz, ilçe belediye başkanısınız. Orada siz söylüyorsunuz. Bak ne güzel. Diyorsunuz ki; ‘Ey Büyükşehir’, sizin jargonunuzla konuşuyorum. ‘Ey Büyükşehir!’ ‘Buyurun Erdemli Belediyesi’. ‘Ya bu otogar sorununu çöz, ya bize ver, biz çözeceğiz. Şimdi bu mantıklı bir yaklaşım değil. Bu doğru bir yaklaşım da değil. Siz çok samimiyseniz, ya kardeşim bu görev sana ait. Bu da kamunun malı, bu da kamunun malı. Sayın Başkan diyor ki ‘babamın malı değil’. Yapacağım otogar zaten babamın malı olmayacak, benim olmayacak, kamunun olacak. Gelin orada ifraz yapalım, hemen oradan bize uygun kaç metrekare ise verin, başlayalım Başkan. Sen para istiyorsun, şimdi de sürekli para, sürekli para. Biz verelim, yani çok zorda kalırsak şimdi Milli Emlak'tan istedik. Yani devletin bütün kurumlarının kapısı bu belediyeye kapalı olacak. Ya bu da adalet değil ki. Milli Emlak’a gönderdik, bekleyelim. O da göndermezse yok kardeşim vermiyoruz derse milletin parasıyla gidip arazi satın alacağız. Şimdi işin net şekli budur. Yani bu yazının bence hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Çünkü samimi değil. Biz sizle konuştuk, başkanlar düzeyinde konuştuk ve gündeme getiren yine siz oldunuz, ben olmadım. Ama bunu da benim cevaplama hakkım var. Konu bundan ibarettir.”

“KİMSE BİZE ‘EY BÜYÜKŞEHİR, YAPIYORSAN YAP!’ DİYEMEZ”

Erdemli’ye yapılacak otogarın programlarında olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Herkes para istiyor benden. Para ver; para veren yok. Yardımcı ol; yardımcı olan yok. Ama halk da duysun. Ben ‘otogar yapmam’ dedim mi, demedim. Diyorum ki programımda var benim. Onu yapacak. Size de sordum nasıl olsun, fikir sordum ama yer konusunda bu kadar imtina edilmez ya, bu kadar olmaz yani. Bir olay daha anlatayım Erdemli ile ilgili, yeri gelmişken. Biz orada bir hal inşaatı sürdürüyoruz 30 milyonun üzerinde. Orada 15 bin metrekare ilçe belediyesinin yeri vardı. Baktık ki, inşaat yarım kalmış, problem çözülsün diye ben 15 bin metrekareyi parasını verip almak zorunda kaldım. ‘Tamam’ dedim. Arkadaşlar çalışmaya başladı. Değer tespiti yapacaklar. Kaç paraysa yasal olarak götüreceğiz, yatıracağız, tapuyu üzerimize devralacağız. Hukuk İşleri dedi ki; ‘biz inceledik geriden gelen evrakları, zaten falan, falan, falan nedenlerden dolayı burası bize ait’ ve bize vermek zorunda kaldılar. Yani ben halin inşaatını başlatma çabasını 15 dönüm şu anda üzerine hal yapılıyor, yeri almayı kabul ettim, Allah'tan Hukuk İşleri imdadıma yetişti, zaten burası bizim diye. Yani görünen, bizim Emlak İstimlak’ta ilçe belediyesine ait ama daha sonra bu herhalde Büyükşehir Yasası’ndan sonra alımlar da, verimler de unutulmuş orada. Arkadaşlar, böyle olaylar yaşıyoruz ve şimdi aynı halin satışına yine engel olan aynı düşünce. Yani bir taraftan diyor ki 15 dönümü benden parayla satın al, arsanın problemi çözülüyor. Şimdi yapacağım diyorum bari yasal hakkım % 50’sini satayım, hayır diyor onu da satamazsın. Bunun adalet neresinde? Bunun hakkaniyet neresinde? Biri bana çıksın söylesin arkadaşlar. Herkes benden para isteyecek, devletin malına para isteyecek, Milli Emlak bana tahsis yapmayacak, ilçe belediyeleri benden para isteyecek. Halk benden yol isteyecek, otogar isteyecek, otopark isteyecek. Ben nasıl yapacağım yani? Kimse bize ‘Ey Büyükşehir, yapıyorsan yap!’ diyemez. Biz görevimizi yaparız. Bu cümle de hoş kaçmadı. Bize kimse ‘Ey!’ diyemez bir kere. Ben Büyükşehir’im. Bana ‘Ey!’ diyemezsiniz. Ben size ‘Ey Erdemli Belediyesi’ demiyorum.”

“ERDEMLİ, TARİHİNDE GÖRMEDİĞİ HİZMETLERİ BİZDEN ALIYOR”

Kanalizasyon konusundaki eleştirilere de yanıt veren Başkan Seçer, “Çözüyoruz. Erdemli, tarihinde görmediği hizmetleri bizden alıyor. Halk orada. Sokağa çıkarsan halk sana söyler. Vallahi ben Erdemli'ye gittiğim zaman rahat rahat dolaşıyorum. Demek ki hizmet yapıyorum. Hangi köye istiyorsanız gidelim” dedi. Sorumluluk alanlarında olan noktalarda görevden kaçmadıklarını, Erdemli’ye butik bir otogar yapmak istediklerini dile getiren Seçer, “Böyle devasa, abuk sabuk bir otogar da değil. Şöyle güzel, yeni nesil bir mimariyle, düzgün bir çizimle bir otogar yapılacak. Biz bunu hemen yaparız” ifadelerini kullandı. Seçer, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’ya, “Bu araziyi bize veriyor musunuz halkın huzurunda? İfraz yapıyor musunuz, bir söz verin bize. Tamam mı Başkan ifraz edelim mi orayı?” dedi. Başkan Tollu ise “Belediye Meclisi’nden alınan karar arsanın değiş tokuşu konusunda” cevabını verdi. Seçer de bunun üzerine; “Belediye Meclis kararı kutsal metin mi? Bir daha karar al. Sayın Topkara destekler eminim ki. Diğer Meclis üyelerimiz, Erdemli Meclis üyelerimiz” dedi. Başkan Seçer, konuşmasına şöyle devam etti: “Tamam biz başımızın çaresine bakacağız. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, öyle görünüyor. Ben de Erdemli halkına buradan sesleniyorum. Otogar yapmak istiyoruz, çok ivedi yapmak istiyoruz. Yer sorunu yaşıyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi Erdemli Belediye Başkanı ‘Meclis kararı aldım’ diyor. ‘Bedeli karşılığı bunu size verebilirim ya da takas yapabilirim' diyor. Bu bir yoldur. Parayı veren herkese zaten satılır burası. Biz de diyoruz ki ‘Kocahasanlı Hali’nde mahkeme bitti, hukuki engel yok, bunları ayıralım.’ Daha Türkçe konuşalım; ifraz yapalım, ayıralım. Bizim yerimiz belli olsun. Sizin yeriniz belli olsun. Bizim yerimiz belli olurken de anayol kenarını verin ki, otogar yapıyoruz netice itibariyle. D-400’ün kenarı olması lazım. Orada sıkıntı çıkartıyor belediye. Bu şekilde bizim anlaşmamız mümkün değil. Biraz daha sabır bekliyoruz. Aralık’ın başında Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne yazımızı yazdık. Orada uygun gördüğümüz 6 dönümlük sanıyorum bir yerimiz var. 4 bin 900 metrekare yer var. Oranın sonucunu bekleyeceğiz, ona göre hareket edeceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA