Adem GÜNEŞ
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Kanal 33 TV’de Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programının konuğu oldu. Programda Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'deki Model Fabrika projesini değerlendiren Kızıltan, "MTOSB’nin kuruluşunda da MTSO vardı. Bu hale gelmesinde katkısı oldu. Ahmet Uyar başlangıcı yapan ağabeylerimizdendi. Sonraki yöneticiler Kadri Şaman olsun Şerafettin Aşut olsun büyük hizmetler verdi. Sonra görevi devralan Sabri Tekli kardeşimiz ve yönetim kurullarında yer alan arkadaşlarımızın hepsi OSB’leri nasıl geliştiririz, teknolojiyi buralara nasıl entegre ederiz diye düşündü. Eğer kafanızın arkasında başka şeyler yoksa, yürütmekte olduğunuz göreve odaklanmışsanız görevinizi iyi yaparsınız. Mesela ben MTSO’nun başındayım. Fatih Alkar bir konuda çok mükemmel yetişmişse onunla diyalog kurmaktan hiç çekinmem, görev almasından çekinmem ve böyle insanların özgürce çalışmasına izin verir, teşvik ederiz" ifadelerini kullandı.
"MTSO OLMADAN HİÇBİR ŞEY OLMUYOR"
"Biz sistemi kuruyoruz projeler hazırlanıyor destek veriyor ve yönetime teslim ediyoruz. İzliyoruz iyi gidiyorsa özgürce çalışmalarına müsaade ediyoruz. O benim önüme geçip benden daha önde olacak, ayağımı kaydıracak diye düşünürsek herkesle kavga ederiz. Özgürce çalışsın gerekiyorsa benim boyumu aşıp daha ilerilere gitsin" şeklinde konuşan Kızıltan, "MTSO olmadan hiçbir şey olmuyor. OSB’lerin kuruluşunda bir ticaret ve sanayi odası mutlaka o proje içinde olmalı. Ülkemizin gelişmesi lazım. Yörelerimizin gelişmesi lazım. Bir süre önce Erdemli Belediye Başkanımız Mükerrem Tollu beni aramıştı. Erdemli’de bir OSB kuracağız dedi. MTSO bizimle ortak olur mu diye sordu. Hiç düşünmeden tabii ki oluruz Sayın Başkanım dedim ve çok mutlu oldu. Peki, kaç pay alırsınız dedi? 2 pay alırız dedim. Ardından Anamur aradı, onlara da aynı şekilde yaklaştım çünkü ticaret ve sanayi odalarının amacı bu. Diyeceksiniz Erdemli’de Anamur’da Ticaret ve Sanayi Odası yok mu? Evet, var ama imkanları bizim gibi değil. Oralarda kurulan OSB’ler tüm kente hizmet verecek. Şehir dışından Konya’dan, Karaman’dan talepler oluyor. Biz sanayi ve teknolojinin gelişmesi için taşın altına elimizi koyuyoruz. Model Fabrikaya gelince, defalarca anlattık. Model fabrika sanayicinin üretim sistemlerinin geliştirilmesi, verimliliğinin artırılmasına dayalı eğitim veren bir kurum. Orada bir şey üretirken o üretimdeki aksaklıkları, iyileştirmeleri gözlemleyerek geliştirmeye yardımcı olacak. Üretimde çalışan insanların ya da yöneticilerin felsefesini verimlilik üzerine değiştirmeye yardımcı olacak. Ayrı bir kuruluş daha yaptık. MTSO; ticaret ve sanayinin bir arada olduğu bir Oda. Bazı illerde birbirinden ayrılar. Oralarda çok sayıda sanayi firmaları olduğu için ayrılmışlar. Biz odamızdaki sanayi birimini bir sanayi odası şeklinde hizmet verecek duruma getirdik" dedi.
"GENÇ FİKİRLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Bir birim daha kurduklarını ifade eden Kızıltan, "MTOSB’deki model fabrikanın bir başka versiyonu Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi. Kısa süre sonra basını davet edip tanıtacağız. Dün genç bir öğrenciyi davet ettim. Yılın çırağı seçilen Eren isimli bir genç öğrenci kardeşimiz. Çıraklık eğitim merkezinde eğitim alıyor ve bir imalathanede staj görüyor. Bilgisayarlı makineler konusunda çalışıyor. O konuda da Ahilik Haftasında Mersin’de yılın çırağı seçildi. Sayın Belediye Başkanımız Vahap Seçer’i Ahilik Haftası dolayısıyla ziyaretimiz sırasında tanıştım ve çıkarken beni ziyaret etmesi için davet etmiştim. 3-4 gün sonra instagramdan bana yazmış randevu istedi ben de ertesi gün gelmesini söyledim. Babası ile birlikte geldi anlattı. Önce bilgisayar ortamında bir makine parçasının çizimini yapıyorum sonra 3 boyutlu hale getirip CNC tezgahlarda parçanın işlenmesi için kodlamasını yapıyorum ve CNC makineye programı yüklüyorum. Ona göre parçayı işliyor dedi. İşte bizim Atölye 1886 bu öğrencinin kullanabileceği bir alan. Bir öğrenci burada gelip her türlü fikrini hayata geçirebilecek" diye konuştu.
"ORTADOĞU'DAN MERSİN'E BÜYÜK İLGİ VAR"
Arap ülkeleriyle ticari ilişkileri daha da geliştirmek istediklerinin altını çizen MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, "İstanbul’da Umman’a yönelik fuar düzenleyeceğiz ve bir ekonomik işbirliği zirvesi düzenleyeceğiz dediler. Ben önce İzmir olunca bir de Mersin’den ayrılınca tedbirli davranmak istedim ama sonra araştırıp baktım ki güzel işler yapıyorlar, gittim. İstanbul’da büyük bir otelde gıda makineleri üzerine bir fuar yapmışlar. Yüzlerce firmamız vardı ve orada da o kadar çeşitli makine imalatı yapan firmamızı gördüm ki, Mersin’den 5 firmamız katılmıştı. Onların katılım belgelerini de verdim. Adana’dan firmalar vardı, gidip Adana’da söyleyeceğiz, MTSO Başkanı gelip gidiyor, firmalarının yanında duruyor, bizim başkanlarımız da gelsin diye söyleyeceğiz dediler. Harika bir ortam vardı. Bir panelde ben de konuşmacı oldum ve Mersin’in imkanlarını tanıttım. Dünyada artık böyle bir şey var. Kimse gelip malınızı burada satın demiyor. Diyorlar ki mesela Umman, biz OSB’ler kurmak istiyoruz. Yabancı yatırımcılar Türkiye’deki üretimin çok kaliteli olduğunu söylediler ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını söylediler. Biz kendi imkanlarımızı anlattık. Avrupalılar Çinliler gibi know-how’ımızı satmayız, sizinle el ele çalışırız, alıp gitmeyiz dedik. Sizin yatırımınız da bizim yatırımımız da karşılıklı kazanç olacaktır dedik. Filistin’den Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı vardı beni dikkatle izliyordu. Konuşurken gözüm takıldı. Panel bitti ara oldu bir baktım yanıma geldi. Filistin olarak Türkiye’de 5 oda ile kardeş oda olmak istediğini söyledi. İzmir, Kayseri, Bursa, Ankara ve Mersin’i seçtik diye anlattı. Neden Mersin’i seçtiğini sorduğumda Mersin’in Ortadoğu’da ışık saçan bir şehir olduğunu söyledi. Bize yazı yazmışlar ve süreci başlattık. Arada çay kahve içiyoruz ben konuşurken o kadar dikkatli dinlemişler ki gelip Mr. Ayhan diyor ve fotoğraf çektirmek istiyorlardı. Yoğun ilgi vardı. Pandemide fiziki toplantılar durmuştu şimdi yavaş yavaş açılıyor. Ortadoğu’dan Türkiye’ye o kadar büyük ilgi var ki ama siyasetçiler bir türlü bu işi başaramıyor. İş insanları çok daha kolay ilişki kuruyoruz. Diplomatlardan daha etkili oluyoruz" şeklinde konuştu.
"DENİZ TİCARETİ HAREKETLENECEKTİR"
İhalesi yapılan Çeşmeli – Kızkalesi Yol ihalesi ve Taşucu Limanı ihalesini de değerlendiren Kızıltan, "Taşucu Limanı ne yazık ki uzun süredir atıl. Denizcilik İşletmeleri işletiyordu ama atıl diye değerlendirilebilir. Birkaç kez ihaleye çıkıldı talipli olmamıştı. Mersin’den bazı lojistikle uğraşan arkadaşlarımız, biz de ihaleye girmeyi düşündük. Bazı arkadaşlar gelip ortak girişim yapıp alalım dedi ama bu çok geniş boyutlu bir işti. Civarımızdaki odalarla da temas edelim dedik onların fikri nedir diye. Önce Mersin Deniz Ticaret Oda sı ile görüştük çok fizibl bulmadılar. Adana ilgilenmedi. Konya Karaman biraz ilgilendi ama sonra onlar da bu işin olmayacağını söylediler. Sonuçta ihalesi yapıldı 4 firma girdi ve biri Mersin’den yakın tanıdığımız Ceynak. Sayın Ali Avcı’nın sahip olduğu şirketimiz. Serbest Bölgeyi, Samsun Limanı’nı işleten deneyimli bir grup. Bu firma ihalede en uygun teklifi verdi. İhale sürecinin onaylanması 2 aya yakın sürer. Sonuçta yine Mersin’de kaldı. Mersinli bir yatırımcımız aldı. Mersin olarak mutluyuz. Deniz ticareti orada hareketlenecektir. Çeşmeli yol ihalesi de yapıldı. Bir firma almış. Bu tartışılabilir ama güçlü işi yürütebilecek bir firma. Alış şartları ve geçiş garantisi konusunda çeşitli söylemler var. O yolun ihalesinin bugün yapılması, limanın ihalesinin birkaç gün önce yapılması anlamlı çünkü o otoyol yapılmadan o limanın işletilmesi mümkün değil. Umuyorum otoyol kısa sürede yapılır hem turizm anlamında hem lojistik anlamında otoyol Mersin’in batı bölgesine büyük imkanlar getirecektir.
"ESNAF MAĞDUR EDİLMEMELİ"
Çarşı esnafı ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki parkomat gerginliğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kızıltan, "Çarşının canlanması için en önemli unsur otopark sorununun çözülmesinde. Büyükşehir Belediyesi bir katlı otopark yapıyor ve sorunun çözüleceği düşünülüyor. 5-6 aya otoparkın tamamlanması düşünülüyor. Esnaf aracını işyerinin önüne park ediyor. Müşteri geliyor park edecek yer yok ve AVM’lere gidiyor. Esnafın da buna bir çözüm sağlaması lazım. Görev yapan parkomat memurlarıyla araç sahipleri arasında da tartışmalar çıkmış. Bir takım olumsuzluklar da var. Büyükşehir bürokratları bunarı da göz önünde tutuyor. Oturup bu işi kesin çözüme bağlamak gerekiyor. Kapalı otopark yapılacak o belli. Girişler nasıl olacak? Belediye personeli ücretsiz girince burası dolacak. Bunları düşünmek lazım. Esnafı mağdur etmemek gerekiyor" dedi. Mersin'de artan kira fiyatlarına da değinen Kızıltan, "Mersin kira artışında ilk sırada, kömür fiyatları yükseldi. Elektrik, enerji maliyetleri arttı. Cumhurbaşkanımız da bu bir zulümdür gibi açıklaması var. Pahalılık var yıllardır esnaf örgütleri olsun, odalar olsun, STK’lar olsun hep anlatıldı, konuşulunca kızıldı. Bunlara kulak verilip plan yapılsa böyle olmazdı. Biz konuştuk, konuşunca muhalefet yapıyor denilip bize kızdılar. Birçok insan konuşup anlatamadı. Oysa birileri konuşuyorsa kulak verip niye söylüyor diye dinlemek lazım. Sorunu çözmek kolay. Her gün Mersin Hal’inde bir komisyon fiyatları belirleyip Büyükşehir Belediyesi de bu fiyatları yayınlıyor. Mersin Hal’inde 2 lira olan bir domates Ankara’da 10 lira. Sorunca, ben halden almadım bir firmadan aldım diyor. Bunu takip edeceksin. Arada paravan şirketler var. Devlet bunu çok çabuk çözer. Aynı şekilde dövizdeki artışın sebebini bulmak da kolay. Çok yüksek miktarda alım yapılınca fiyat artar. Bu alımı kim alım yapmış tek tuşla bulabilirsin. Çok yüksek fiyatla satılınca fiyat düşer kolay bulunur. Bulmak istenirse bulunur" dedi.