CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, her ay yapılan doğal gaz zamlarını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının büyük bir kısmının Rus Devleti enerji şirketi olan Gazprom’dan aldığını ifade eden CHP Mersin Milletvekii Ali Mahir Başarır, “Gazprom 2019 yılında bin metreküp doğal gaz fiyatlarında 36 Dolar indirim yapmasına rağmen ne yazık ki bu indirim halkımızın faturalarına yansımamıştır. Aksine doğal gaza zam üstüne zam yapılmıştır. Önergemizde bu sorunun yanıtı ile birlikte 2018-2019 ve 2020 yılları için Gazprom’dan doğal gazın bin metreküpünün kaç TL’ye alındığı yanıtını da aradık. Daha önce vermiş olduğum bir soru önergesindeki soruya verilen yanıtta olduğu gibi yine Sayın Bakan ‘Ticari Sır’ deyip işin içinden sıyrılmaz umarım” dedi.
"DOĞAL GAZIN 1 METREKÜPÜNE YÜZDE 34,7 ZAM YAPILDI"
CHP Başarır, yazılı soru önergesinde; “Halkımız 2021 yılının ilk gününde her alanda yapılan zamlarla uyandı. Doğal gaz da yapılan bu zamlardan nasibini almıştır. Doğal gaza yapılan zamlar bu soğuk kış günlerinde özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın belini iyice bükmüştür. 2020 yılının ilk 9 ayında 590 bin ailenin doğal gazı borcundan dolayı kesilmiştir. Türkiye doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya’dan almaktadır. Sadece 2019 yılında satın alınan doğal gazın %33,6’sını Rus Devlet enerji şirketi Gazprom Export’tan almıştır. Gazprom, bin metreküp doğalgazın fiyatını 2018 yılına göre 2019 yılında 36 dolar geriletmesine rağmen ülkemizde doğalgaz zamları hız kesmemiştir. 2020 ve 2021 yıllarında da doğal gaza zamlar yapılmıştır. Sadece 2020 yılında doğal gazın 1 metreküpüne yüzde 34,7 zam yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
"KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL"
Ayrıca birçok üründe olduğu gibi doğalgaz faturalarına da özel tüketim vergisi (ÖTV) eklenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Doğal gaz bir lüks tüketim ürünü değildir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi: Ülkemizdeki doğal gaz ihtiyacının büyük kısmını satın aldığımız Rus devleti enerji şirketi Gazprom, 2019 yılında doğal gazın bin metreküpünde 36 dolarlık indirim sağlarken ülkemizde doğalgaz fiyatında hangi gerekçelerle indirim sağlanmamıştır? Türkiye 2018, 2019 ve 2020 yılları için Gazprom’dan doğal gazın bin metreküpünü kaç TL’ye almıştır? Enerji bakımından Rusya’ya önemli ölçüde bağlıyken, bir de bunun üzerine yüzde yüz Rusların sahibi olduğu Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek olan elektriğin kilovatsaati 12.35 Cent gibi devasa bir rakamla Ruslardan satın almamız ne derecede doğru bir stratejidir? Enerji yönünden Ruslara karşı bu kadar yüksek oranda bağlı olmamız ülkemizin geleceği bakımından bir tehlike arz etmez mi?"