image

Okunma : 273  Tarih : 21.02.2024  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

LANGEN’DE ÖLMEK

Tarsus’un ilk kardeş kentlerinden birisidir Almayanın Langen kenti. Kendisi de Tarsuslu olan gazeteci yazar, şair Mehmet Canbolat, yıllarını Almanya’da geçirmiş bir hemşehrimiz.

Bundan 33 yıl evvel Almanya'nın Langen şehrinin Tarsus ile  'kardeş kent' olmasının temelini atmıştır. Dönemin Tarsus  belediye başkanı Bedrettin Sarpkaya ile Almanya  Langen arasında 1991 yılında başlayan kardeş şehir uygulamasının öncüsü olmuştur gazeteci abimiz Mehmet Canbolat.

Bu kardeşlik öyle lafta kalmamış, iki ülkenin dost insanları ve belediye başkanları 33 yıldır birbirleriyle kardeşlik bağı kurmuş, birbirlerini ziyaret etmişler, birbirlerinin kültürlerine destek olmuşlardı. Tarsus’ta Toros mevkiinde ki bulvara Langen Bulvarı adı verilmiş, orada  birde dostluk anıtı inşaa edilmiştir.

Langenli kardeşlerimiz ve belediye başkanı  ise Langen’de Tarsus’A özgü eserlerin maketlerini yaptırmışlardır. Mesela Kleopatra kapısı bunlardan biridir. Zaman zaman Tarsus'tan bir heyet Almanya'daki kutlamalara katılmıştır. Yine Langen'in belediye başkanları ve davetlilerde zaman zaman kentimize gelmişler, burada ağırlanmışlardır.

Bu ziyaretler gerçekleştirilirken  Fransa, İngiltere ve Hollanda'daki kardeş şehirlerinin yetkilileri ile Tarsus Belediyesi adına Belediye Meclis üyeleri, Türk Alman Dostluk Derneği Tarsus Başkan Vekili Fuat Togo ve Belediye Basın Müşaviri Ersoy Yalçın da  heyeterde yer almıştır.

Dönemin Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt, Tarsus ile  yıllardır süregelen dostluk ve işbirliği sürecinde toplumun farklı katmanlarından yurttaşların katılımıyla sayısız projenin geliştiğini söylerken Tarsus heyeti adına konuşan Belediye Meclis üyesi Mehmet Yıldız da "Tarsus ve Langen arasındaki dostluğu iki vücutta tek bir ruh olarak görüyoruz" demişti.

Tarsus heyeti, 25. yıl kutlamalarında Langen Belediye Başkanı Gebhardt'a 25'nci yıl anısına özgün ipek işlemeli bir dostluk flaması armağan etmişti.Etkinlikler kapsamında Tarsuslu genç yetenek opera sanatçısı İbrahim Altıparmak ile Langenli piyanist Wolfgang Schneider birlikte sahne almış, dostluğumuzu pekiştirmişti.

 Bir diğer kutlama ise Langen'deki Tarsus Parkı ve önünde inşa edilen 'Langen - Kleopatra Dostluk Kapısı' önünde gerçekleştirilmişti.

xx

Tabu bu arada 1991 yılından günümüze süregelen zaman zarfında birçok belediye başkanı değişti. Langen’in belediye başkanları da, Tarsus’un belediye başkanları da değişti zamanla. Ama iki ülke ve iki şehir arasındaki kardeşlik bağı değişmedi, daha da güçlendi.

Bu kardeşlik bağının güçlenmesinde en büyük katkıyı Tarsuslu gazeteci yazar ve şair abimiz Mehmet Canbolat yapmıştır. Öyle ki, Mehmet Canbolat, Almanya’da Türkçe ve Almanca olarak Topum 24 adında bir gazete de çıkarmış, veb sayfası kurmuş ve dostlumuzun pekiştirilerek gelişmesine katkı sunmaya devam etmiştir.

Tarsus ile Almanya'nın Langen şehri arasında 26 Nisan 1991'de başlayan kardeş kent projesinin 33. yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığımız bugünlerde Almanya’dan gelen acı haber hepimizi derinden üzdü.

Tarsus-Langen şehirlerinin kardeşlik mimarı olan Gazeteci Mehmet Canbolat takvimler 11 Şubat 2024’ü gösterirken hayata gözlerini yumdu. Bir süredir rahatsızlık çektiği bilinen Canbolat’ın ani kaybı, hem Almanya’daki ailesi ve dostlarını, hem de Tarsus’taki akraba ve dostlarını çok üzdü.

Tarsus Belediye başkanı Dr. Haluk Bozdoğan acı kaybımız konusunda düşüncelerini paylaşırken  “Ülkemizin ve kentimizin Almanya ile olan ilişkileri hususunda uzun yıllardır fahri elçilik yapan, gazetecilik ve diplomatik ilişkiler noktasındaki üstün gayretleri, Tarsus sevdasını uluslararası her platformda ortaya koyarak her şeyden üstte ve önde tutması, Tarsus'un uluslararası düzeyde markalaşmasını sağlamadaki tüm gayretleri için, bugün yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrendiğim Sayın Mehmet Canbolat'a; tüm hemşehrilerim adına teşekkürlerimi sunarım.Allah rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin, sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyorum.” dedi.

Canbolat’ın yaptığı çalışmalar, kardeşlik adına sunduğu katkılar unutulmayacaktır.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA