Başkan Yıldız; “Biraz da halkı düşünelim”


Toroslar ilçesine bağlı Hamzabeyli Mahallesi’nde kurulması planlanan Taş Ocağı için Mersin Çevre Platformu Üyeleri ile mahalle sakinlerinin düzenlediği protesto eylemine katılan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mahalle sakinlerine destek vererek, tarımsal üretim ve yaşam alanlarına dokunulmamasını istedi. Bölgeden Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin denizi doldurma projesi kapsamında limanı doldurmak için taş götüreceğini ifade eden Başkan Yıldız, “Bu köydeki şu daracık yoldan her gün 2 bin kamyonun Toroslar ilçesinin göbeğinden Akdeniz’e geçerek limana ulaşması düşünülüyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bunların hiçbiri hesap edilmeden sadece sermayesinin yüzde 90’ı yabancılara ait olan yani bir delikli kuruşu bile kalmayan liman işletmecisini karına kar katmak için böyle işler yapıyoruz. Biraz da halkı düşünelim” dedi.

 

Tarih : 25 Nisan 2024 Perşembe 16:46

Necdet TAŞ

Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Hamzabeyli Mahallesi’nde halk, 4  mahallenin ortasına açılmak istenen taş ocağı açmak isteyen Kiska İnşaat Şirketi’nin bilgilendirme toplantısına köyün girişini kapatarak geçit vermedi. Kalabalığın dağılmasını bekleyen şirkete karşı direnen köylüler ve çevreciler ÇED toplantısının yapılmasına engel oldular. Eyleme Toroslar Belediyesi’nin Sosyalist ve çevre aktivisti Başkanı Abdurrahman Yıldız ile Ziraat Odası yetkilileri de destek verdi. Bölge halkı adına konuşan Hamzabeyli Muhtarı Sencer Erdoğan, daha önce de Denka Şirketine karşı direnerek bölgeden kovduklarını hatırlatarak, “Ne hikmetse mahallemizde bu taş ocakları sürekli açılmak isteniyor. Öncekini defettik şimdi ikinci bir şirket geldi ama biz köyümüzde taş ocağı istemiyoruz. Bölge taş ocağı açılırsa burada yaşam kalmaz. Tarım yapılamaz hale gelir. Bölgede zaten TOKİ’nin bir konut çalışması var ve MESKİ’de içme suyu çalışmaları yapıyor. Biz bunlara ek olarak taş ocağına geçit vermeyeceğiz. Işıktepe, Çavak, Kocahamzalı ve Hamzabeyli’nin ortasına kurulmak istenen bu taş ocağı tüm Mersin’in sorunudur. Yetkililerden isteğimiz sesimize kulak vermeli; Hamzabeyli, köyünde huzurla yaşamak istiyor” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YILDIZ; “EKOLOJİK MÜCADELEYE KARŞI BENİM HASSASİYETİM VAR”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız ise, ilçedeki 32 mahalleden biri olan ve kırsal mahalle statüsünde bulanan Hamzabeyli’nin halen köy vasfını koruyan bir yerleşim alanı olduğuna dikkat çekerek, “Hamzabeyli, köylerimiz ne gözümüzden ne de gönlümüzden uzaktır. Biz köylülerimizle beraberiz. Bunun için özellikle bizatihi bu eylemdeyiz. Taş ocaklarını zararları malum. Ancak buradaki doğal dengeyi, buradaki yaşam alanlarını korumamız gerekiyor. Taş ocakları insanların yaşam, üretim alanlarını yok ediyor. Toroslar binlerce kilometrekareden oluşan bir bölge. Kurulmak istenen taş ocağı ile bu kentin, civar köylerin su hakkı gasp edilmek isteniyor. Taş ocağı Mersin’de, Toroslar’da kangren bir mesele haline gelmeye başladı. Şimdi belediye başkanı olduğum için değil yıllardır bu işlere dahilim, mücadele ediyorum. Ekolojik mücadeleye karşı benim hassasiyetim var, özellikle de taş ocaklarına ilişkin. Taş ocakları üretim, yaşan, tarım alanlarını bozuyorsa biz buna karşı çıkarız. Burası nar, zeytin, narenciye ağaçları ile dolu bir üretim bölgesidir. Dünya hızla gıda krizine doğru gidiyor ki ülkemiz ve kentimizde aynı şekilde açlığa doğru gidiyoruz. Bu açlık neden doğuyor? Köylerde son 30- 40 yıllarda yaşanamaz hale getirmemizden… Köylerin boşalması ile kentlerde varoşlar oluşturuldu. Türkiye’deki tarım tipi Avrupa’daki gibi endüstriyel tarım yapmıyoruz ki zaten gerekli de değil. Biz Türkiye’de daha çok bireysel aile çiftlikleri ile bu ülkedeki insanların karnını doyuruyoruz” dedi.

“BİRAZ DA HALKI DÜŞÜNÜN”

“Toplam nüfusun önemli bir kısmını zaten kırsaldan kentlere taşımış durumdayız. Tarımın önemli bir kısmını bu nedenle bitirmişken şimdi bir de taş ocakları gibi dar çevrelerin işine yarayacak olan birilerini zengin etmek adına kalan tarımı da bitirmeye doğru gidiyoruz. Dolayısıyla sonumuz açlık. Buna tahammülümüz yok” ifadelerini kullanan Başkan Yıldız, “Bu toplumun en temel hakkı olan yaşam hakkını elinden alacak olan bu tarz kuruluşlara biz karşıyız. Ve bu projenin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Buradaki insanlar hayata tutunmaya çalışan insanlar. Neden bu insanların hayatını bozuyorsunuz? Gidin daha yaşamın olmadığı dağı taşı tercih edin. Ama muhtemelen buradan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP) denizi doldurma projesi kapsamında limanı doldurmak için taş götürecekler ki bu da işin daha vahim bir tarafı. Bu köydeki şu daracık yoldan her gün 2 bin kamyonun Toroslar ilçesinin göbeğinden Akdeniz’e geçerek limana ulaşması düşünülüyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bunların hiçbiri hesap edilmeden sadece sermayesinin yüzde 90’ı yabancılara ait olan yani bir delikli kuruşu bile kalmayan liman işletmecisini karına kar katmak için böyle işler yapıyoruz. Biraz da halkı düşünelim. Kendimizi düşünelim. Biz kırsaldaki hayatı bitirdiğimizde açlık ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA