Necdet TAŞ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Mersin Gençlik Buluşması” etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Havva Sibel Söylemez, Levent Uysal, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Serdar Soydan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
“GENÇLERİMİZE ÇOK KIYMET VERİYORUZ”
Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleştiren Mersin’in evladı astronotu Alper Gezeravcı'yı öğrencilerle buluşturmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduğu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gençlerimize çok kıymet veriyoruz. Milli teknoloji hamlesi yolculuğunda en büyük gücümüz, en büyük kuvvet çarpanımız bizim gençlerimiz. Ülkemizin milli teknolojisini bugünden geleceğe taşıyacak olan Türkiye’nin gençleri. Türkiye, savunma sanayiinde son 22 yılda gerçekleştirdiğimiz başarı hikayeleri ile kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve hatta rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke oldu” dedi. Türkiye’nin havacılık sektöründeki serüvenini katılımcılara aktaran Bakan Kacır, “Türkiye savunma sanayiinde son 22 yılda gerçekleştirdiğimiz başarı hikayeleriyle, kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve hatta rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke oldu. Biz 20. yüzyılda bir havacılık ülkesi değildik maalesef, 20. yüzyılda iki cihan harbi yaşandı, binlerce hava aracı üretildi ama Türkiye bunların neredeyse hiçbirinin üreticisi değildi. Olabilir miydik? Pekala olabilirdik. Aslında Türkiye'de çok erken aşamada bu konuda bazı girişimler olmuştu fakat maalesef her biri akamete uğratılmıştı.” şeklinde konuştu.
“BU MİLLETİN ÇOCUKLARI EN YÜKSEK TEKNOLOJİYİ ÜRETEBİLECEK YETKİNLİĞE SAHİP”
2000'li yıllarda Türkiye'nin tüm kritik teknoloji alanlarında kendi sistemlerini, teknolojisini geliştirme iddiası kazandığını belirten Bakan Kacır, “Nihayetinde Türk gençliği, sizin gibi gencecik insanların kurduğu teknoloji ekipleri, teknoloji takımları, girişimler, mühendislik kadroları, Türkiye'ye havacılıkta ve savunma sanayiinde muazzam başarılar getirdi. Bayraktar'la, ANKA'yla, AKINCI'yla, AKSUNGUR'la, HÜRKUŞ'la, HÜRJET'le, ATAK'la, KIZILELMA'yla, KAAN'la Türk milleti gökyüzüne imza attı. Bu, önü açıldığında, önündeki engeller kaldırıldığında bu milletin çocuklarının, Türk milletinin evlatlarının neleri başarabildiğinin açık ispatı. Biz bu anlayışla, kendi vazifemizi en özet haliyle Türk gençliğinin önündeki engelleri kaldırmak olarak tarif ediyoruz. Biz biliyor ve inanıyoruz ki gençlerimizin yanında olursak, onların önünü, yolunu açarsak, onlar dünyanın en yüksek teknolojik ürünlerini geliştirebilecek ve üretebilecek kabiliyete, yetkinliğe sahipler. Türkiye, dünyada haberleşme uydularını üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Önümüzdeki 4 ay içinde, inşallah Türksat 6A'yı da yerli ve milli olarak geliştirme sürecini tamamlayıp, uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bunu başardığımızda Türkiye, dünyada haberleşme uydularını kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Bunun yanı sıra hibrit roket motorları da geliştiriyoruz. Bu teknoloji ve ROKETSAN'ın geliştirdiği roketlerle halihazırda 100 kilometre kabul edilen uzay sınırına erişmeyi başardık. Bir yandan uzaya bağımsız erişim programını sürdürüyoruz. Kendi uydularımızı kendi roket teknolojimizle uzaya eriştirmeye dönük çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
“TAM BAĞIMSIZLIK DEMEK, EKONOMİK VE TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK DEMEKTİR”
Tüm dünyada büyüyen uzay ekonomisinden pay alabilecek işler yapmayı istediklerini ifade eden Bakan Kacır, “Uzaya erişimde paradigma değişti. Bundan 10 yıl kadar önce uzaya yılda 100 uydu fırlatılıyordu. Şimdi yılda 2 bin uydu uzaya gönderiliyor. Uzaya uydu taşıyan roketlerin yeniden kullanılabilir hale gelmesi uzaya erişimi neredeyse 10'da 1 maliyete getirdi. Bugün artık uzayda 10 bine yakın uydudan bahsediyoruz, Sekiz bini aştı uzaydaki uyduların sayısı. Dolayısıyla bu paradigma değişimi yeni ihtiyaçlar yaratıyor. Biz, bu ihtiyaçlardan payımızı alabilecek teknolojiler geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bütün bu teknolojilerdeki gelişmeler, Türkiye'nin 100 yıl önce tam bağımsızlık payesiyle kurulmuş bir Cumhuriyet olarak tam bağımsızlık iddiasını sürdürmesine vesile olacaktır. Biliyoruz ki 'tam bağımsızlık' dediğimizde ekonomik, teknolojik bağımsızlıktan bahsetmek zorundayız. Dolayısıyla bütün bu projelerde hedefimiz, nihayetinde Türkiye'nin tüm kritik teknoloji alanlarında tam bağımsız olmasını sağlamak” dedi. Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu Mersinli astronot Alper Gezeravcı ile gerçekleştirdiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu elbette Türk bilim dünyası için küresel düzeyde rekabette en ileri çalışmaları yapma imkanı getirmesi açısından çok kıymetli bir misyondu ama bizim için Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunun esas kıymeti işte burada, bu salonda yarattığı heyecandır, coşkudur. Biz, bu misyonla birlikte ümit ediyor ve inanıyoruz ki artık Türk milletinin evlatları, çocukları için başka milletlere ait olduğu gerekçesiyle vazgeçecekleri hiçbir hayal kalmamıştır” şeklinde konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuşmalarının ardından kendisine günün anısına Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar tarafından bir hediye takdim edildi.
VALİ PEHLİVAN; “ÜLKEMİZİ DAHA GÜÇLÜ YARINLARA HEP BİRLİKTE TAŞIYACAĞIZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın kendilerine bir sürpriz yaptığını ve Mersin’in evladı, ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’yı Mersin’e getirdiğini belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Cumhurbaşkanımız, Alper Gezeravcı’nın elini kaldırıp Türkiye’ye tanıttığında ve kendisinin ilk uzay yolculuğunu gerçekleştireceğini ifade ettiğinde hepimiz büyük bir heyecan duyduk. Kendisinin Mersinli olduğunu öğrendiğimiz de ayrı bir mutluluk duyduk. Kendisiyle irtibata geçtik, bu heyecanımızı paylaştık. O günden bugüne bütün yurtta olduğu gibi Mersin ilimizde de özellikle de gençlerimizle birlikte bu süreci adım adım izledik. Uzaya gittiği o anlarda biz de Silifke Meydanı’ndaydık. Oradan selamlarımızı, iyi dileklerimizi ve dualarımızı göndermiştik kendisine ve çok şükür sağ salim gitti, başarılı bir şekilde misyonu tamamlayıp ülkemize döndü. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, milli teknoloji hamlesi ile birçok alanda kapıları açacak. Sevgili gençler sizler inşallah bu yolda kendinizi en iyi şekilde yetiştirerek ilerleyeceksiniz ve çok güzel, çok önemli, çok büyük eserler ortaya koyacaksınız. İnşallah hep birlikte bu çalışmaları gerçekleştireceğiz. Ülkemizi daha güçlü, daha müreffeh yarınlara hep birlikte taşıyacağız” dedi. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar ise, “Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçekleşmesine katkı sağlayacak Cumhuriyetimizin referans projelerini, gençlerimizin Bakanımız ve ilk astronotumuzdan dinleyecek olmaları eminim ki onların motivasyonlarını artıracak ve geleceğe bakmalarına vesile olacaktır. Ülkemizin ilk astronotunun Mersinli olması bize gurur veriyor. Çok değerli hemşerim, ilk Türk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın Mersinli olması bizlere ayrıca bir gurur ve mutluluk vermektedir. Alper Gezeravcı çocuklarımız ve gençlerimiz için çok önemli bir rol model. Uzaya gidebilmek, çocuklarımız ve gençlerimiz için artık bir hayal değil. Bizler de Türkiye Yüzyılı’nda bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi parolası ile hareket ediyoruz. Üniversitemiz kentimizin ve bölgemizin adeta bir amiral gemisi haline geldi.“ şeklinde konuştu.
GEZERAVCI, ÖĞRENCİLERE DENEYİMLERİNİ ANLATTI
Etkinliğe katılan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Türkiye'nin ilk astronotu olma yolunda yaşadıklarını anlatan Alper Gezeravcı, "2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye'nin İlk İnsanlı Uzay Misyonu'nun icra edilmesi için Türk Astronot ve Bilim Misyonu duyuruldu. Gece uçuştan geldiğimde televizyonda tesadüfen gördüğüm bu habere sadece sevinebildim. Ülkemizin 100. yılında böyle önemli bir kararın alınmış olmasından son derece memnun oldum. Sadece merakımdan ilgili kurumun sitesinden gereklilikleri inceledim. Uzun bir listenin sonuna geldiğimde eksik herhangi bir kriterimin olmadığını gördüm. Bu andan itibaren ciddi düşünme sürecim başladı. Bugüne kadar bu misyonu gerçekleştirebilmiş ülkelerin uzay ajanslarından, astronotların hikaye ve biyografilerinden fikir edinmeye çalıştım. Çünkü ülkemizin 100. yılında koymuş olduğu bu kutsal hedefin hata payı ve töleransı yoktu. Proje içerisinde çok sayıda insanın emeği vardı. Bu emeklere saygısızlık etmemek için kendi yeterliliğimi sorguladım. 3 haftalık araştırma ve düşünme sürecinin ardından bu misyonunun gerekliliklerini karşılayabileceğim kanaatine vardım ve başvurumu gerçekleştirdim. Sürecin içerisinde herhangi bir yerde bulunmak dahi benim için onurdu. İlla bir sonuca ulaşması gerekmiyordu. Nihayetinde ülkemin imkanları ile bugünlere gelebildim, bu ülkenin dalgalanan bayrağının altında bu eğitimleri aldım. Böyle kutsal bir hedefe gücümün yettiği kadar baş koymak, omuz vermek boynumun borcuydu. Bu vesile ile yola çıktık. 2018 yılının Aralık ayında Cumhuriyetimizin uzay alanındaki faaliyetlerini tek çatı altında organize bir biçimde gerçekleştirebilmesi için Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Uzay alanında faaliyet gösteren halihazırda dünyadaki tüm ülkeler içerisinde uzay ajansı en genç olan ülkelerden bir tanesiyiz. 2021 yılında da ülkemizin uzay alanında erişmek istediği on tane stratejik hedef belirlendi. Bugün burada şu anda sizlerle koyulmuş olan bu hedeflerden gerçekleştirdiğimiz sadece bir tanesinin mutluluğunu ve gururunu yaşayarak paylaşıyoruz" dedi.
"UZAYDAKİ YERİMİZİ PERÇİNLEYECEK OLAN SİZLERSİNİZ"
Geçmişte uzay alanında çalışmayı hayal dahi edemediklerini aktaran Gezeravcı, "Uzaya en yakın olan NASA'nın en yakın birimlerinde çalışma imkanı bulan değerli bilim insanlarımızın dile getirdiği bir şeyi söylemek istiyorum. O ülkenin insanı olmadığınız sürece istediğiniz kadar çaba gösterin belirli bir aşamadan ötesine geçemiyorsunuz. Her ülkenin kendi standartlarında çizmiş olduğu gizlilik kriterleri var. Kendi ülkesinin insanlarına uyguladığı güvenlik tedbirleri ile başka milletten olan insanlara uyguladığı tedbirler farklı. Dolayısıyla her şeyi mükemmel yapan bir insan dahi olsanız o ülkenin vatandaşı olmadığınız sürece o gizlilik kriterlerine maruz kalıyorsunuz. Bu nedenle kendi ülkemizin bayrağı altında yapmak istediğiniz bütün başarılara engelsiz ulaşma imkanınız var. Bu misyonun ve başarının hedeflediği kitle, bugün özgüvenini ayağa kaldırmaya çalıştığımız gençlerimiz. Bizlerde içinizden çıktık ve başarılara erişmek, dokunmak bu kadar kolay. İnşallah bundan sonraki görevleri başarı ile yerine getirecek ve uzay alanındaki yerimizi perçinleyecek olan sizlersiniz" dedi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yürüttüğü deneysel çalışmalar hakkında da bilgiler veren Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Devletimizin güçlü iradesiyle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla yıllardır mahrum kaldığımız ama fazlasıyla hak ettiğimiz uzaydaki yerimizi adım adım almaya başladık. İlk defa gittiğimiz, kendi vatanımızda bir insanımızın tecrübelerinden faydalanma imkanımızın olmadığı bir alanda alnımızın akıyla hedef koyduğumuz bütün deneyleri, bütün hedefleri gerçekleştirerek, hakkını vererek bu görevi tamamlamış halde ülkemize döndük. Astronomi alanında tarihe iz vurmuş birçok Türk büyüğümüz var. Devletimizin güçlü iradesiyle bundan sonra yolumuz açık. Atacağınız hiçbir adımda tereddüt yaşamanıza gerek yok. Tek yapmamız gereken potansiyel gücümüzü yansıtabilecek tüm alanlarda özgüvenimizi sergilemek.” dedi. Seçilmesinden uzaya gönderilmesine kadar geçen süreci ve yaşadıklarını anlatan Gezeravcı, gençlere hayallerinin peşinden koşmaları tavsiyesinde bulundu. Gezeravcı, etkinlik sonunda Bakan Kacır ve Rektör Prof. Dr. Yaşar ile salondaki öğrencileri kadrajına alarak selfie çekti. Vali Ali Hamza Pehlivan ile Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Erol Yaşar'ın da konuşma yaptığı etkinlikte, Bakan Kacır, salonda bulunan TEKNOFEST'e katılmış gençleri sahneye çağırarak sohbet etti.