Aile Hekimleri vergide ‘Adalet’ istiyor


Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan aile hekimliği çalışanlarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından vergide adalet talebi sürüyor.

 

Tarih : 20 Mart 2024 Çarşamba 13:36

Necdet TAŞ

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının her çarşamba yaptığı “Vergide adalet” eylemlerin devam ediyor. Bu haftaki basın açıklamasına Mersin Tabip Odası ev sahipliği yaptı. Burada konuşa Oda Başkanı Uz. Dr. Nasır Nesanır, aile hekimlerinden şubat ayında ortalama 8 bin TL vergi kesintisi yapıldığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin dört bir yanından aile hekimliği çalışanları ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ talebiyle Aile Sağlığı Merkezlerinden sesini duyurmaya çalışıyor 15 Mart günü Şubat 2024 ücretlerini alan ASM çalışanları vergi kesintileriyle ücretlerin düştüğünü gördü. Bu durumu bir anketle arkadaşlarımıza sorduk. Sadece aile hekimlerinden bu ay ortalama 8 bin lira vergi kesintisi yaşadığını öğrendik. Ayrıca geçen hafta yaptığımız aynı ankete yanıt veren arkadaşlarımızdan her üç Aile Hekiminden birinin vergi kesintilerine ek olarak sadece bu ay nüfus düşmesi, eğitim alması, doğum/hastalık izninde olması ya da haksız performans şartları bahane edilerek ücretlerinde düşüşler yaşadığını bildirdi” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK OLARAK TÜKENECEĞİZ”

Deprem bölgesinde Aile Hekimlerinin yarıya yakınından 30 bin liraya yakın ücret kesintisi yapıldığını iddia eden Dr. Nesanır, “Aile Hekimliği Çalışanlarının sadece vergi kesintisi değil, depremde yaşamını yitirmiş kayıtlı kişilere aşı yapılmamış, onlara poliklinik hizmeti verilmemiş diye kesinti yapmak olur mu? Aile Sağlığı Merkezi yıkılmış, mahallesi yıkılmış olsa da çalışmaya devam eden, depremden kurtulabilmiş insanların sağlıklarını korumak için canla başla çalışan aile hekimlerinden yapılan ortalama 23 bin lira performans kesintisi derhal geri ödenmelidir. Depremin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti, deprem bölgesinde doğru dürüst evi ve çalışma binası olmayan, düzgün bir altyapı sağlanamamış, suyu elektriği kesilen bir ortamda yaşayan ve çalışan ASM çalışanlarının ücretleri kesiliyor. Deprem bölgesinde ısrarla kalıp bebeklere gebelere zor koşullarda hizmet veren arkadaşlarımızın da deprem bölgelerini terk etmelerini mi istiyorsunuz? Daha ikinci ayda, yüksek enflasyon ve vergi kesintisi ile verdiğiniz zammın yarıya yakınını geri aldınız. Sadece bu ay kestiğiniz vergilerle geçen sene deprem bölgesinde yıkılan Aile Sağlığı Merkezlerini yenileyebilirdiniz. Bu ay aile hekimliği çalışanlarından kestiğiniz 200 milyon liraya yakın haksız vergi ile 40’dan fazla aile sağlığı merkezi yapılabilirdi. Siz koca bir sene boyunca tüm Türkiye’de 70 kadar Aile Sağlığı Merkezi yaptınız. Bizden kestiğiniz vergileri, randevu bulamadığımız şehir hastanelerinin, üzerinden geçemediğimiz paralı otoyolların, uçamadığımız havaalanlarının, yediğimiz içtiğimizi, solduğumuz havayı zehirleyen maden şirketlerinin vergilerini affetmek, garantili ücretlerini ödemek için kullandınız. Gelecek ay bundan daha da fazla vergi keseceksiniz ve biz Aile Hekimliği çalışanları ekonomik olarak iyice tükeneceğiz” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETE CEVABIMIZI 10 GÜN SONRA VERECEĞİZ”

“Sağlık Bakanı, yurttaşlarımızın ne kadar çok hastalanıp ne kadar çok şehir hastanelerine gittiğinden bahsediyor. Maliye Bakanı vergilerin yüzde seksenini ödediğimiz yetmezmiş gibi seçimden sonra daha fazla vergiyi tabana yayacağız diyor. Buradan vergide adalet eylemlerinin beşinci haftasında hükümete sesleniyoruz: Türkiye’nin her mahallesinde, her sokağında olan biz aile hekimliği çalışanlarının emeğini gasp etmekten, haksız vergi kesintilerinden vazgeçin. Aile Hekimliği çalışanlarından sabit yüzde 15 vergi alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullanan Dr. Nesanır, “Her ay giderek artan gelir kaybını kabul etmeyeceğimizi ve vergide adalet sağlanana kadar eylemlerimizi devam ettireceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz Her Çarşamba bu haksızlığı seslendirmeye devam edeceğiz. 10 gün sonra sandığa gittiğimizde bizleri duymak istemeyen ve taleplerimize kayıtsız kalan hükümete cevabımızı vereceğiz. Tüm yurttaşların da bu haksızlığa kayıtsız kalmayacağını biliyoruz. Çalışanın emeğini gasp ederek bir avuç şirketi zengin eden bu adaletsiz düzenin değişmesi için buradayız. Ülkemizde yaşayan sağlık emekçilerinin hakları ve deprem bölgesinde zorlu koşullarda çalışan meslektaşlarımızın hakları için mücadele etmeye, hem ücretlerimizde hem de vergide adalet sağlanana dek Çarşamba günleri sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA