Sağlıkçılar vergide adalet istiyor


Mersin’de sağlıkçılar vergi adaleti için sokağa indi. Süleyman Gök Aile Sağlığı Merkezi (ASM) gerçekleştirilen eylemde konuşan SES Mersin Şubesi üyesi Sevgi Başkavak, “Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 6 Mart 2024 Çarşamba 15:46

Necdet TAŞ

Mersin Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim-Sen, Mersin Aile Hekimleri Derneği ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği üyeleri vergi adalet talebinde bulundu.

“KESİNTİLER ADALETLİ OLSUN”

Süleyman Gök Aile Sağlığı Merkezi (ASM) gerçekleştirilen eylemde konuşan SES Mersin Şubesi üyesi Sevgi Başkavak, “Bu gün 6 Mart Çarşamba ‘Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor!’ eylemlerinin üçüncü haftasında Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) önlerindeyiz.  Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık emekçisi her ay ücretlerinden yüksek vergi kesintilerine itiraz ediyor ve kesintilerin adaletli hale getirilmesini talep ediyor.  İktidarda olan adı Adalet ile başlayan AKP’nin, üç haftadır vergide adalet talep eden eylemelere kayıtsız kaldığını görüyoruz.  2023 yılı sonu itibarıyla 8.163 Aile Sağlığı Merkezinde (ASM), 28.054 Aile Hekimliği Biriminde (AHB) yaklaşık 340-350 milyon vatandaşımıza birinci basamak sağlık hizmeti sunuyoruz.  2023 yılında Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi hizmetlerine 184 milyar, Şehir Hastanelerine 50 milyar olmak üzere toplamda 234 milyar TL harcanmış. Aynı yıl koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerinin önemli yükünü üstlenen Aile Hekimliği Hizmetlerine ise sadece 42 milyar TL harcanıp, 2023 yıllı içerisinde 75 adet birinci basamak sağlık tesisi inşaatı yapılarak koruyucu sağlık hizmetlere verilen önem açıkta görünmektedir.  Bir yandan birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynaklar azaltılmakta, bir yandan aile hekimliğine başvuru sayıları yılda kişi başına 3.2 den 4’lere ulaşıp, iş yükünde artış yaşanmaktadır. Buna karşılık aile hekimliğinde hizmet veren sağlık çalışanın cebine konulan 100 TL’nin 35 TL’si vergi olarak kesilmiştir” ifadelerini kullandı.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI KÜÇÜLÜYOR”

“Maliye Bakanlığının 2024 yılı için ilan ettiği gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110 bin TL’dir. Vergi diliminde değerleme oranı adaletli uygulansaydı bu miktar 288 bin 571 TL olacaktı. Bu durum çalışanların, yılın ilk ayından başlayarak, giderek artan oranlarda yüksek vergi kesintileri ile karşı karşıya kalmasına neden olmakta, adeta çalışanın sırtından beslenen bir hazine tablosu ortaya çıkmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği güçlendirilmiş birinci basamak sağlık hizmetleri toplumun deprem, pandemi gibi olağandışı koşullarda ne derece ihtiyaç olduğu son yıllarda yaşanarak öğrenilmesine rağmen sağlığın piyasalaşmasına hizmet eden tedavi edici sağlık hizmetlerinde ısrarın topluma değil belli sağlık şirketlerine fayda sağladığı ortadadır” diye konuşan Başkavak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu üçüncü eylemimizde, bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı cümlesiyle talebimizi yineliyoruz. Tüm ücretli çalışanlar yüksek vergi kesintilerinden muzdariptir. Üç haftadır yaptığımız bu eylemlerin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz. Birleşerek mücadele edersek adaletsiz vergi sistemini değiştirebiliriz. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz. Bu haklı meşru talebimizi için her çarşamba süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz. İş yükümüz artıyor, enflasyon satın alma gücümüzü azaltıyor, bir de yüksek adaletsiz vergi yükü emeğimizin karşılığını daha da küçültüyor.  Buna izin vermeyeceğiz her Çarşamba hakkımızı alana dek tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde süresiz eylemlerimize devam edeceğiz. Halkımızın ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA