Köy yerleşim alanları ranta dönüştürüldü!


2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye’de Büyükşehir belediyelerinin sınırları içerisinde yer alan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesinin köylerde büyük olumsuzluklar oluşturduğunu iddia eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Bu yasayla köy yerleşim alanları ranta dönüştürülmüştür, köylünün mülkiyetine sahip çıkılamaz iken tarım, hayvancılık ve üretime de darbe vurulmuştur. Mersin ölçeğindeki köylerin mahalleye dönüşmesinde karşılaşılan sorunlardan biri tarımsal sulamayla ilgilidir. 6360 sayılı Kanun’la sulamayla ilgili konuların devredildiği kurum ve kuruluşların açıkça belirlenmemesi nedeniyle uygulamada ciddi sorunlarla da karşılaşılmıştır” dedi.

 

Tarih : 30 Kasım 2023 Perşembe 15:21

Necdet TAŞ

Hatırlanacağı üzere 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlenmiş ve bu sınırlar içinde yer alan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştü. Yasanın köylerde yarattığı sıkıntıların tespit edilmesi ve çözüm yollarının araştırılması için İyi Parti grubunca meclis araştırma önergesi verildi.

“KÖYLERE OLUMSUZ YANSIDIR”

Önerge lehine söz alan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “2012 yılında siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın tüm eleştirilerine rağmen AKP Hükûmeti tarafından çıkarılan 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla yaşanan mağduriyetler ve sıkıntılar devam etmektedir. Yeterince tartışılmadan, ilgili meslek örgütlerinin görüşleri alınmadan ve incelenmeden yasalaştırılan bu düzenleme sonrası köylerin tüzel kişiliğini kaybetmesiyle yüz binlerce vatandaşımız mağduriyet yaşamaktadırlar. AKP iktidarı, 21 yıldır izlediği politikalarla ortak akıldan ve diyalogdan uzak bir şekilde yerel yönetim yasalarını yapboz tahtasına çevirmiştir. Her şeyden önce, bu değişiklik bölgelerde tarımsal üretime de ciddi zararlar vermiştir. Hatırlarsanız dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye Büyük Millet Meclisinde Bakanlığın 2021 bütçesinin görüşüldüğü toplantıda Büyükşehir Yasası’yla köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma verdiği zararı da itiraf etmiştir. Değerli milletvekilleri, seçim bölgem Mersin'de mevcut 506 köy bu yasa gereğince mahalle statüsüne alınarak tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle, daha önce bütçe imkânları bulunan varlıklara sahip olan köyler, mahalle statüsü gereğince, bu imkânlardan yoksun kalmışlardır. Dolayısıyla gelir kaynakları tamamen ortadan kalkmıştır. 442 sayılı Köy Kanunu’nun ortadan kalkmasıyla köylerde katılımcılık anlayışı yok denecek seviyelere düşmüştür. Geçmiş dönemlerdeki köylülerin özellikle altyapıyla ilgili imece uygulamaları, köy desteği hemen hemen kalkmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DE EN BÜYÜK SORUN SULAMADA”

Mersin ölçeğindeki köylerin mahalleye dönüşmesinde karşılaşılan sorunlardan birinin tarımsal sulamayla ilgili olduğunu ifade eden Kış, “6360 sayılı Kanun’la sulamayla ilgili konuların devredildiği kurum ve kuruluşların açıkça belirlenmemesi nedeniyle uygulamada ciddi sorunlarla da karşılaşılmıştır. Mersin, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün önde gelen illerinin başında gelmektedir. İlimizde 329 bin 312 hektar tarım arazisi bulunmaktadır ancak bu düzenlemeden sonra sadece 150 bin hektar sulamadan faydalanabilmektedir. Dolayısıyla sulamaya yönelik projelerde ağırlıklı olarak ihtiyaç duyulmaktadır arkadaşlar. Maalesef AKP iktidarının yaratmış olduğu bu mağduriyeti yine Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz gidermeye çalışmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, bu konuda mevzuatın zorladığı şartları aşarak köylerde sulama kooperatifleri kurdurmak suretiyle tüzel kişiliklerine sahip sulama kooperatiflerine, başta sulama borusu olmak üzere, ekipman desteği sağlayarak yeni sulu tarım alanları oluşturmaktadırlar. Mersin Büyükşehir Belediyemiz bu amaçla son dört yılda sulama kooperatiflerine 137 bin 730 metrelik çelik boru, 254 bin 342 metre hdpe boru yardımında bulunmuştur; bu desteklerini vermeye de devam etmektedir. Değerli milletvekilleri, bugüne kadar uygulanan yeni büyükşehir modeli uygulamasının sonuçları değerlendirildiğinde, köy yerleşim alanları ranta dönüştürülmüştür, köylünün mülkiyetine sahip çıkılamaz iken tarım, hayvancılık ve üretime de darbe vurulmuştur. Bu bağlamda, yaşanan tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için verilen Meclis araştırması önergesini desteklediğimizi belirtiyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından köy statüsünden çıkarılıp mahalle statüsüne alınan yerleşim birimlerinin sorunlarının araştırılması için meclis araştırma komisyonu kurulması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA