Kıratlı; “Narenciye üreticisinin sorunlarını çözelim”


Meclis kürsüsünden narenciye üreticilerinin sorunlarını dile getiren AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, “Aynı zamanda ben de bir narenciye üreticisiyim, bir narenciye ağacının nasıl yetiştiğini çok iyi bilirim. Narenciye üreticilerimizi çok iyi anladığımı ifade etmek istiyorum, üreticilerimizin bu yıl yaşadığı sıkıntıları biliyorum. Özellikle bu sıkıntıların çözümü için sektör temsilcilerimizle birlikte ilgili bakanlıklarımızı ziyaret ederek sahadaki üreticilerimizin sorunlarını paylaştık. İnşallah, çözümü noktasında sonuç alacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Tarih : 23 Kasım 2023 Perşembe 15:01

Necdet TAŞ

Meclis kürsüsünden narenciye üreticilerinin sorunlarını dile getiren AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, “Seçim bölgem Mersin narenciye üretiminde ülkemizde çok önemli bir yer tutmaktadır. Mersin ilimizde 2022 yılı TÜİK rakamlarına göre 362 bin dekar alanda 885 bin ton turunçgil üretimi gerçekleştirilmiştir, bu üretimin yarısından fazlasını limon üretimi oluşturmaktadır. 2022 yılı TÜİK rakamlarına göre Türkiye'de üretilen 1 milyon 323 bin ton limon üretiminin 615 bin tonu Mersin ilimizden karşılanmıştır. İlimiz, limon üretimiyle Türkiye sıralamasında yüzde 46’yla 1’inci sırada bulunmaktadır. İlimizde limon üretimi toplamda 234 bin dekarlık bir alanda yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“NARENCİYE ÜRETİCİSİ SORUN YAŞIYOR”

 Mersin’de limon üretiminin hemen hemen bütün ilçelerde yapılmakla birlikte, en çok üretim Erdemli ilçesinde olduğuna dikkat çeken Kıratlı, “Tarsus, Mezitli, Akdeniz ve Silifke'de önemli ölçüde limon üretim yapılmaktadır. 2023 yılı rekolte tahminine göre, ilimizde toplamda 373 bin 771 dekar alanda 1 milyon 663 bin ton turunçgil rekoltesi yani bir önceki yıla göre yüzde 88 artış beklenmektedir. Limonda ise rekoltenin 234 bin 315 dekar alanda yani yüzde 74 artışla 1 milyon 70 bin ton olacağı tahmin edilmektedir. 2022 yılı itibarıyla Zirai Karantina Müdürlüğü verilerine göre, toplam limon ihracatımız 283 bin ton olarak gerçekleşmiş olup sadece Rusya Federasyonu’na yapılan limon ihracatı 75 bin tondur. İlimizde limon hasadı eylül ayında erkenci mayer çeşidiyle başlamakta, dikenli grubu çeşitler de kasım, şubat aylarına kadar devam etmektedir. Kesim ve İhraç Komisyonunca 2023-2024 üretim sezonu için 8 Eylül 2023 tarihinden itibaren mayer limonu çeşidinin hasadına, 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren ihracatına; enterdonat limon çeşidinin 21 Eylül 2023 tarihinden itibaren kesimine, 28 Eylül 2023 tarihinden itibaren ihracına izin verilmiştir. Limon ve portakal çeşitlerinin gerekli olgunluğa eriştiği tespit edildiğinden Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonunca 15 Kasım 2023 tarihinde kesimine, 21 Kasım 2023 tarihinde ihracatına karar verilmiştir. Sayın milletvekilleri, limon ihracatçısı bütün ülkelerde benzer sıkıntılar yaşamaktadır. İspanya'da limon fiyatı 28 euro cente kadar gerilemiştir. Yurt dışı ihracat fiyatları ise mayer limonda 50-55 cent enterdonat limonda ise 60-64 cent arasında pazarlanmaktadır. İlimizde 2023 yılında 72 bin dekar alanda 310 bin ton mandalina, 61 bin dekar alanda 258 bin ton portakal, 5 bin dekar alanda 25 bin ton altıntop rekoltesi beklenmektedir” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİLERİMİZİN BU YIL YAŞADIĞI SIKINTILARI BİLİYORUM”

Narenciye üreticisini desteklemek için 2022 yılında Ticaret Bakanlığınca ihracata kilo başına 1 TL ödeme yapıldığını hatırlatan Kıratlı, “Yine, üreticilerimizin en büyük girdi sorunu olan sulama maliyetlerini azaltmak için narenciye dâhil tüm çiftçilerimize yüzde 50 sulama desteği yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızca iyi tarım uygulamaları kapsamında dekar başına 90 TL destek verildiği gibi biyolojik ve biyoteknik mücadele kapsamında da dekar başına 650 TL ödeme yapılmaktadır. İlimizde limon ihracatının izin verildiği 15 Eylül 2023 tarihinden bugüne kadar 246 firma toplamda 93 bin ton turunçgiller ihracatı gerçekleştirmiştir. Bu rakamın yaklaşık 60 bin tonu sadece limon ihracatıdır. 2023-24 ihracat sezonu haziran ayına kadar devam edecek olup ihracat miktarımız bir önceki sezonu geçecektir. Sayın milletvekilleri, aynı zamanda ben de bir narenciye üreticisiyim, bir narenciye ağacının nasıl yetiştiğini çok iyi bilirim. Narenciye üreticilerimizi çok iyi anladığımı ifade etmek istiyorum, üreticilerimizin bu yıl yaşadığı sıkıntıları biliyorum.  Özellikle bu sıkıntıların çözümü için sektör temsilcilerimizle birlikte ilgili bakanlıklarımızı ziyaret ederek sahadaki üreticilerimizin sorunlarını paylaştık. İnşallah, çözümü noktasında sonuç alacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA