Başarır; “Çocukları koruyamıyoruz”


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Maalesef ki resmî veriler, yapılan araştırmalar çocuklarımızı koruya koruyamadığımızı ortaya koyuyor. Bugün Türkiye’de düşük gelirli ailelerin yüzde 34’ü çocuklarının okul masraflarını karşılayamıyor. Bir günde et, tavuk veya balık tüketebilen çocuk oranı yüzde 12 civarında; utanç meselesi. Okulda olmayan çocuk sayısı 1,6 milyon; örgün eğitimde yer almayan kız çocuğu sayısı 886 bin. Doğum yapan çocuk sayısı 577 bin 49; utanç verici bir durum. Son 20 yılda en az 903 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Cinsel suç mağduru çocuk sayısı 9 yılda yüzde 187 arttı. Bakıma muhtaç çocuk sayısı 168 bin, istismar edilen çocuk sayısı 31 bin 890, cezaevindeki çocuk sayısı 2 bin 76” dedi.

 

Tarih : 22 Kasım 2023 Çarşamba 15:09

Necdet TAŞ

TBMM Genel Kurulda gündem dışı söz alana CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Ülke genelinde etkili olan şiddetli rüzgar ve yağış sel felaketine sebep oldu. Batman’da 3 çocuğumuz ve babaanneleri ile Zonguldak’ta 3, Diyarbakır’da 1, toplamda 8 vatandaşımız vefat etti. Yine, Zonguldak’ta batan gemideki 12 mürettebattan 1 kişi yaşamını yitirdi, 11 mürettebatı arama çalışmaları sürmektedir. Denizcilerimizin bir an önce sağ salim bulunmasını temenni ediyoruz, yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Umarım bir daha böyle bir felaketi yaşamayız. Yine, Adıyaman’da depremzedelerin çadır ve konteynerleri sular altında kaldı. Vatandaşlar kendi imkânlarıyla bu sorunu çözmeye, suları boşaltmaya ve çocuklarını, eşyalarını kurtarmaya çalıştı ama görüyoruz sarı çizmelerini giyen Adıyaman Belediye Başkanı korumasının şemsiyesi altında olay yerinde inceleme yaptı. Bu kabul edilir bir durum değil” ifadelerini kullandı.

“YARGI ELİYLE DARBE YAPILIYOR”

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi kararına tahliye edilmemesine tepki gösteren Başarır, “14 Mayıs seçimlerinde halkın iradesiyle seçilen ve bugün burada çalışması gereken Can Atalay tam 157 gündür yemin edemedi ve üzülerek söylüyorum ki Yargıtay, yargı eliyle Meclis iradesine bir anlamda da yargıya bir darbe girişiminde bulundu. Şimdi, günlerdir bu sorunun çözümünü bekliyoruz ama sorun çözmesi gereken yargı organları sorunları daha karmaşık hâle getirdi. Bizim buradan beklentilerimiz, hukuken yapılacak şeyler bellidir. Anayasa Mahkemesinin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve heyeti açığa alınmalıdır, yeni bir heyet atanmalıdır. Yetkisiz olsa da Yargıtay’ın dosya hakkında verdiği bir karar olduğu için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı söz konusu kararı Yargıtay Genel Kuruluna getirmelidir ve kararın ortadan kaldırılması için 13. Ağır Ceza Mahkemesinin bir an önce karar vermesi, Can Atalay’ın tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı sürece Meclise de yargıya da sisteme de ülkeye de bu darbe girişimi devam edecektir” dedi.

“OGÜN SAMAST’IN TAHLİYESİ UTANÇ VERİCİ”

Hrant Dink’in katilini Ogün Samast’ın tahliye edilmesine tepki gösteren Başarır, “15 Kasımda bir katil cezaevinden salıverildi, hem de işleyeceği suçu günlerce tasarlayan, elini kolunu sallayarak gelip bu planı uygulayan bir katil maalesef ki salıverildi. Bu katil cezaevinde de gardiyanlara karşı, görevlilere karşı suç işlemişti. Şimdi, üzülerek söylüyorum, tahliye edildikten dört gün sonra bir iddianame geldi, silahlı terör örgütü adına suç işlemek suçundan 7 yıl 6 ay aydan 12 yıla kadar iddianame düzenlendi. Ben şunu merak ediyorum: Osman Kavala beraat ettikten sonra, tahliyesine dakikalar kala bir soruşturma üreten bu yargı sistemi Ogün Samast’la ilgili neden 14-15 yıl bu iddianameyi, bu soruşturmayı bekletti? Bu bir utanç meselesidir, bu karardan gerçekten utanıyoruz. Eğer ki zamanında bu soruşturma yapılsa, kovuşturmaya dönse, gerekli cezayı alsa bugün bu katil aramızda olmayacaktı ama suçsuz günahsız Osman Kavala hakkında uydurma soruşturmayı cezaevinden çıkmasına dakikalar kala uygulayan bu yargı yaklaşık 15 yıla yakın süredir Ogün Samast’a uygulamadı ve tahliye olduktan sonra ülkeyle, ailesiyle alay eder gibi bu iddianameyi getirdi. Bu durumu kabul etmiyoruz. Bu durum Türkiye'de yargının ne hâle geldiğinin en somut göstergesidir. Dün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ydü. Maalesef ki resmî veriler, yapılan araştırmalar çocuklarımızı koruya koruyamadığımızı ortaya koyuyor. Bugün Türkiye'de düşük gelirli ailelerin yüzde 34’ü çocuklarının okul masraflarını karşılayamıyor. Bir günde et, tavuk veya balık tüketebilen çocuk oranı yüzde 12 civarında; utanç meselesi. Okulda olmayan çocuk sayısı 1,6 milyon; örgün eğitimde yer almayan kız çocuğu sayısı 886 bin. Doğum yapan çocuk sayısı 577 bin 49; utanç verici bir durum. Son 20 yılda en az 903 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Cinsel suç mağduru çocuk sayısı 9 yılda yüzde 187 arttı. Bakıma muhtaç çocuk sayısı 168 bin, istismar edilen çocuk sayısı 31 bin 890, cezaevindeki çocuk sayısı 2 bin 76. Maalesef, evet, Dünya Çocuk Hakları Günü’nü dün kutladık ama çocuklarımızın durumu ortada. Bu ülkeyi yönetenler, 22 yılda, zengini, güçlüyü çok daha güçlü yaptı, fakiri ve ezilenleri çok daha fazla ezdi ama burada en çok çocuklar zarar gördü. Yine Gazze'de Dünya Çocuklar Günü kutlanırken binlerce çocuk öldürüldü. Yine Gazze'de hastanede tedavi gören ve hayata tutunmak isteyen çocuklar İsrail tarafından saldırıya uğradı ve öldürüldü. İsrail'in bu katliamını kınıyoruz, alçakça buluyoruz. Çocuklara zalimce dokunan bu ülkeye, tüm dünya milletleri, tüm milletlerarası kuruluşlar tepki vermelidir” şeklinde konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA