Bankalar zenginleşiyor, halk yoksullaşıyor!


Bankaların artan kar oranlarına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bugün tüketici kredilerine baktığınız zaman, konut kredilerine baktığınız zaman, ticari kredilere baktığınız zaman yüzde 40 ila 50’lerde, yüzde 0,69 olan konut kredisi aylık yüzde 4’lerde; tabii ki bankalar kat kat kat zenginleşecek. Bakın, düşünebiliyor musunuz geçen yılın aynı dönemine göre bankaların kârı yüzde 53 artmış ve bir o kadar insan yüksek faizden şu anda icrada yani ekonomi şu anda iflas etmiş durumda. Bankalar zenginleşiyor, 3-4 tane büyük şirket zenginleşiyor ama milyonlarca insan faiz yükünün altında eziliyor” dedi.

 

Tarih : 9 Kasım 2023 Perşembe 12:47

Necdet TAŞ

 

Anayasa Mahkemesi Dezenformasyon Yasası'nın iptali talebini altı oya karşı sekiz oyla, oy çokluğuyla reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin yasayı tartıştığı saatlerce TBMM Genel Kurul’da konuyla ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Anayasa Mahkemesi Türk Ceza Kanunu'nun 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması görüşecek. Evet, bildiğiniz üzere bu yasa Meclise geldiğinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak, muhalefet olarak yoğun bir şekilde karşı çıktık ve itiraz ettik çünkü bu yasa geçerse gazetecilerin özgürce haber yapabilme hakkı elinden alınacak dedik. Ama, görüyorum ki tüm direncimize rağmen bu yasa geçti ve zaten bu yasa, bu kötü yasa, bu yanlış uygulama ilk sonuçlarını verdi; Tolga Şardan tutuklandı. Şimdi “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı maddeyi eklediler. Zaten, o gün yaptığımız itirazda Ceza Kanunu’nda bununla ilgili yeterli hükümler var. Bunun amacı, gazetecileri ve basını baskı altında tutmak olduğunu söylemiştik, nitekim de öyle oldu. Soruyorum buradan: Tolga Şardan tutuklandığı bu maddeye göre üç cezaevinde kaldı ve çıktı. Tolga Şardan niye tutuklandı? Evindeki bilgisayarlarına, telefonuna, diskine el konuldu. Buradaki amaç, Tolga Şardan’ın cezaevinde olması, tutuklanması değildi sadece; asıl amaç, onun bugüne kadar edindiği bilgilerin, evrakların bir şekilde ele geçirilmesiydi ve bu da yapıldı. Bu, Anayasa’nın basın özgürlüğüyle ilgili hükmüne hakaret, basın mesleğine hakaret ve ülkeye hakaret. Yani, bir gazetecinin, tanınan bir gazetecinin son beş yılda sürekli olarak AKP’nin, ülkeyi yönetenlerin bazı ilişkilerini ortaya koyan, toplumu bilgilendiren bir gazetecinin bilgisayarındaki bilgilere ulaşılmak için yapıldığını görüyoruz. Yani bu madde yanlış bir maddeydi, bu maddenin mutlaka iptal edileceğini düşünüyoruz, umuyoruz; aksi takdirde Türkiye'de artık bu mesleği yapmak çok zor olacak” dedi.

“BANKALAR ZENGİNLEŞİYOR HALK YOKSULLAŞIYOR”

Bankaların artan kar oranlarıyla ilgili de konuşan Başarır, “Bankaların kârının katbekat arttığı açıklandı; bu, gayet normal bir durum. Eğer bir ülkede bu kadar yoksullaşma varsa, faizi bu kadar eleştiren “Faiz sebep, enflasyon sonuç.” teorisini ortaya atan ama son günlerde bu konuda bir tek kelime etmeyen Cumhurbaşkanı… Aslında yarattığı sonuç bu. Bugün tüketici kredilerine baktığınız zaman, konut kredilerine baktığınız zaman, ticari kredilere baktığınız zaman yüzde 40 ila 50’lerde, yüzde 0,69 olan konut kredisi aylık yüzde 4’lerde; tabii ki bankalar kat kat kat zenginleşecek. Bakın, düşünebiliyor musunuz geçen yılın aynı dönemine göre bankaların kârı yüzde 53 artmış ve bir o kadar insan yüksek faizden şu anda icrada yani ekonomi şu anda iflas etmiş durumda. Bankalar zenginleşiyor, 3-4 tane büyük şirket zenginleşiyor ama milyonlarca insan faiz yükünün altında eziliyor; bu, AKP iktidarının yaratmış olduğu kötü ekonominin, kötü ekonomi politikalarının bir sonucu. Hemen buradan Zonguldak’a geçiyorum. Bir lisede askıda simit uygulaması başlamış. Aslında sosyal olarak iyi olabilir ama okulların, öğrencilerin düştüğü durumu anlatıyor. Bugün, ilköğretimdeki ve okul öncesi çocuklarımıza bir öğün yemek verilmiyor, bu da iptal edildi. Çocuklarımızın çok büyük çoğunluğu maalesef ki ekonomik zorluklardan dolayı eksik besleniyor, yetersiz besleniyor. Eğer, bir Millî Eğitim, bir devlet çocuklarına bir öğün yemek veremiyorsa, lisede askıda simit uygulaması varsa bu utanç verici bir durumdur. Bakın, efendim, verileri söylüyorum, bunlar TÜİK’in verileri: 7 milyon 600 bin çocuğumuz dengeli beslenemiyor, 520 bin çocuğumuz çalışıyor, 87 bin çocuğumuz iş arıyor, 346 bin çocuğumuz ne eğitimde ne istihdamda. Bu durum utanç verici bir durumdur. Eğer çocuklarını, gençlerini okutamayan, besleyemeyen bir iktidar varsa sözün bittiği yerdir. Şimdi, çocuk işçiler; inanılmaz şekilde sayısı artmış, bu çocuklar okuyamıyor, okula gidemiyor ve çok küçük yaşlarda ailelerine yardım edip ancak karınlarını doyurmak için çalışmak zorunda kalıyor” dedi.  

“YARGITAY’A DÜŞEN TEK DURUŞ O KARARA UYMAKTIR”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasına da değinen Başarır, “Üzülerek söylüyorum ki yani bu beni korkutuyor da ürpertiyor da. Yargıtay, anayasal bir yorum yapmaya kalkacak. Tabii ki Yargıtay anayasal bir yorum yapabilir ama Anayasa Mahkemesinin kararına karşı yapamaz. Yargıtay, önündeki bir dosyada, anayasal denetimden geçmemiş bir dosyada tabii ki anayasal yorum yapar, Anayasa’ya aykırılığı inceler ama anayasal denetimden geçip bir hak ihlali kararı ortada varsa orada Yargıtay’a düşen tek duruş o karara uymaktır. Bu, Yargıtay’ın haddi değildir. Bakın, bir hukuk devletinde Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasa, tüm mahkemelerin üzerindedir. Eğer bir kez bunu yaparlarsa sulh ceza mahkemesinden, istinaftan, Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesine kadar bu düzenek bozulur ve bu da bizi bambaşka yerlere götürür. Neye direniyorlar? 13. Ağır Ceza Mahkemesi önüne geldiği anda bir dakikada vereceği, vermesi gereken kararı vermiyor, Yargıtay’a yolluyor. Şu anda Yargıtay dosyayı önünde tutuyor ve başsavcılık 5 sayfalık mütalaa yazıyor. Kime karşı yazıyor, kime başkaldırıyor? Anayasa’ya mı, Anayasa Mahkemesine mi, Parlamentoya mı? Utanarak söylüyorum, maalesef ki bazı yargı organları Meclisin üzerinde bir vesayet kurumu gibi çalışıyor. Bunu söylediğimiz zaman bize kızıyorlar. Bakın, yargı tabii ki kutsal bir organ, yargı tabii ki önemli bir organ ama adil bir şekilde yürütmeyi ve yasamayı denetlediği sürece; Anayasa’ya uyduğu sürece; kanuna göre, vicdanına göre karar verdiği sürece. Ama gördüğümüz nokta, şu yaşadıklarımız… 2 tane ki bu Parlamento bu örneği yaşadı, bu kötü örneği yaşadı, hâlâ Yargıtay, ne olacak… Can Atalay’ı tahliye etmeli ve bir özür dilemeliler. Türkiye bunu hak etmiyor. Sadece Türkiye'de bu sıkıntıyı yaşamıyoruz, dünyaya da rezil oluyoruz. Bir yargı organının, yüksek yargı organının bunu Parlamentoya, bu ülkeye yapma hakkı yok diyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, basın özgürlüğü, Can Atalay, Tolga Şardan,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA