Yatırımcı Mersin’den eli boş dönüyor


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Sadık Türüt, “Daha önce de yerli yabancı birçok yatırımcı Mersin’e gelmesine rağmen herhangi bir sonuç alamadan geri döndü. Bu yatırımcıların Mersin’e yatırım yapmaktan vazgeçmesinin bir nedeni olmalı. Belediye olarak bu gelen yatırımcılara nasıl yardımcı olabileceğimizi konuşmamız lazım. Gerekirse kentin tüm dinamiklerini de içine alan yapı oluşturmamız lazım. Belediyenin de buna öncü olması lazım. Yakın zamanda Çinli bir otomotiv firması yatırım yapmak için Mersin’e gelmiş ancak herhangi bir açıklama yok. Ben bunu merak ediyorum. Bu firma ile belediyemizin hiç irtibatı oldu mu?” diye sordu.

 

Tarih : 8 Kasım 2023 Çarşamba 15:56

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in olmadığı toplantıda imar tartışmaları damga vurdu. Mecliste söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Sadık Türüt, “Mezarlıklara ilgili bazı sorunlar var. Yakın zamana kadar defin edilen kişinin yanına bir defin yerin daha veriliyordu. Ancak bu hak sonlandırıldı. Bu uygulama insan haklarına aykırı. Bu idarenin kendi adına aldığı bir karar mı? Muhtemelen yer yok diye bu uygulama yapılıyor ancak bu kabul edilemez. Tamam 5-6 kişilik mezar yeri insanlara sunulmayabilir ancak bu insanın defin yerinin yanına bir kişilik yer istemesi kadar doğal bir şey olamaz. Bu uygulamanın biran önce sonlandırılması lazım” ifadelerini kullandı.

ÇİNLİ OTOMOTİV FİRMASI MERSİN’DEN ELİ BOŞ MU DÖNDÜ?

Mersin kent dinamiklerinin yerli yabancı yatırımcıyı kente çekmek için daha fazla gayret etmesi gerektiğinin altını çizen Türüt, “Her kent kendine yatırım almak için uğraşır. Mersin olarak bizim bu konuda daha gayretli olmamız lazım. Çinli bir otomobil firması yakın zamanda Mersin’e gelmiş. Peki belediyemiz bu yatırımcılarla görüştü mü? Görüştüyse nasıl geçti? Ya da önümüzdeki günlerde Büyükşehir bu gelen yatırımcılarla ilgili bir çalışma yürütüyor mu? Çünkü daha önce de yerli yabancı birçok yatırımcı Mersin’e gelmesine rağmen herhangi bir sonuç alamadan geri döndü. Bu yatırımcıların Mersin’e yatırım yapmaktan vazgeçmesinin bir nedeni olmalı. Belediye olarak bu gelen yatırımcılara nasıl yardımcı olabileceğimizi konuşmamız lazım. Gerekirse kentin tüm dinamiklerini de içine alan yapı oluşturmamız lazım. Belediyenin de buna öncü olması lazım. Yakın zamanda Çinli bir otomotiv firması yatırım yapmak için Mersin’e gelmiş ancak herhangi bir açıklama yok. Ben bunu merak ediyorum. Bu firma ile belediyemizin hiç irtibatı oldu mu?” diye sordu.

GÖKÇEL; “İLÇE BELEDİYELERİ PLANLARI GECİKTİRİYOR”

Konuyla ilgili konuşan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tuncay Gökçel, “1/100000’lik Adana Mersin Çevre Düzeni planı 2017’de Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti ve bakanlıkça da onaylandı. Burada bakanlıktan onaylandıktan sonra orada plan notu vardı. Alt ölçekli planlar hazırlanırken kurumlardan görül alınacak diye. Şimdi kurumlardan görüş istediğimizde kurumlardan görüş gelmedi. Yıllarca kurumlar görüş vermedi. Akdeniz bölgesi ile ilgili Mustafa Bey’e soracağım soru var. Orada tarımın görüş vermediği bölgede tarımsal depo adı altında depolar yapılıyor. Bu depolarla ilgili ruhsatlar ne şekilde veriliyor. Orada kadastro parası vatandaşlar sınırlarını çevirmişler. Yapılaşma olduktan sonra o bölgede plan yapmak gerçekten zorlaşıyor. Bunu plancı arkadaşlar daha iyi izah edeceklerdir. İkincisi yatırımcının buraya gelip gitmesi ile ilgili burada planlama bir süreç. 2017 yılında yapılan Adana Mersin Çevre Düzeni Planı’nda biz hala 1000’lik uygulama planlarına geçmemişiz ki uygulaması ayrı bir süreç alacak. Kurumlara görüş soruyorsun kurumlar size görüşü çok geç veriyor. Olumlu ya da olumsuz veriyor o ayrı bir konu ama süreç uzuyor. Plana geçtiğiniz zaman askıya çıkıyor. İtirazlar, 5000’lik 1000’lik derken süreç çok uzun sürdüğü için maalesef Mersin’de planlar çok gecikti. Vatandaş bu Büyükşehir’den kaynaklı bir gecikme zannediyor. Değil. Bir sürü 1000’lik planlar ilçelere gönderildi. Hala daha planlar orada yapılmıyor. Bekletiliyor. Sonrasında süreleri isteniyor. Toroslarda o sıkıntıları yaşıyoruz. Yapılaşma olmuş. Bu yapılaşmadan dolayı yol geçiremiyorsunuz. Daha önceki 5000’lik planlarda yollar geçilmiş ama binalar hesap edilmiyor; vatandaş itiraz ediyor. Sonuçta gerçekten Mersin’e plan yapmak birçok yerde yapılaşma olduğu için çok zorlaştı. Akdeniz’deki boş bölgede de benim önerimdir en azından Büyükşehir’in yetkisi var. 15 metre ve üzeri yolları 5000’likleri işaretleyebiliriz. Bunların görüşünü isteyip bu yolları işaretleyelim. Yarınlarda yolsuz dar sokaklı çarpık bölge olmasın. Hele ki orası lojistik ve sanayi bölgesi. Çok sıkıntı yaşayacağız. Mustafa Bey’den de bu konuda duyarlı olmasını rica edeceğim” dedi.

TÜRÜT; “İĞNEYİ ÖNCE KENDİNİZE SONRA ÇUVALDIZI BİZE BATIRIN”

CHP’li Gökçel’in ardından yeniden söz alan AK Partili Türüt, “Sayın Gökçel’in söylediklerine katılmadığımızı ifade etmek isterim. Birincisi bu kentte yıllar önce yapılan planlamaların hemen hemen hiçbir kamu kurum ve kuruluşundan görüş alınmamış. Bu şehir tamamen belediyelerin inisiyatifinde kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmadan imarlaşmış. Tabi bunun getirmiş olduğu bazı sıkıntıları günümüzde yaşamamız normal. Örneğin şehrin içerisinde imara açılmaması gereken Devlet Su İşleri’nin ıslahıyla mesul olduğu yerlerin üzerine 15 katlı binalar yapılmış. Akdeniz Belediyesi’nin 2. Etabı başta olmak üzere merkez ilçelerle ilgili imar planları Büyükşehir Belediyesi tarafından maalesef çok geciktirilmiştir. Hatta öyle bir aşamaya gelinmiştir ki kendisinin acele etmesi gereken bir yerde ilçe belediyelerinden acele etmesini beklemesi çok manidar. Hani planlar hızlı ilerlemiyor diyoruz ya Yenişehir Belediyesi’nin 1/5 binlik planları yapıldıktan sonra 1/binlik planlarının başkanlık makamında 2 aydan fazla süre bekletilip meclise havale edilmemiştir. Madem planlarda acele edilmek gerekiyor, Akdeniz’in de bu şekilde bekletilen imar planlarının olduğunu biliyorum. Ayrıca siz gecikmenin sadece merkez dört ilçe için geciktiğini düşünüyorsunuz ancak biz de Mersin’in tamamında sizlerin planları yapmakta geciktiğinizi düşünüyoruz. Daha köy yerleşim alanlarının hiçbir yerine giremediniz. Eski belde belediyelerinin 1/5 binliği henüz yok. Biz CHP’li meclis üyesi arkadaşımızdan çuvaldızı bize batırırken en azından iğneyi de kendilerine batırmalarını istiyoruz. Bize yaptığı uyarıların aynısını kendi idaresine de yapsın. Kaldı ki zaten planlarla ilgili Mersin’de yıllardır süregelen bir sıkıntı var. Biz de bu sıkıntının giderilmesi için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA