CHP’li Kış; “Emekliler arasındaki ayrım eşitlik ilkesine aykırı”


Çalışan emeklilerin 5 bin TL’lik ikramiye dışı bırakılmasına tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Acaba bu kadar emekli niçin çalışmak zorunda, sorgulamadınız. Komisyonda CHP olarak tüm emeklilere 15 bin TL ödeme yapılmasıyla ilgili önerimizi reddettiniz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böylesi bir ayrımcılık yapıldı” dedi.

 

Tarih : 26 Ekim 2023 Perşembe 13:04

Necdet TAŞ

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi ile ilgili CHP Grubu adına meclis kürsüsünden konuşan Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin değerlendirilmesi gereken esas komisyon düzenlemelerin içeriği dikkate alındığında benim de üyesi bulunduğum Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonudur çünkü 33 maddelik torba kanun teklifinin içerdiği 29 madde Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ilgilidir. Bu nedenle kanun teklifinin “esas komisyon” sıfatıyla Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülmesi gerektiğini Plan ve Bütçe Komisyonunda dile getirdik ancak tali komisyonda dahi görüşemediğimiz kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda tüm itirazlara rağmen torba kanun olarak ele alındı” ifadelerini kullandı.

“KEYFİLİK VE ADAM KAYIRMANIN ÖNÜ AÇILACAK”

Komisyonların varlık nedenini sorgulatan, alt komisyonda ayrıntılı şekilde görüşmeye tabi tutulmayan aceleyle yasalaştırma mantığının doğru olmadığını kaydeden Kış, “Komisyondan apar topar geçirilen bu torba kanun teklifiyle, turizm amaçlı kiralanan konutların belgelendirilmesi, gelirlerin kayıt altına alınması, kayıt dışı kazancı engellemek gibi konuları düzenlemesi açısından gereklidir ancak komisyonda görüşülürken de gördük ki konuyla ilgili kurumların, sektör temsilcilerinin önerileri yeteri kadar dinlenmemiş, görüşlerine başvurulmamıştır. Teklifte yer alan, yüksek cezalardan da anlaşılacağı üzere Hükûmetin ilave kaynak arayışında olduğu sonucunu doğurmuştur. Bu torba kanun teklifinde sektörü daraltıcı veya kayıt dışına iten tartışmalı birçok madde vardır. Değerli milletvekilleri, bunlardan biri de teklifin 27’nci maddesiyle Anayasa Mahkemesinin iptal kararı kapsamında yeni düzenleme yapılması amaçlanmaktadır ancak maalesef gerçek öyle değil. Anayasa Mahkemesi, ajansın mal ve hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu ile Sayıştay denetimine tabi olmamasını demokratik devlet ve şeffaflık ilkesine aykırı olması sebebiyle iptal etmişti ancak yeni getirilen düzenlemede Anayasa Mahkemesi iptal kararına rağmen yine denetimden kaçılmakta, ajans Kamu İhale Kanunu’nun dışında tutulmaktadır. Israrla denetimden kaçılmaya çalışılması iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Yine, ajansın kamu hizmeti amacıyla kurulmasına ve çalışmasına rağmen personel istihdamının ve ücret belirlemesinin kamu kuruluşları mevzuatına tabi olmadan İş Kanunu’na tabi yapılması keyfiliğin ve adam kayırmanın önünü açacaktır” şeklinde konuştu.

“UTANILACAK DUYULACAK BİR SONUÇ”

Teklifin bu hâliyle, hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu gibi Anayasa’ya da aykırı olduğunu iddia eden CHP’li Kış, “Yine iptal edileceğinden de hiç şüphemiz yoktur. Yine kanun teklifinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı döner sermayesinin kullanım alanına atık su arıtma tesisi ve katı atık bertaraf tesisi gibi altyapı tesislerini yapmak ve yaptırmak eklenmiştir fakat bu tesislerle ilgili konu belediyelerin görev ve yetki alanı içerisindedir. Şu anda iktidar ya da muhalefet fark etmez, bütün belediyelerin ekonomik anlamda, krediye ulaşma anlamında sıkıntıları vardır. Bunların önündeki engelleri kaldıralım, yerel yönetimleri bu anlamda güçlendirelim. Belediyelerin çalışma alanında bulunan bu tesisleri Bakanlığın yapması doğru bir yaklaşım değildir. Yerel yönetimlerin elindeki yetkileri daraltmak yerine, belediyelerle iş birliği ve ortak projeler gerçekleştirilmeli diye düşünüyoruz. Gelelim emeklilerimizin 5 bin TL ödemesine. Sayın Cumhurbaşkanı AKP kongresinde emeklileri yirmi bir yıldır enflasyona ezdirmediğini iddia etti, daha sonra da ekranların karşına çıkıp “Emekliye müjde” diye, çalışan-çalışmayan ayrımı yaparak “Tek seferlik 5 bin TL’lik ödenek” dedi. Yoksulluk sınırının 43 bin 443 TL, açlık sınırının 13 bin 334 TL olduğu bir ülkede sadece çalışmayan emekliler için bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapılması gurur duyulacak değil, utanç duyulacak bir sonuçtur. Acaba bu kadar emekli niçin çalışmak zorunda, sorgulamadınız. Komisyonda CHP olarak tüm emeklilere 15 bin TL ödeme yapılmasıyla ilgili önerimizi reddettiniz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böylesi bir ayrımcılık yapıldı. Değerli milletvekilleri, çok uzağa gitmeye gerek yok, memleketim Mersin’den örnek vereceğim. Mersin’de il ilçe, köy köy ziyaretlerimiz oluyor. Son olarak emekli dernekleriyle de bir araya geldim, yaptığım ziyaretlerde emeklilerimizin haklı isyanına ortak oldum. Emekliler “Bize reva görülen sadakadır.” yorumları yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA